Acasă Social Un egumen şi-a părăsit schitul

Un egumen şi-a părăsit schitul

4669
5
DISTRIBUIȚI

Egumenul Schitului „Sfânta Maria Magdalena“ din Ţibucani, preotul Hrisostom Filipescu, care de altfel este psiholog clinician la Centrul de Recupe-rare Păstrăveni şi doctorand în Neuroştiinţe pare să nu mai fie de găsit de către credincioşii care mergeau la biserica amintită. Preotul obişnuia să posteze, până nu demult, pe pagina sa de Facebook şi pe blogul schitului mesaje de ordin spiritual, însă în ultima vreme postările, aşa cum spun „urmăritorii“ lui din mediul online, au părut că sunt scrise de o altă persoană. Vineri, 2 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pr. Constantin Sturzu, a ţinut să lămurească situaţia călugărului din Neamţ. „Având în vedere că primesc multe interpelări cu privire la situaţia Părintelui Hrisostom Filipescu, că s-au ridicat extrem de multe nedumeriri şi s-au stârnit sminteli pornind de la unele postări de pe contul său de Facebook şi de pe cel al Schitului „Sfânta Maria Magdalena“ Ţibucani – unde a fost egumen în ultimii ani, sunt în măsură să vă comunic faptul că Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferinţă de ordin psihic şi că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat)“, a povestit pr. Sturzu, pe pagina sa de Facebook.

Purtătorul de cuvânt al MMB a mai explicat că pr. Hrisostom, în 2011, a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia şi-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit. În urmă cu o săptămână, pr. Hrisostom a primit rangul de protosinghel pentru activitatea de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, unde activa ca psiholog clinician. Pr. Sturzu i-a îndemnat pe cei care-l cunosc să se roage pentru pr. Hrisostom şi să-l ajute. „Unele antecedente din familie, poate şi prea multa expunere mediatică, cu siguranţă şi din pizma şi din lucrarea diavolului – toate acestea sau unele dintre ele au contribuit la aducerea Părintelui Hrisostom în această suferinţă psihică. Spun asta pentru cei ce se tot întreabă cum de este posibilă o astfel de situaţie pentru un monah. Ideea este să nu-l judecaţi ci, pe cât de mult puteţi, să-l pomeniţi la rugăciune, iar dacă-l întâlniţi pe undeva, să-l sprijiniţi şi să-l sfătuiţi să accepte ajutor de specialitate şi asistenţă duhovnicească. Noi ne dorim din tot sufletul ca Părintele Hrisostom Filipescu să revină şi să-şi revină, având încredere în purtarea de grijă a Domnului. Ca şi până acum, în continuare îi va fi oferit tot sprijinul şi toată dragostea, nădăjduind că Dumnezeu va tămădui sufletul său. P.S.: Nu putem spune cu siguranţă dacă este sau nu spart contul de Facebook al Părintelui Hrisostom Filipescu, dar avem alte mesaje ale sfinţiei sale, de pe alte canale, şi alte mărturii ale unor persoane cu care a vorbit în ultimele zile care întăresc fără tăgadă faptul că trece printr-o acută suferinţă de ordin psihic“, a adăugat pr. Sturzu.

O predică despre zvonuri

Duminică, în 21 octombrie, preotul Hrisostom a explicat în predica rostită celor prezenţi la Liturghie cum a ajuns slujitor al Altarului de la Schitul ?ibucani, cum a reuşit să creeze o obşte şi să fie mulţumit de cele realizate în anii de când a fost numit egumen (persoană care conduce o mănăstire/schit). Totuşi, în aceeaşi cuvântare, care între timp a fost postată şi pe YouTube, preotul care nu pare de găsit în acest moment, explica cum un preot de la Mitropolie lansase zvonul că Hrisostom a înnebunit.

„Un părinte de la Mitropolie a lansat zvonul că am înnebunit, că sunt depresiv, că Hrisostom este trist, nu mai a ice face cu el. şi, la un moment dat, lucrurile au avansat, oamenii au început să vină, eu am început să mă bucur, am început să devin tot mai mult pentru ceilalţi un părinte al iubirii. Între timp, oamenii veneau şi-mi spuneau: „Părinte, vă dorim multă sănătate!, şi eu nu ştiam de ce.“Părinte, îmi pare rău că treceţi aşa, printr-o perioadă mai grea, să fiţi sănătos, sper că dormiţi bine noaptea!“, şi veneau alţii şi alţii. Până la un moment dat, când cineva şi-a făcut curaj şi mi-a spus acest lucru şi m-am întristat. Pentru că, printre aceste cuvinte mai era şi faptul că m-am îndrăcit, că sunt demonizat şi că mă chinuie un drac. Şi mai mult decât atât, că m-a părăsit Duhul Sfânt. Pentru că nu-mi place ca altcineva să-mi resolve problemele, m-am dus să stau de vorbă cu acest părinte, la Mitropolie, şi i-am zis despre ce e vorba în propoziţie (…)“, a spus în predica sa pr. Hrisostom.

Preotul Hrisostom are 33 de ani, a pu-blicat 5 cărţi şi este egumen al Schitului Ţibucani din anul 2011. (M. TEODROF)

5 COMENTARII

 1. Cazul Hrisostom Filipescu
  “Aţi distrus visul şi sufletul unui tânăr!”

  Atenţie! Se pregăteşte cel mai mare scandal împotriva ABUZURILOR, CORUPŢIEI şi MAFIEI din cadrul prelaţilor Bisericii

  După comentariul de mai sus, semnat Aiurica, credincioşii, în special cei ortodocşi nu trebuie să aibă acces la ştiinţă şi cultură. Ei trebuie să fie ignoranţi şi să aştepte ca Bunul Dumnezeu să le rezolve problemele. Şi cum ignoranţa face casă comună cu superstiţia, cu fanatismul, cu bigotismul, sau mai popular, cu habotnicia, se înţelege cum a ajuns Creştinismul fărâmiţat în mii de biserici şi bisericuţe, ajungând în pragul autodizolvării. Iată de ce dădea de înţeles un sfânt părinte că religia viitorului, ar putea să fie Buddhismul, întrucât, credincioşii îşi învaţă religia timp de 5 ani şi sunt la curent cu toate descoperirile ştiinţifice, pentru a le adapta la viaţă, iar călugării îşi dezvoltă capacităti umane de neînchipuit.
  Călugărilor ortodocşi li se interzice dezvoltarea personalităţii. Doar mănăstirilor le este specifică umilirea fiinţei umane, scop în care călugărul trebuie să practice Canoane de umilinţă, un soi de programări diabolice de umilire până la nivelul depersonalizării şi a dezumanizării. Călugărului îi este interzis să se afirme, să aibă spirit de iniţiativă, să iasă în lume, la televiziune, iar dacă vrea să scrie ceva, trebuie să fie în litera sfinţilor părinţi şi publicat cu girul ierarhului. Numai cu aceste condiţii se poate număra în obştea de „vieţuitori” a mănăstirii. Cei care s-au sustras acestui regim, au ajuns geniali: Nil Dorobanţu, Arsenie Boca, Cleopa, Bartolomeu şi încă puţini.
  Referitor la opera genialului Părinte Hrisostom Filipescu, este vorba de 7 cărţi, nu 5: „Arhimandritul Dionisie Udişteanu” (207p.), „Varlaam Mitropolitul Moldoovei” (218p.), „Mitropolia Basarabiei…” (185p.), „Ascultă Priveşte Atinge” (235p.) „Puţine lacrimi, multă bucurie” (230p.) „Puţine Cuvinte multă Iubire” (250p.), „Chipuri smerite din Mănăstirea Secu” (160p.), probabil şi altele şi numeroase manuscrise.
  Pentru astfel de oameni niciodată n-a fost loc în lume, în Biserică şi, cu atât mai mult în monahism. Este tipic cazul lui Iisus, apoi a sfinţilor Ioan Gură-de-Aur, Vasile cel Mare, Simeon Noul Teolog, Nil Dorobanţu, Arsenie Boca, sau a lui Eminescu, N. Tesla şi foarte mulţi alţii. Ca şi marii inventatori şi descoperitori români, mulţi teologi geniali au trebuit să părăsească ţara sau să rămână în afara bisericii. Şi avem pron toate ţările, mai ales din cei care nu au avut posibilitatea să-şi cumpere o parohie.
  Mama părintelui Hrisostom ştia ce ştia când şi-a sfătuit insistent copilul genial să se facă medic, nu călugăr. Dacă ar şti lumea ce se petrece acolo… În mănăstiri nu-i loc pentru călugări geniali. Călugărul trebuie să lepede propria voinţă. Cât despre jurământul castităţii, e doar o păcălire a lui Dumnezeu; Ascultarea e prioritară, iar Sărăcia de bună voie e valabilă doar pentru cei de jos care muncesc pe gratis sub jurământul ascultării.
  În ce priveşte boala Părintelui, cu repetare, e adevărat, dar a fost ajutat să se îmbolnăvească şi prima dată şi acum.
  Prima data s-a plâns mai multor apropiaţi ai săi, de un consilier al Mitropoliei, care i-a interzis de a mai participa la conferinţe, la televiziune…
  Un admirator al său a ataşat unui text al părintelui următorul mesaj: „…dacă vă place, dacă credeţi că e nevoie de astfel de Făcclie pentru Neamul şi Biserica noastră, deopotrivă hulit/hulită/, rugaţi-vă Bunului Dumnezeu pentru Părintele nostru Hrisostom să i se redea libertatea de a vorbi, de a scrie şi de a iubi” (31 Mai h15:13).
  Duhovnicul lui, în care şi-a pus toată încrederea, i-a interzis de a mai urma un doctorat, urmând să-l facă în R. Moldova.
  Tot Duhovnicul lui, pentru a-l devia de la preocupările nobile, i-a dat canon să se ocupe de secte.
  „Hristos a înviat! Tot încerc să schimb titlul tezei de doctorat… şi PS Calinic spune că nu apăr Biserica…(25 Apr. H10:52).
  Un om sensibil ca el, care pune iubire în tot ce face, nu se cuvine să ia atitudine de războinic, lovind cu cuvântul în dreapta şi-n stânga, dar la insistenţele repetate ale Duhovnicului a abordat cazul Rădeni şi de aici, după a doua lui neascultare şi după terorizările de 48 de ore, a început prăbuşirea.
  Era cuprins de o bucurie fără margini când a ajuns să invite prietenii la sfinţirea Bisericii „Sf. M. Pantelimon” din din incinta CRRPH Păstrăveni, pe care o numea „Logodnica mea” dar faţă de care, nu i s-a recunoscut nici un merit şi nici dreptul de a sluji în ea, decât doar a doua zi, urmând să slujească consecutiv 39 de preoţi, după care să fie numit alt preot slujitor. Motiv pentru care, în ziua sfinţirii, seara a răbufnit.

  Citez: „Eu nu am o profesie, eu am o vocaţie! Nu am o meserie, am o misiune! Şi pe unii deranjează…. Şi Hristos a deranjat!
  Avem foarte mulţi specialişti buni, doar că nu ştim să lucrăm în echipă (preot duhovnic, medic specialist, psihoterapeut/psiholog) pentru că mai avem orgolii prea mari.
  Astăzi oamenii au nevoie de dragoste autentică mai mult decât oricând! Ne este foame şi sete de Iubire! Nu ştim să o cerem, nu ştim să o oferim, nu ştim să o primim şi ne rănim…” 24.10.18 h11:20

  „Este gata împodobită mireasa noastră. Vă aşteptăm cu bucurie, mâine 26 octombrie începând cu ora 16:00 să o sărbătorim cum se cuvine!
  Felicitări CRRPH pentru tot! Felicitări tuturor celor 202 beneficiari şi 197 de angajaţi! Vă iubesc! Sărbătoarea aceasta este a noastră a tuturor!”… 25 oct. H 16:25.
  „Vremea culegerii roadelor… Vă mulţumesc din suflet pentru că aţi fost alături de mine în toţi aceşti ani şi aţi crezut în demersul meu pentru interdisciplinaritate în Biserică şi nu numai. Numai în echipă (medic specialist, psiholog/psihoterapeut, preot duhovnic) putem creşte calitatea vieţii oamenilor!
  Dumnezeu şi-a întors Faţa spre mine. „A auzit glasul rugăciunii mele când am strigat către El ziua şi noaptea” L-am udat cu lacrimile mele… şi L-a durut…
  MULŢUMESC din toată inima celor care au crezut, cred şi vor crede în continuare în mine şi în ceea ce pot să fac (interdisciplinar) din darul lui Dumnezeu, pentru Biserică! Aşa să fie!” 26 oct. H18:07.
  „Cred că a sosit vremea, „şi acum este”, ca Biserica să ţină cont de părerea intelectualilor, a laicatului creştin şi să iasă la dialog autentic…
  …Prin comunicare terapeutică, Biserica şi intelectualii veritabili ai ţării, de aici şi din diaspora, vor găsi tehnici şi modele ale creşterii calităţii spiritualităţii spre binele Bisericii Ortodoxe Române şi demnitatea poporului român! Aşa să fie! Sus inima popor român!” 27 oct. H08:05.
  „Mama şi-a dorit enorm să devin medic, ea fiind doar asistent medical generaalist. Nu a fost să fie…Probabil şi-ar fi trăit visul prin mine… Am urmat Seminarul Teologic ieşean pe care l-am absolvit ca „şef de promoţie” din darul lui Dumnezeu.
  Mama, dragă de ea, „şi-a mai încercat norocu” sperând să mă convingă atunci când am dat admiterea la Facultatea de Teologie. Ca să fiu sigur că „scap de „anchetă”, m-am călugărit pentru a-mi urma vocaţia, chemarea… Mereu am simţit să slujesc omului şi lui Dumnezeu! Asta mă împlineşte!… a fost şocul vieţii mamei mele că nu am devenit medic specialist… 28 oct. H20:09.
  („Cine nu ascultă de ai săi părinţi, suferă pedeapsă cu lacrimi fierbinţi” Din popor. Tatăl l-a părăsit când era de câteva săptămâni.)
  „Vă muţumesc din toată inima pentru „promptitudine” domnule consilier şi purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, venerabil maestru în comunicare, C. S… După 5 zile mi-a venit răspuns! Dacă era cazul de sinucidere a unui elev seminarist de la Neamţ tot la fel răspundeţi? Acum înţeleg de ce părintele mitropolit v-a trimis în Spania…în „misiune”. Tot nu v-a venit „mintea la cap”! În afară de plajă, spa şi jacuzzi aţi mai făcut ceva?
  Bucurie sfântă să aveţi alături de „Guru” „Maica S. V. Care v-a iniţiat în „urinoterapie”!
  Cu rugăciune şi binecubântare, Protosinghel Hrisostom Filipescu Egumenul Schitului Ţibucani, psiholog clinician la CRRPH Păstrăveni şi doctorand în Neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
  (Asta nu vreţi să scrieţi pe internet! Să ştie lumea de la ce „ne-am luat”. Ah, şi că m-aţi „interzis” de pe Doxologia cu ani în urmă deoarece „metaforele mele nu mai sunt gustate… aveam mii de vizualizări… iar dumneavoastră abia scremeţi câteva sute… ce rahat trist aţi lăsat în wc! Trageţi apa! Vă rog, miroase).
  Părintele Mitropolit ştie cum spălaţi bani?
  Să spuneţi la lume şi despre deturnările de fonduri de la „trustul Doxologia”. Am informaţii venite pe surse că ar fi de ordinul miliardelor.” 28 oct. H22:43.

  „Deoarece am primit foarte multe ameninţări în ultimele 48h… Nu mai răspund pe internet. Persoanele care mă ameninţă sunt: (Redau doar iniţialele): Pr. C. S.-Purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, Arhimandrit N. H.-Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, Arhimandrit H. R.-Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, Arhimandrit N. P.-Consilier Activităţi cu tinerii în Arhiepiscopiei Iaşilor, Maica S. V.-coordonatoarea centrului de formare şi consiliere „Sf. Arh. Mihail şi Gavril” Iaşi şi stareţa Mănăstirii Sf. Siluan Athonitul”. (28 oct. H22:50).

  (Nu vrea difuzarea informaţiilor:)
  „Nu facem tulburare
  Nu trebuie să smintim oamenii” (28 oct. H23:10).

  (Din acest moment nu mai poate dormi. La ora 04:34 trimite în copie:)
  „Trebuie să plece! Părinte director „cuibul de viespi” nu mai are ce căuta la parastas!” (29 Oct.).
  (La ora 06:41 trimite pagina .DOCX cu fenomenul Rădeni, cu următoarea menţiune finală:)
  „Aşadar, Părinte Mitropolit Teofan şi Părinte Episcop Calinic şi alţi ierarhi de bine, echipa de specialişti interdisciplinari vă susţinem şi vă suntejm alături în toate demersurile! Înveliţi-ne în continuare cu iubire duhovnicească părintească. Ştiţi cum este să ne fie frig prea mult timp! Bucurie sfântă!” (29 Oct.).
  În aceeaşi zi transmite mesajul doctorului Vlad Stroescu, care îl sfătuieşte să nu se facă medic, pentru a rămâne un inocent „faţă de noi, doctorii” (H09:13).
  (Informaţie la 6 Nov ora 22: „Dispariţia e făcută bine cu aprobarea tuturor instituţiilor din jud. Neamţ! Părintele Hrisostom Filipescu este ţinut închis şi legat la Mănăstirea Secu jud. Neamţ!” Se pare că e pe urmele lui Eminescu).

  (Urmează discuţia cu un preot din Iaşi (N. C. A.) care vrea să-l viziteze, iar părintele Hrisostom îi răspunde:)
  „Sunt bun, dar nu prost cum cred unii! Schitul Ţibucani nu mi-a fost linie moartă 7 ani de zile, ci academie paisiană… Deocamdată aveţi alte „preocupări”! Nădăjduiesc în bunătatea Domnului că părintele mitropolit ştie de ele! Toate… Ştim amândoi că alta e misiunea dumneavoastră! Pe deasupra vorbim „despre mere”, iar pe sub masă „despre cuţite”! Nu mă subestimaţi!” (29 oct. H12:13).

  La aceeaşi dată şi oră transmite:
  Masonii din Biserică
  Mă ameninţă”
  I-am răspuns: Nu vă ameninţă masonii ci şacalii bisericeşti. Masonii sunt mai loiali decât slujitorii Bisericii. (29 oct. H13:44).
  Îmi răspunde:
  „Hmm” (h13:52).
  Eu: „Nu masonii vă atacă ci călugării (h14:03).
  Răspunde prompt:
  Iertaţi
  Aşa este

  „Am lucrat o perioadă, de vreo 5-6 ani, ca jurnalist, în interiorul marii familii a Bisericii. Prin natura meseriei, a trebuit să stăm mai mult în apropierea „şefilor”, să prezentăm realizările.
  Astăzi, fără pic de patimă, pot spune că am trăit un paradox: pe de o parte, am cunoscut oameni minunaţi, foarte puţini, ce-i drept, ca peste tot în lumea asta, pe de altă parte, am rămas de-a dreptul şocat de uriaşul mănunchi de intrigi şi răutăţi pe care l-am întâlnit. Şi frica, mai ales frica, ascunsă sub mult mai blânda denumire de „ascultare”.
  E o lume cu nenumărate probleme, ce se şubrezeşte puternic din interior şi care, dacă nu se întâmplă vreo minune, o să se cutremure adânc în următorii ani…
  -dragostea, apropierea oamenilor de cineva care le ajunge, în mod firesc, la inimă, naşte invidii de unde nici nu te-ai aştepta.
  -minţile întunecate sunt răzbunătoare.
  -”supravieţuirea” în instituţiile puternic ierarhizate înseamnă, de cele mai multe ori, neieşitul din rând, discreţia, capul adânc plecat.
  -mă uit la foşti colegi de-ai mei, din presa religioasă, şi nu-mi vine să cred în ce fel s-au transformat, minţi spălate după chipul şi asemănarea mai-marilor lor, incapabili, lipsiţi de orice dorinţă de a mai distinge între bine şi rău. Iar asta ar trebui să fie principala lor îndatorire în faţa cetăţii.
  -supravieţuire versus chemare şi adevăr, la urma urmei, asta-i alegerea.
  Eu vă doresc să rămâneţi bun, curat, să aveţi înţelepciunea şi puterea să urmaţi drumul pe care vi-l doriţi.
  Să vă gândiţi dacă unele reproşuri au adevăr în ele şi să le corectaţi, dacă e aşa.
  Să luptaţi, aşa cum trebuie să lupte un creştin: cu adevăr şi cu dragoste.” (30 oct. H10:30).

  „Îmi atrag o bucăţică de sinod de partea mea”. În continuare, la aceeaşi oră (22:54) trimite documentarul din 30.10.2018: „Membrii Sfântului Sinod rup tăcerea în cazul desfrânatului Onilă. Ce urmăreşte agresorul minorilor”.
  „Vă iubesc!
  Am „fugit” la avion
  Aveţi „grijă” de mine la părintele mitropolit
  Războiul e puternic!!!
  Sinodul e zguduit în noaptea asta prin Timotei Prahoveanul care l-am făcut la psihic de 2h
  Şi a cedat ca o (….)” (31 oct. H05:53)

  „Mă intimidează
  O să vă trimit conversaţia
  Nu am încredere în dvs!!!
  M-aţi vândut de prea multe ori
  În 14 ani de monahism
  Ştiţi să vă pisiciţi bine
  Probabil aşa aţi ajuns episcop
  „Dansaţi” cum vi se cântă
  Păcat
  Ne credeţi idioţi
  Tăcem! Dar vedem…
  Şi suntem mulţi
  Abia aştept să văd ce scuze veţi avea la Judecata Universală când va auzi şi vedea tot poporul dreptcredincios
  Şi mai ales Mitropolitul Bartolomeu Anania pe care îl preţuiesc enorm
  L-aţi făcut de „ruşine”!
  Nu vă mai „lăudaţi” cu el
  Nu îl meritaţi!!!
  A fost un accident că v-a luat sub mantie
  Ştiu pe „surse”totul
  Şi cum „aţi ajuns” episcop
  Uitaţi-mă
  Nu vă mai recunosc!!!
  Aţi distrus visul şi sufletul unui tânăr!
  Felicitări!!!
  Membru în Uniunea Scriitorilor din România” (31 oct. H05:53).

  „Mor cu ei de gât Mafioţii
  Dracii dansează în catedrale şi îngerii mor în spitale!!!
  Bucureştiul m-a schimbat pe viaţă
  Aici în Moldova suntem sovietici”.(31 oct.h07:22).

  Din cele relatate se poate stabili diagnosticul Părintelui Filipescu.
  Până aici i-a aparţinut telefonul.
  Mesajele le-a trimis destinatarilor vizaţi şi în acelaşi timp, mai multor apropiaţi din agenda sa.

  Cazul Părintelui Filipescu nu e unic şi nici nu vor înceta astfel de cazuri. Întrucât credincioşii au acces la informaţie şi mulţi călugări sunt licenţiaţi, „ieşirile din rând” vor fi frecvente şi inchiziţia ultrasecretă va funcţiona din plin. S-au mai găsit călugării (parcă 12) de la o mănăstire incomodă? Soluţia este să se ia măsuri în forţă pentru stârpirea abuzurilor, corupţiei şi a mafiei din Biserică şi mănăstiri. Să nu aşteptăm un referendum pentru scoaterea Ortodoxiei în afara legii. Oarecum, asta e intenţia forurilor europene şi mondiale!

  Am procedat sub presiunea conştiinţei morale şi a îndatoririi creştine, iar mai presus de acestea, la strigătul disperat al unui semen, aflat în primejdie. N-am mai avut linişte după evenimentele de la Păstrăveni şi Ţibucani.
  Invoc protecţia şi Dreptatea lui Dumnezeu. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.