Acasă Economic „Tun“ de 1,42 milioane de euro cu fier vechi

„Tun“ de 1,42 milioane de euro cu fier vechi

1405
0
DISTRIBUIȚI

Magistraţii Judecătoriei Piatra-Neamţ au admis o solicitare a procurorilor şi au confirmat redeschiderea urmăririi penale împotriva administratorului unei firme care a făcut o afacere de 1,42 milioane de euro cu fier vechi, încălcând legea. Cel pus sub acuzare este pietreanul Florin Brăescu, fost patron al SC Mereva Tools SRL, firmă intrată între timp în insolvenţă. Conform anchetatorilor, Brăescu este învinuit că ar fi cumpărat, cu încălcarea legii, de la fostul combinat de utilaj greu Fortus SA Iaşi (aflat în faliment), utilaje metalice, la preţ diminuat, pe care le-a revândut ulterior.

Cum a început afacerea

În luna noiembrie a anului 2010, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) Cluj Napoca şi Sigma IPURL Iaşi, administratorii judiciari ai combinatului, au scos la vânzare două pachete de utilaje. La licitaţie, deşi      s-au prezentat opt societăţi, bunurile au fost adjudecate, din prima, de două: Mereva Tools din Piatra-Neamţ şi Colet Metal din Iaşi. Prima firmă, cea a lui Brăescu, a luat pachetul cel mai consistent, în valoare de 1,42 mi-lioane de euro, iar cea de a doua, pe cel de 450.000 de euro.

Conform site-ului Ministerului de Finanţe, firma pietreană fusese înfiinţată pe data de 3 noiembrie, deci cu două săptămâni înainte de licitaţie. Ciudat este că, înainte cu o săptămână de licitaţie, mai exact pe 11 noiembrie 2010, Mereva Tools (în calitate de vânzător) a încheiat un contract de vânzare-cumparare cu societatea Seralex Dej (din judeţul Cluj) – în calitate de cumpărător. „Prezentul contract are ca obiect vânzarea (respectiv) cumpărarea de utilaje, instalaţii, dispozitive, dotări auxi-liare, obiective de inventar şi deşeuri metalice din cele care vor fi proprietatea vânzătorului, în urma licitaţiei din data de 18.11.2010 la SC Fortus SA Iaşi. Cumpărătorul va susţine financiar vânzătorul cu suma de 117.000 de euro pentru acoperirea parţială a unei garanţii de participare la licitaţie“, se arăta în contractul încheiat între cele două părţi.

Pe 13 decembrie 2010, un nou contract este încheiat între cele două firme. De această dată obiectul contractului a fost vânzarea a 1.000 de tone deşeuri feroase de la Fortus SA. O zi mai târziu, pe 14 decembrie, contractul cu numărul trei încheiat între Mereva Tool Piatra-Neamţ şi Seralex Cluj presupunea vânzarea de bunuri ce au aparţinut combinatului Fortus. Ultimul contract dintre părţi a fost încheiat pe 10 ianuarie 2011 şi viza achiziţia de maşini şi utilaje. Procurorii au stabilit că, ulterior, fierul cumpărat de firma lui Brăescu a fost revândut la Cluj, iar societatea din Cluj l-a revândut la Remat Iaşi.

Mai trebuie precizat că Fortus Iaşi avea în 2010 datorii totale de 261 milioane de lei, din care Finanţele aveau de recuperat 154 de milioane de lei.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.