Acasă Eveniment „Teroriştii“ şoselelor

„Teroriştii“ şoselelor

1931
3
DISTRIBUIȚI

Cursantele unui instructor auto pietrean au avut parte de o şedinţă de conducere cu peripeţii, zilele trecute, când maşina în care se aflau a fost şicanată în trafic de indivizi aflaţi de asemenea într-o maşină înmatriculată în Neamţ. Sâmbăta trecută (15 septembrie), una din tinere era la volan, instructorul în dreapta, iar cealaltă pe bancheta din spate. Maşina rula pe prima bandă când un alt autovehicul, condus de un pietrean de 27 de ani (care-i avea pasageri pe doi prieteni) a început să facă manevre de intimidare. Totul s-a întâmplat în zona bisericii noi din Precista. Indivizii era nemulţumiţi că maşina-şcoală mergea prea încet. Atitudinea lor din trafic dar şi modul cum s-au purtat sălbaticii după ce au oprit maşina le-au afectat serios pe cele două aspirante la permisul de conducere.

„Aveam două cursante în maşină. Erau doar la a patra oră de condus. Normal că mergeam încet. În Precista, ne-a ajuns din urmă un şofer care, în loc să ne depăşească şi să-şi vadă de drum, a început să facă manevre în spatele nostru, să ne ameninţe, să claxoneze şi să înjure. Fata de la volan a intrat în panică. Eu am ajutat-o să menţină direcţia, iar cea din spate a sunat la 112 şi a anunţat ce se întâmplă. Pentru că începuse să plângă, operatoarea a rugat-o să se calmeze, că nu reuşea să înţeleagă despre ce-i vorba. Am mers către stadion şi acolo am oprit în parcare. Au venit după noi, au oprit şi ei maşina (Fiat Sedici, înmatriculat NT-09-ZPD) şi au venit spre noi continuând să înjure. Eu am coborât, iar ei m-au luat la bătaie. M-au lovit cu pumnii, dădeau din ambele părţi. Între timp a venit şi Poliţia. Ne-am dus toţi la sediu, iar eu am depus plângere pentru lovire şi ameninţare. Fetele au povestit ce s-a întâmplat, au dat declaraţii. Acolo, de faţă cu oamenii legii, ei continuau să mă ameninţe. Unul din tineri mi-a spus că dacă nu am semne că m-a lovit, îmi face el semne. Celălalt mi-a oferit 100 de lei ca să nu fac plângere. Am refuzat, nu vreau ca lucrurile să rămână aşa. Ei au spus că eu le-aş fi lovit maşina, ceea ce este o minciună. Cred că s-au simţit deranjaţi că fata de la volan conducea prea încet. Păi conducea preventiv, că este la primele ore de şoferie“, ne-a declarat instructorul.

Astfel de întâmplări se petrec în mod constant pe şoselele judeţului. Iar ţinte sunt nu numai maşinile-şcoală. De foarte multe ori un şofer care conduce fără a depăşi viteza legală ajunge să fie şicanat sau shiar agresat de astfel de indivizi fără minte care pun în pericol viaţa tuturor celor aflaţi în trafic. Şi nu sunt deloc puţini, după cum a remarcat şi instructorul auto: „Problema cu astfel de indivizi este că s-a ajuns la o «junglă» în trafic. Tot felul de «zmei» sunt pe şosele, fac manevre periculoase şi pun în pericol circulaţia celorlalţi parti-cipanţi la trafic. Doamne fereşte, se putea întâmpla un accident! În oraş sunt frecvent astfel de şicane. Un coleg al meu, tot instructor, a fost înjurat de alt şofer când era cu un cursant la volan. Ba chiar a ieşit respectivul din maşină cu bâta să-l bată, pentru că stătea prea mult să acorde prioritate. Ar trebui o lege strictă pentru astfel de cazuri, să li se ia permisul. Sunt zeci de astfel de situaţii şi nimeni nu ia măsuri“.

Soluţiile poliţiştilor

Astfel de comportamente au devenit tot mai frecvente şi mai periculoase pentru că e greu că poliţiştii să-i sancţioneze pe aceşti indivizi. „Există sancţiuni rutiere pentru orice fel de comportament, mai puţin în cazul a ceea ce înţelegem noi prin termenul de şicană. Însă, dacă vorbim despre schimbări bruşte de direcţie, tăierea liniei duble continue, aici se transformă în abateri şi vor fi taxate ca atare. Dar tot aşa, dacă sunt flagrante sau filmate, dar în niciun caz sub titulatura de şicane“, a explicat un poliţist rutier.

Potrivit oamenilor legii, Serviciul Poliţiei Rutiere primeşte multe apeluri, inclusiv prin 112, prin care se anunţă că un şofer l-a şicanat pe un altul în trafic, că i-a frânat brusc în faţă sau a făcut alte manevre periculoase. „Primim reclamaţia, apoi audiem persoana reclamată, care îmi spune că nici nu ştie despre ce e vorba, că nu-l cunoaşte pe reclamant. Dovezi nu există…, nu poţi sancţiona doar pe vorbe“, a completat acelaşi agent. Aşa că indivizii vor fi cercetaţi doar pentru ameninţare, lovire şi tulburarea liniştii pu-blice.

De asemenea, în trafic se mai întâlnesc foarte des şi cazuri în care din autoturism se aruncă diverse obiecte. Fie că este vorba despre resturi menajere, fie că este un gest intenţionat pentru a lovi pe cineva, cert este că se aplică sancţiuni şi se poate lăsa chiar cu dosare penale.

„Aici este vorba despre abateri la Legea 61, aruncarea cu corpuri, substanţe şi alte variante, amenda fiind undeva la 1.000 de lei dacă se probează fapta. Nu este infracţiune sau abatere rutieră doar pentru că a fost săvârşită dintr-un autovehicul către un pieton, nu are nicio legătură. Este o abatere încadrată separat“, explică oamenii legii.

Conform Legii 61/1991, care se referă la sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, la punctul 4 este specificat: „Aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corozive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii, ori pagube materiale, sunt sancţionate cu amendă de la 100 de lei la 500 de lei“. Totodată, se poate ajunge şi la infracţiunea de lovire sau alte violenţe ori tulburarea ordinii pu-blice în cazul acestor tip de şicane rutiere.

(Mihai SAVA)

3 COMENTARII

  1. Asa o fi, cum zice instructorul !!! Dar toate masinile de scoala se plimba numai in cartierul Precista, care este cel mai aglomerat intrucat, cel mai multe scoli si institutii sunt aici.In jurul orei 08 dimineata cand ma grabesc sa las copilul la scoala si trebuie sa ajung si la serviciu, trebuie sa stai in spatele lor.Multi dintre instructori sunt nesimtiti.De ce nu se plimba prin Darmanesti, pe la blocul 40, liceul Asachi, etc.?Acolo nu este aglomeratie.Stau unii cu scaunul pe spate de zici ca adorm pe ei.

    • Eu zic sa se dea o lege dupa bunul tau plac, traseu+orar, eventual sa se excluda cartierul Precista de la proba de traseu, scolile de soferi sa-si programeze orele cursantilor intre 22:00 si 7:00 si doar in week-end. Oricum, ti se pare important ca este aglomerat, nu ca sar 3 insi la bataie ca nu le mai ajunge strada.

      • Sa dea o lege la care sa interzica comentariile cretinilor de genul tau pe net. Nu stii ce inseamna sa mergi zilnic de la Bicaz la Piatra Neamt cand ai pe traseu o gramada de scoli care merg ca niste cisme sparte. Doar o data am vazut un instructor cu bun simt care a oprit in primul refugiu ca sa dea voie la coloana din spate si nu cred ca a fost cel care se plange in articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.