Acasă Social Ţeapă de 20.000 de lei cu maşini de cusut

Ţeapă de 20.000 de lei cu maşini de cusut

1236
1
DISTRIBUIȚI

Păcălită de mirajul unei îmbogăţiri rapide, o familie de romaşcani (mamă şi fiu) a fost înşelată de nişte necunoscuţi, cu 20.000 de lei, prin celebra metodă „Maşina de cusut“. Faptele s-au petrecut pe 4 mai după ce, în ziua anterioară, mama romaşcanului, în vârstă de 81 de ani, a văzut un anunţ lipit pe un stâlp din faţa casei, pe care scria „colecţionar german, cumpăr maşină de cusut mărci germane vechi şi picturi, ofer 63.000-70.000 euro, plata pe loc“ şi un număr de telefon. Bătrâna, care are acasă o astfel de maşină de cusut, a sunat la numărul din anunţ. I-a răspuns o persoană care s-a recomandat „doamna Muller“. Respectiva a întrebat-o pe bătrână dacă are act de provenienţă pentru maşina de cusut şi, cum aceasta nu avea, a pus-o în legătură cu un anume „Alex“. Acesta din urmă i-a zis că a făcut rost de un astfel de act de la o altă persoană, respectiv „Janos“ din municipiul Topliţa, însă o va costa nişte bani. Bătrâna a luat legătură cu „Janos“; amândoi convenind să se întâlnească pe 4 mai, la Topliţa.

În ziua respectivă, fiul femeii s-a deplasat în judeţul Harghita, unde s-a întâlnit cu un bărbat de aproximativ 40 de ani, înalt, solid, brunet, căruia i-a dat 20.000 de lei, primind în schimb un act „de conformitate“ pentru maşina de cusut. Romaşcanul a revenit acasă şi a sunat iar la numărul din anunţ, pentru a finaliza tranzacţia cu maşina de cusut pe care i se promiseseră 70.000 de euro. Bineînţeles că la telefon nu a mai răspuns nimeni, aşa că victimele, realizând păcăleala, au anunţat Poliţia.

„Reiterăm mesajul zicalei «paza bună fereşte primejdia rea», în sensul căreia arătându-ne sceptici, neîncrezători faţă de atractivele oferte ale unor venituri sau câştiguri foarte mari, neaşteptate, putem fi scutiţi de păgubiri mai mari sau mai mici, care este de aşteptat să ni se întâmple, dacă nu verificăm atent sursa, veridicitatea şi legalitatea acestor oferte“, a atenţionat subinspectorul Gheorghe Filip, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

„Perechea“ şi „expertul“

 

Este bine de ştiut că în oraşele şi municipiile din judeţ sunt sute astfel de afişe cu anunţuri în care se „cumpără“ maşini vechi. Anunţurile sunt lipite pe marile bulevarde, în apropierea bisericilor şi în zona parcurilor, mizându-se pe naivitatea persoanelor în vârstă! Escrocii folosesc două metode pentru a înşela oamenii.

În primul caz, cumpărătorul îl întreabă pe proprietar care este seria maşinii de cusut în cauză, iar după ce o află îi spune acestuia că, pentru a-i cumpăra maşina este nevoie de o altă maşină de cusut, cu o serie diferită. Apoi, vânzătorul este îndrumat spre un alt număr de telefon unde răspunde un individ care, chipurile, are exact maşina de cusut cu seria cealaltă, adică „perechea“. Naivul este apoi convins să achiziţioneze „perechea“ cu o sumă de peste 10.000 de euro. După efectuarea tranzacţiei, când omul vrea să revândă cele două maşini de cusut pe care le are acum, „colecţionarul“ interesat nu mai răspunde la telefon. A doua metodă este puţin mai sofisticată, dar tot plină de succes. În acest caz, colecţionarul îi spune vânzătorului că are nevoie de certificatul de proprietate al maşinii de cusut, după care îl îndrumă să ia legătura cu un expert de la „Muzeul Naţional“. De fapt „expertul“ este complicele. Tot telefonic, „expertul“ îi cere vânzătorului să trimită bani

într-un cont, pentru a-i face rost de certificatul de proprietate şi autenticitate.

(Mihai SAVA)

1 COMENTARIU

  1. Daca in anul de gratie 2018 – dupa atatea semnale de alarma trase de mass-media si campanii de informare si prevenire derulate de catre politie – inca mai sunt persoane care musca momeala colectionarului tigan – pardon, german – dar care nu este interesat de cremele solare cu factor ridicat de protectie….. sincer va meritati soarta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.