Acasă Social Ştefan se întoarce la puşcărie

Ştefan se întoarce la puşcărie

1511
1
DISTRIBUIȚI

Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, a fost condamnat ieri, din nou, pentru fapte de corupţie, la trei ani şi trei luni de închisoare, cu executare, de către Curtea de Apel Bacău. Pedeapsa i-a fost aplicată în dosarul denumit generic „Strong Montaj“, pentru spălare de bani.

În primă instanţă, la Tribunalul de sub Pietricica, Ştefan fusese achitat pentru spălare de bani, dar condamnat pentru „operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite“. Atunci el a luat doi ani şi trei luni.

Tot în dosarul „Strong Montaj“, patru firme achitate iniţial de Tribunal au primit amenzi penale (pentru complicitate la spălare de bani), după cum urmează: Best GSG SRL – 30.000 de lei, Giga Star SRL – 30.000 de lei, Sonic Media SRL – 24.000 de lei şi Euromedia TV – 20.000 de lei. Acestora li s-a interzis să participe la proceduri de achiziţie publică în următorii doi ani, iar bunurile lor au fost puse sub sechestru până la concurenţa sumei de 3.000.000 de lei (valoarea prejudiciului din dosar).

Ştefan a fost inculpat în dosarul „Strong Montaj“ în 2014, de către DNA. Procurorii au arătat că, din 2009, fostul primar de Piatra-Neamţ a administrat în fapt firma Strong Montaj, fosta Tehnoutilaj, folosindu-se de interpuşi. Firma a încheiat şi a executat mai multe contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la nişte furnizori, bunuri şi servicii, făcând acte de comerţ ce au implicat circulaţia banilor. Procurorii consideră că operaţiunile comerciale în care s-a implicat Gheorghe Ştefan erau incompatibile cu funcţia de primar şi au fost menite să-i aducă venituri necuvenite.

Fostul primar mai are un proces pe rol, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul „Poşta Română“. Iniţial, pe această speţă, el a primit în primă instanţă opt ani şi două luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost atacată, iar instanţa din capitală urmează să ia o hotărâre definitivă în acest ultim dosar.

De asemenea, la sfârşitul anului trecut el a fost trimis în judecată în dosarul privind finanţarea ilegală a echipei de fotbal Ceahlăul Piatra-Neamţ.

Gheorghe Ştefan a mai fost condamnat la şase ani de detenţie în dosarul Microsoft, însă Curtea de Apel Ploieşti a redus, în data de 26 iunie, printr-o decizie definitivă, la trei ani şi jumătate de închisoare această pedeapsă, după ce a admis o contestaţie la executare formulată de fostul primar, constatând că sunt incidente dispoziţiile articolului 19 din Legea 692/2002 (care prevăd posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperării în calitate de martor pentru alte cauze asemănătoare – n.r.). De asemenea, Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, anul trecut, în timp ce era în închisoare, la trei ani de detenţie în dosarul privind finanţarea PDL. Pedepsele au fost contopite.

În septembrie anul trecut, Tribunalul Prahova a decis că Gheorghe Ştefan poate fi eliberat condiţionat după ce acesta a executat mai mult de o treime din pedeapsă. Ştefan executase 297 de zile de detenţie, la care s-au adăugat 235 de zile de arest preventiv şi 13 zile considerate ca executate în urma muncii prestate, avand în total 545 de zile executate din pedeapsa totală.

(Mihai SAVA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.