Acasă Social Spovedania unui ţigan implicat în bătaia de la Târgu-Neamţ

Spovedania unui ţigan implicat în bătaia de la Târgu-Neamţ

1786
1
DISTRIBUIȚI

Plasat sub control judiciar după ce, în seara de 6 iulie, a participat la bătaia dintre două clanuri ţigăneşti care s-au încăierat în centrul oraşului Târgu-Neamţ, Prinţu Lăcătuşu (în vârstă de 27 de ani) a ieşit public să-şi ceară scuze şi afirmă că va plăti el toate stricăciunile provocate de bătăuşi. Ţiganul a transmis un mesaj în care recunoaşte că a greşit când s-a bătut cu cei din Vânători-Neamţ şi spune că va face tot ce se poate pentru a-i linişti şi pe ceilalţi ţigani, ca să nu mai apară astfel de conflicte.

Declaraţia lui Lăcătuşu vine însă în contextul în care ţiganii din Târgu-Neamţ nu au un bulibaşă, iar între familiile etnice din zonă există mai multe persoane care râvnesc la acest titlu. De asemenea, trebuie precizat că ţiganii târgnemţeni reprezintă un procent important de votanţi, fapt care nu poate fi ignorat de factorii decizionali politic la nivel local.

„Ce să fac dacă asta-mi este naţia? Să mă omor?“

Iată mesajul transmis de Lăcătuşu târgnemţenilor care s-au încuiat în case de frică, în seara de 6 iulie, când peste 40 de ţigani s-au luat la bătaie, cu pietre, scânduri şi sticle, în centrul urbei de lângă Ozana: „Dragi târgnemţeni, e prima dată în cei 27 de ani de trai în acest oraş când cred cu tărie că trebuie să îmi cer iertare faţă de dumneavostră! Sunt ţigan, tatăl a doi copii, şi fac parte dintr-o familie numeroasă de ţigani care trăiesc din 1991 în acest oraş. Am crescut aici, am învăţat aici, am încercat mereu să nu îmi fac familia de râs. Cu regret, am greşit! Am greşit când am ales să răspund unui atac penibil al ţiganilor din Tăbăcari şi Vânători. Am greşit când am ales să-mi apăr familia astfel. Nu sunt un ţigan recalcitrant, ba chiar ţin la liniştea mea şi a familiei mele, precum şi la alte aspecte care ţin de traiul cu ceilalţi membri ai comunităţii. Condamn exploatarea copiilor, cerşetoria, proasta creştere, timp în care eu aleg să-mi trimit copiii la şcoală. De asemenea, nu aveţi un cerşetor din familia mea prin oraş. Ei vin de unde vin, pentru că dumneavostră le oferiţi bani. Mă ocup din tată-n fiu cu fierul vechi, oale şi ulcele, ţigănii de acest tip. Plătesc dările la stat şi respect legile acestuia. Am greşit, dar nu pot şterge acest lucru. Obiceiul din ţigănie nu mă lasă să pun pe tapet mizeriile unor ţigani care uită că trăim printre oameni. Desigur, vreau respectarea legii de către toţi ţiganii! Vreau să nu mai avem cerşetori, pe care vă rog să nu îi mai alimentaţi! Vreau educarea ţiganilor! Dar nu pot singur! Mai ales când vin unii cu furci şi topoare de prin cine ştie ce cotloane şi ne provoacă. În altercaţia respectivă au fost provocate nişte daune materiale pe care le voi achita eu. Nu pentru că le-aş fi provocat de unul singur, ci în semn de respect faţă de vecinii care mă cunosc şi ştiu că nu sunt precum susţin unii. Sunt ţigan, sunt om şi nu doresc să fiu considerat o greşeală a societăţii! Ce să fac dacă asta-mi este naţia? Să mă omor? Încerc să fac parte din societate şi să îmi includ şi familia, neamurile, dar nu este uşor… Vă rog să mă iertaţi! Să ne iertaţi pe cei care de atâţia ani stăm în acest oraş. Vă asigur că fac tot ce îmi stă în putere să nu mai existe astfel de întâmplări nefericite, aşa cum am încercat şi înaintea acelei răfuieli. Atât cât pot eu… Iertarea o dă doar Dumnezeu, dar dumneavoastră, dragi targnemţeni, ne puteţi înţelege bunele intenţii şi dorinţa de a nu face de râs această comunitate! Nu suntem aşa cum ne-am dori, dar ne străduim atât cât putem“.

E important de menţionat că mesajul în cauză a fost promovat de primarul Daniel Harpa.

„Oameni buni, chiar credeţi că lupul îşi schimbă năravul?“

Mulţi dintre târgnemţenii care au aflat de mesajul lui Lăcătuşu rămân însă sceptici, pe bună dreptate de altfel, şi cred că aceasta este doar o strategie, ori a ţiganului, pentru a ajunge bulibaşă, ori a politicienilor care nu vor să piard din votanţi.

De exemplu, Cătălin a spus: „După părerea mea, textul de mai sus este dictat de cineva din primărie sau cineva care are o funcţie în Târgu-Neamţ şi care    nu-şi permite să piardă votul ţiganilor, vot care este foarte valoros pentru unii. Eu zic să laşi tu scuzele inutile şi să te duci frumuşel să opreşti cerşetoria din oraş, deoarece voi sunteţi capul acesteia! Încetaţi cu furturile şi cu lucrurile necurate pe care ştiţi să le faceţi atât în România cât şi în străinătate! Oameni buni, chiar credeţi că lupul îşi schimbă năravul?! Niciodată nu o să o facă! Eu sper ca astfel de incidente să nu se mai repete vreodată“.

Totodată, Mihaela este la rându-i neîncrezătoare şi îi transmite lui Lăcătuşu următoarele: „Îţi ceri iertare, dar e prea târziu. Se putea întâmpla o nenorocire, să răniţi pe cineva nevinovat, un copil un bătrân. De ce nu ai luat alte măsuri înainte să faceţi tot circul ăla? Există poliţişti, dar se pare că voi aveţi în sânge scandalul. Şi de ce să plăteşti tu pagubele, ce vrei să demonstrezi cu asta? Voi vă faceţi singuri dreptate, atacaţi oameni nevinovaţi şi oricât bine v-ar face omenirea sunteţi tot nemulţumiţi. Eu sunt din oraş, pur şi simplu îmi este frică să ies seara din casă din cauza ţiganilor, pentru că te atacă şi te jefuiesc unde te prind. Domnule Lăcătuşu, nu este pentru prima dată când faceţi scandal, s-a mai întâmplat. Ce credeţi, că vă cereţi scuze şi noi ştergem totul cu buretele? Niciodată! Trăiţi prea bine din hoţii, ajutoare sociale, copiii trimişi la cerşit, şi dispreţuiţi legea şi ceilalţi cetăţeni!“.

Şi Nicoleta Elisabeta rămâne sceptică: „Fapte, nu vorbe! Când mergi la biserică te învaţă să arunci cu piatra? Tu îţi asumi greşeala colectivă, dar «colectivul» nu cred că îţi va împărtăşi părerea. Dacă-i trimiţi la serviciu, câţi vor munci, ori câţi se vor apuca de învăţătură? Tare aş vrea să o văd şi pe asta!“.

Reamintim că, joia trecută, ţiganii din două clanuri s-au încăierat la Târgu-Neamţ fiind potoliţi cu greu de forţele de ordine care au intervenit tardiv, iar în după-amiaza de 8 iulie alte două familii de ţigani din cartierul Tăbăcari s-au luat la bătaie. De data aceasta, la locul evenimentului au intervenit rapid mai mulţi poliţişti, jandarmi şi „mascaţii“. Ambele scandaluri au pornit de la nişte pirande.

(Mihai SAVA)

1 COMENTARIU

  1. Povesti de adormit copiii,,,,,tiganul tot tigan ramane,cand a avut el vreodata cuvant.Da asa le este natia:puturosi,lensi,comozi,nu le place la scoala,nu le place munca,recalcitranti,batausi,obraznici,hoti,,,,cam astaii caracterizeaza pe tigani.Vine acum sa-si ceara el scuze ,iertarea ,constatenilor lui,,,,dupa ce au facut distrugeri,circ si a inspaimantat un oras intreg.Oare cine poate sa-l creada???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.