Acasă Social Spitalele au rămas fără antitetanos

Spitalele au rămas fără antitetanos

2280
0
DISTRIBUIȚI

Spitalele din judeţ trec printr-o serioasă criză de vaccin antitetanos. Serul necesar pentru tratarea multor răni (chiar şi din cele mai banale) nu mai există în spitalele din judeţ şi nici în stocul Direcţiei de Sănătate Publică. Dacă în urmă cu câteva luni în unele unităţi sanitare cu paturi se mai găsea sporadic, acum lipseşte cu desăvârşire.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au solicitat în repetate rânduri Ministerului Sănătăţii să rezolve această problemă, însă nu au obţinut decât plasarea pe o listă de aşteptare.

În lipsa acestor seruri, nemţenii răniţi riscă să se aleagă cu infecţii grave. „În lipsa serului, există o metodologie de prevenire a infecţiilor, prin curăţirea plăgii pe care medicii o aplică foarte bine în astfel de situaţii. Este foarte importantă toaleta plăgii respective care, noi presupunem că, ar putea fi infectată cu acel bacil tetanic. Până acum nu au fost înregistrate cazuri în care viaţa pacienţilor a fost în pericol din lipsa serului antitetanos“, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP.

Chiar dacă unii bolnavi ar fi de acord să plătească pentru acest ser, nici nu ar avea de unde să-l cumpere pentru că lipseşte şi din farmacii. În asemenea condiţii, medicii recomandă persoanelor care suferă răni să se prezinte la medic pentru a se face curăţarea corespunzătoare a plăgilor în vederea prevenirii tetanosului. În mod normal, potrivit specialiştilor, în cazul unei răni provocate de obiecte metalice se impune imunizarea persoanei în maxim 48 de ore şi asta deoarece tetanosul poate provoca decesul persoanei infectate.

Lunar, la Spitalul Judeţean de Urgenţă ar fi nevoie de aproximativ 40 de doze, dar există şi perioade în care necesitatea este mult mai mare. Medicii spun că vaccinul nu trebuie aplicat pentru o simplă zgârietură sau o tăietură minoră, ci doar în cazul în care rana prezintă riscul unei infecţii.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.