Home Social Discordie în Precista pentru o nouă biserică

Discordie în Precista pentru o nouă biserică

Email Imprimare PDF

Biserica ce iscă nemulţumiri chiar înainte de a-i fi pusă piatra de temelie ar urma să fie construită pe un teren de aproximativ 600 metri pătraţi, situat în Piatra-Neamţ, pe strada Aurel Vlaicu numărul 3, în zona mai multor blocuri din care cel mai apropiat este blocul F42. Din 2011 când au aflat de proiectul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în folosinţa căreia s-a dat terenul din preajma blocului F42, de către Consiliul Local Piatra-Neamţ, mai bine de jumătate din locatarii acestuia nu mai au linişte. 17 din cei 20 de locatari nu vor să accepte în ruptul capului că pe verdeaţa din vecinătatea blocului va fi ridicată o mândreţe de bise-rică, cu clopote şi boxe care să-i asurzească la orice slujbă va ţine preotul paroh şi turle care să le ia lumina din apartamente. Aceştia spun că li s-a forţat mâna să accepte tacit apariţia bisericii, iar împotrivirea lor nu are nimic de-a face cu faptul că sunt mai mult sau mai puţin creştini. Spun că li s-a încălcat dreptul atunci când nu au fost consultaţi la elaborarea certificatului de urba-nism pentru ridicarea bi-sericii.

„În toamna anului 2011, prin HCL, acest teren a fost dat gratuit Mitropoliei Moldoveni pentru a fi ridicată o biserică. Noi ne-am opus acestui proiect, nu din cauză că am fi atei, că nu suntem, dar vrem să ni se respecte drepturile. Nu vrem poluare fonică, în bloc sunt persoane care aparţin şi altor culte decât cel ortodox, aşa că nu pot fi obligaţi să accepte sub geamul lor această biserică. Plus de asta, ne va lua soarele, nu vom mai avea lumină, nu e normal aşa ceva. Poate noi vrem o şcoală acolo, sau un dispensar, nu neapărat o bi-serică. Noi nu am putut ataca HCL în termen de 30 de zile, cum prevede legea, pentru că nu am ştiut de proiect, nu ne-a informat nimeni. Acest loc a fost mereu văduvit, nu am avut asfalt, trotuare, nimic“, declară Dana M., una dintre cele mai îndârjite locatare ce se împotriveşte ridicării bi-sericii în faţa blocului său.

În încercarea lor de a bloca proiectul construcţiei de biserică, locatarii nemulţumiţi au făcut adrese mai pe la toate instituţiile din oraş, doar-doar vor sensibiliza pe cineva să le dea dreptate, mai ales că, spun ei, certificatul de urba-nism emis de Primăria Piatra-Neamţ nu conţine şi acordul vecinilor, necesar în astfel de cazuri.

„Am solicitat în scris să ni se dea o copie după certificatul de urbanism emis pentru construcţia bisericii. Consultând acest document am realizat că nu are acordul vecinilor. Deci lipseşte veriga cea mai importantă. Ne-am adresat la DSP, Agenţia de Mediu, la ISU şi la MMB. De la DSP ni s-a spus că nu e nevoie de acordul vecinilor. Pe 22 ianuarie am atacat HCL la Prefectură, acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Vrem doar respectarea legii, vrem biserici că doar nu suntem atei, însă nu pe terenul din faţa blocului nostru“, mai spune locatara.

Primăria pietreană se apără şi spune că Planul Urbanistic General al municipiului, acelaşi de peste 15 ani, a prevăzut pentru întreg cartierul Precista şi implicit zona aflată în discuţie, blocuri şi lăcaşuri de cult. Deci, practic, au voie oricâte biserici să fie ridicate, dacă se respectă legislaţia în domeniu.

„Există un certificat de urbanism, s-a dat şi terenul în folosinţă gratuită şi s-a dat conform reglementărilor de urbanism, cu respectarea distanţelor faţă de clădirile învecinate. Funcţiunea din PUG apărea cu locuinţe colective P^4 şi lăcaşe de cult. Deja sunt mai multe lăcaşuri de cult în zonă, e biserica lipovenească, casa de rugăciuni etc. La presiunea locatarilor, am dat un certificat de urbanism completator în care apărea şi acordul vecinilor limitrofi. Sunt trei blocuri, două capete de bloc şi o faţadă, aceasta fiind cea mai îndepărtată faţă de viitoarea biserică. Preotul a luat toate avizele necesare, am vorbit şi eu cu el, să-l fac să găsească cumva înţelegere de la locatari. El mi-a spus că sunt peste 50 de familii care vor să fie ridicată biserica, faţă de 17 câte sunt împotrivă“, a declarat Dan Florea, arhitectul-şef al oraşului. 

Însă contestatarii sunt hotărâţi să nu se lase şi spun că vor ajunge în instanţă pentru a-şi apăra liniştea şi iarba din preajma blocului.

 

 

Nou ! Cititi zilnic

Nume:

Email:

Termeni si Conditii


Cine e online

Avem 59 vizitatori online
Banner
Banner
Banner
Banner