Home Social Elevi doar cu numele

Elevi doar cu numele

Email Imprimare PDF

 

* 17 copii din satul Vlădnicele, comuna Stăniţa, nu au venit deloc, sau au venit sporadic la şcoala unde sunt înmatriculaţi (cea din satul Veja) pentru că nu au avut mijloc de transport * de astăzi, situaţia se va rezolva - afirmă profesoara Angela Cârlescu (directoarea şcolii coordonatoare la nivel de comună)

Cu toate că anul şcolar a debutat în urmă cu peste două săptămâni, 17 copii din satul Vlădnicele al comunei Stăniţa au fost, până ieri, elevi doar cu numele. Cei în cauză, înmatriculaţi la şcoala din satul Veja (situat la şase kilometri de Vlădnicele), nu au ajuns deloc, ori au ajuns sporadic la cursuri din cauză că nici primăria şi nici şcoala coordonatoare (cea din Stăniţa) nu le-au putut asigura un mijloc de transport la o oră rezonabilă.

 

Un singur microbuz şcolar pentru cele şapte sate ale comunei

 

Şcoala Stăniţa dispunea, până ieri, de un singur mijloc de transport funcţional - un microbuz de 16 locuri, alocat de Inspectoratul Şcolar. Problema este că respectivul microbuz deserveşte, în limita posibilităţilor, toate cele şapte sate ale comunei (Chicerea, Ghidion, Poienile Oancei, Todireni, Stăniţa, Veja şi Vlădnicele) şi transportă câteva zeci de copii la şi de la şcoală, pe trasee care zilnic însumează circa o sută de kilometri. În aceste condiţii, era de aşteptat să apară sincope. "Dintre cei 17 copii de vârstă preşcolară, respectiv înmatriculaţi în ciclul primar la Şcoala Veja, vreo cinci-şase nu au venit deloc la cursuri. Ceilalţi au mai dat pe la şcoală, aduşi de părinţi cu căruţele. Drumul între cele două sate (Vlădnicele şi Veja - n.r.) este neamenajat, trece printr-o pădure aşa că nu se pune problema ca elevii să facă naveta pe jos ori neînsoţiţi. Singurul microbuz de care dispunem merge, de fapt, până în Vlădnicele, pentru a-i prelua pe elevii de gimnaziu din sat. Numai că din pricina traseului foarte încărcat, ajunge acolo la ora 6.30 dimineaţa. Copiii mai mari se pot trezi pentru a prinde microbuzul, însă cei mici - preşcolarii şi elevii din clasa pregătitoare şi din clasa I în special - nu pot fi deşteptaţi atât de devreme", a declarat profesoara Angela Cârlescu - director al şcolii coordonatoare din Stăniţa.

 

Abia ieri s-au găsit soluţii

 

Situaţia apărută la Vlădnicele este cunoscută la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, şi arhicunoscută la Primăria Stăniţa. Cu toate acestea, până ieri nu s-au găsit soluţii. "Posturile la primărie sunt blocate, aşa că nu am putut angaja un şofer. În schimb, noi avem în organigramă un post de îngrijitor care, pentru următoarele două-trei luni, va fi disponibil datorită faptului că salariatul în cauză a suferit un accident. Vom face un artificiu şi vom plăti un şofer din banii respectivi. Sigur, întrebarea care apare este ce să facem cu un şofer dacă nu avem mijloc de transport. Din fericire, dispunem de un vechi autovehicul ARO, dintre cele alocate de Ministerul Educaţiei acum câţiva ani pentru transportul elevilor, dar care este stricat de multă vreme. Cu sprijinul primăriei, maşina va fi reparată şi ne va fi pusă la dispoziţie diseară (aseară - n.r.). Acest ARO va sta parcat la Şcoala Veja şi va fi utilizat strict pentru transportul copiilor de grădiniţă şi de la ciclul primar înmatriculaţi la acea unitate de învăţământ. În acest fel, toţi copiii din Vlădnicele vor putea fi aduşi la şcoala la o oră rezonabilă. În plus, de la Inspectoratul Şcolar ni s-a promis că ne va fi aprobată o normă în plus în organigrama şcolii, astfel încât să putem angaja un şofer fără a mai recurge la soluţii de compromis. Cât priveşte copiii care nu au putut ajunge la cursuri, colegele învăţătoare de la Veja îi vor ajuta să recupereze materia din mers", a conchis Angela Cârlescu.  

 

 

 

Nou ! Cititi zilnic

Nume:

Email:

Termeni si Conditii


Cine e online

Avem 126 vizitatori online
Banner
Banner
Banner
Banner