Acasă Social Sistemul after-school a fost abandonat

Sistemul after-school a fost abandonat

2181
6
DISTRIBUIȚI

Pentru mulţi dintre părinţii şcolarilor mici, care sunt în imposibilitatea de a-şi lua copiii de la şcoală sau măcar de a-i lăsa în grija unei persoane de încredere, activităţile de tip after-school ar reprezenta un adevărat colac de salvare. Altădată foarte răspândit, acest sistem a dispărut, practic, din oferta şcolilor nemţene. Motivul: de anul trecut condiţiile cerute şcolilor pentru a derula after-school, după toate regulile, sunt extrem de restrictive, iar directorii preferă să nu se lege la cap.

Când vorbim de after-school ne referim la acel program asumat de şcoli şi avizat de Inspectoratul Şcolar, care se desfăşoară gratuit. Unele şcoli au recurs la o soluţie de compromis, respectiv cadrul didactic de la clasă mai stă o oră-două cu elevii pentru a-i ajuta la teme ori pentru a desfăşura cu ei diferite activităţi extraşcolare, contra unor sume convenite de comun acord cu părinţii. Deşi părinţii sunt încântaţi de idee, nici această variantă nu mai este posibilă după intrarea în vigoare a noului Cod de etică al cadrelor didactice.

Faptul că nicio şcoală din judeţ nu mai organizează activităţi after-school sau, cum le zice la lege, activităţi de tip „şcoală după şcoală“, ne-a fost confirmat de inspectorul şcolar general adjunct Ioan Milea: „Pentru acest an şcolar nu am avizat niciun after-school în Neamţ. Iar în virturtutea prevederilor Codului de etică, nici activităţile individuale care implică obţinerea de foloase materiale nu mai sunt permise. Vom organiza o întâlnire cu toţi directorii, pentru a le pune în vedere acest aspect’’.

„Chiar să vrem, nu putem’’

Un program after-school organizat după toate regulile implică îndeplinirea unor condiţii extrem de restrictive: de resursă umană şi de logistică. Care condiţii i-au descurajat pe directori. Managerul unui prestigios gimnaziu din judeţ ne-a declarat: „Prin definiţie, şcoala trebuie să fie la dispoziţia elevilor. Iar cel mai bine ar răspunde unui asemenea deziderat programul de tip after-school. Numai că efectiv nu avem cum să ne conformăm cerinţelor. Nu avem suficiente spaţii, ne-ar trebui o sală de sport mai mare, trebuie îndeplinite condiţii privind securitatea copiilor, condiţii pentru servirea mesei, şi aşa mai departe. În schimb, colegii mei fac diferite activităţi de recuperare, de pregătire a lecţiilor cu elevii de la clasă – pentru care, din câte ştiu eu, nu solicită bani. De obicei, aceste activităţi se fac până pe la ora 15.00. În schimb, copiii pot participa la alte activităţi, tot în şcoală, dar organizate de alte entităţi cărora le-am închiriat spaţii. Fac şah, fac dansuri – acestea fiind contracost. Repet, sunt activităţi găzduite de şcoală, dar nu organizate de şcoală’’.

Invitaţi să încalce legea

În urmă cu o săptămână a intrat în vigoare Codul de etică al cadrelor didactice, care stabileşte, printre altele, două interdicţii care îi vor arde la buzunare pe profesori; sunt interzise meditaţiile cu elevii de la clasă, dar şi „să folosească baza materială din spaţiile de învăţământ în ve-derea obţinerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte“.

Adică nu vor putea să-i ajute pe elevi, la teme sau pentru mai bune rezultate şcolare, contra unor sume oferite de părinţi, nici la şcoală nici în altă parte. În aceste condiţii, profesorii  vor renunţa la aceste activităţi, ori vor încasa bani la negru de la părinţi.

„Eu aş face cu dragă inimă activităţi după orele de curs, dar exclud varianta de a face muncă patriotică. Chiar am vorbit cu colegele, şi am ajuns la concluzia că obligaţiile impuse de Codul de etică sunt ambigue, ca terminologie. Oare «meditaţii» înseamnă şi ajutorul dat pentru efectuarea temelor şi lucrul suplimentar? Dacă e aşa, nici măcar în altă parte decât în şcoală nu mai putem să-i ajutăm pe copii“, ne-a declarat o învăţătoare aflată la început de carieră.

Rămaşi fără alternativa oferită de şcoli/profesorii din cadrul şcolilor, părinţii care au posibilităţi materiale se vor reorienta către piaţa privată de profil. Care nu duce lipsă de oferte – a se citi centre after-school care funcţio-nează în tot felul de spaţii mai mult sau mai puţin improprii.  Ceilalţi se vor ruga, în fiecare zi, să le ajungă copiii cu bine acasă. Şi-i vor ajuta la teme, fiecare cât se pricepe.  (Liviu ILIE)

6 COMENTARII

  1. “Cine seamana vant culege furtuna”. Nu parintii se plangeau ca profesorii se imbogatesc de pe urma lor cu achizitii de auxiliare , activitati platite si alte sume percepute pt diverse activitati? In loc sa reclame abuzurile si sa i traga la raspundere pe cei care le faceau au lovit in tot sistemul de invatamant. Acum au o problema ca nu si pot lua copiii la ora 13 de la scoala? Dar eu pot inmatricula o masina dupa ora 16 cand scap de la serviciu? Dar pot ajunge la o banca dupa ora 16? Sa intelega toata lumea ca serviciile suplimentare costa suplimentar. Si acei dascali au facturi de platit si asta nu o pot face cu vocatia care li se tot imputa si nici cu munca patriotica. Mergand pe ideea interzicerii meditatiilor cu proprii elevi poate interzic si medicilor care te consulta la cabinetul privat sa te opereze in spital sau poate îi transforma pe toti in functionari publici pt ca atatea interdictii trebuie compensate financiar.

  2. Eu ca parinte ce sa aleg? Sa am un profesor ceva mai modest ca valoare la scoala si unul mai bun la meditatii sau invers? Am sa incerc sa l aiba pe cel mai bun la clasa si tot pe el la meditatii. Daca cineva imi baga mana in buzunar fara voia mea si mi l conditioneaza la clasa pt meditatii atunci sunt alte modalitati de rezolvare(discutii directe, reclamatiibdirector sau inspectorat, politie etc) dar daca eu ca parinte aleg pt copilul meu cu cine sa lucreze in privat nu vad de ce si baga altii coada.

  3. Esti parinte. Minunat. Atunci vezi -ti de copil. Il trantesti in poarta scolii si ai pretentie sa ti – l creasca statul de la 8 – 16, de luni pana vineri. Ca tu ai serviciu pana la 16. Sa stea mama cu copii, asa e firesc. A, mama munceste si ea. Credeti ca banii sunt totul. Copii n-au nevoie de asta ci de parinti, mai ales de mama. Ati uitat de rostul vostru de parinti, mai ales mamele. In loc sa stati cu ei cat mai mult, sa-i educati cu dragoste parinteasca, va e mai comod sa – i ii dati in “grija” unor straini sa ii batjocoreasca. Acestea fiind spuse astept injuraturile spalatilor pe creier.

    • Tu ai stat acasa cu parintii, asta e evident.Nu era rau sa mergi si la scoala vre0 2-3 ani, ai fi facut mai putine greseli de scriere.Sigur faci zacusca si muraturi excelente…

  4. Daca e un raspuns la ce am postat eu, inseamna ca ori nu ai citit bine ori nu ai inteles. In ceea ce am scris am sustinut pozitia dascalilor si faptul ca munca lor suplimentara trebuie platita precum si faptul ca nu le poti cere sa stea peste program benevol si gratis sa aiba grija de copii. Nu stiu ce ai inteles iar iritarea si agresivitatea postarii tale va aduce critici nemeritate din partea celorlalti asupra scolii si profesorilor . Iar faptul ca altii vor avea alte pareri nu inseamna ca sunt spalati pe creier ci ca pur si simplu vad altfel lucrurile. Stilul “eu stiu ce este bine si cine nu are aceeasi parere este spalat pe creier” este unul primitiv.

  5. Si inca ceva. Refuz sa cred ca parintii tai te au trantit in poarta scolii sa aiba grija altii de tine cum refuz sa cred si ca au stat cu tine acasa fara sa te duca la scoala. Parintii nu si trantesc in poarta scolii copiii ci îi lasa cu toata increderea sa invete lucruri pe care ei nu au competenta sau exercitiul necesar sa le poata transmite copilului lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.