Acasă Administratie Şcoli cu WC-uri în curte

Şcoli cu WC-uri în curte

929
0
DISTRIBUIȚI

Concursul lansat de o companie de produse de igienă sanitară a scos la iveală detalii sumbre din situaţia mai multor unităţi educaţionale. Până acum, la con-cursul care constă în trimiterea unei scrisori cu informaţii despre condiţiile şi igiena din băile şcolilor sau grădiniţelor, s-au înscris zece unităţi educaţionale din judeţul nostru. Miza constă în mai multe premii în bani necesari renovării grupurilor sanitare şi produse pentru igienizarea băilor. Din scrisorile înscrise în competiţie, câteva atrag atenţia şi tuşează cruda realitate: încă mai avem şcoli cu toalete în curte, cu instalaţii sanitare vechi sau defecte, grădiniţe la care părinţii nu-şi mai trimit copiii de frică să nu-i îmbolnăvească, ori unităţi educaţionale în care se stă la coadă la baie, pentru că toaletele sunt insuficiente.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, peste 10% dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară, adică nu îndeplinesc condiţiile de igienă minime necesare pentru a funcţiona la standarde care să nu pună în pericol sănătatea copiilor. Astfel, avem 344 de unităţi de învăţământ, dintre care 37 nu sunt autorizate sanitar. Este vorba despre şapte grădiniţe (în total fiind 79 de astfel de unităţi şcolare), 27 de şcoli, două licee şi o unitate trecută la categoria „alte unităţi“.

Grup sanitar închis

Iată câteva dintre problemele cu care se confruntă unele unităţi educaţionale din judeţ, aşa cum au fost acestea descrise în scrisorile înscrise la concursul „Susţine igiena în şcoli“.

* Şcoala Gimnazială „Daniela Cuciuc“ Piatra-Neamţ: „Şcoala unde predau nu este una obişnuită pentru că acolo îmi petrec zilnic jumătate din timp, acolo pun mult suflet, acolo ajut şi modelez suflete mici, acolo am colege care îmi sunt totodată şi prietene, acolo nu merg la serviciu ci încă spun cu drag că «merg la şcoală». (…) Un factor important în dezvoltarea copiilor îl are şi educația sanitară. La noi există o astfel de educaţie, doar că ne dorim să putem moderniza grupul sanitar al grădiniţei şi, ca să evităm statul la coadă la baie, după altă grupă de copii, să putem pune în funcţiune şi un alt grup sanitar care momentan are probleme cu instalaţia şi este închis. Suntem onorati să vă scriem şi să putem împărtăşi dorinţa de a realiza o schimbare a grupului nostru sanitar, care momentan nu arată aşa cum ar fi normal pentru o grădiniţă modernă. Poate părea chiar ca o poveste, dar la noi la grădi încă sunt şi WC-uri turceşti şi nu sunt toate adaptate preşcolarilor. (…) Cu siguranţă igiena de la grupul sanitar şi modul cum arată acesta sunt ca o carte de vizită pentru părinţii care vin să îşi înscrie la noi la grădi copiii. Ştiu că în ţara noastră sunt şcoli care încă deţin WC-uri în aer liber şi cu siguranţă sunt prioritare, dar, poate suntem şi noi norocoşi şi ne puteţi da o mână de ajutor pentru modernizarea grupului sanitar din grădiniţa noastră“.

* Şcoala Gimnazială din comuna Dulceşti: „«Microbel» şi ajutorul lui, «Regele Rugină», ne-au atacat baia şi acum ne este frică să intrăm, ştiind că cei doi au pus stăpânire peste «Regatul Curăţeniei» şi au slăbit rezistenţa băii noastre. În şcoala noastră sunt 67 de elevi la ciclul primar şi 36 de preşcolari. Băile sunt amplasate în interiorul şcolii, au fost modernizate şi beneficiază de apă curentă. Totuşi, produsele de igienizare nu sunt suficiente. Bugetul este destul de redus iar situaţia financiară a părinţilor nu este tocmai una bună, de aceea avem nevoie de ajutor. Totuşi, datorită faptului că sunt mulţi elevi care le utilizează, obiectele sanitare au avut de suferit, având nevoie să fie înlocuite“.

Microbii nu sunt mari ca elefanţii, dar asta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm existenţa

* Şcoala Gimnazială „Carol I“ din municipiul Roman: „Aniversăm anul acesta 130 de ani de la înfiinţarea şcolii noastre. Şcoala a fost înfiinţată în anul 1888, ca urmare a reformei învăţământului a lui Alexandru Ioan Cuza. O perioadă a purtat numele Carol, nume pe care îl avea şi comuna, astăzi cartierul Nicolae Bălcescu, cartier mărginaş al municipiului Roman. Şcoala Gimnazială «Carol I» este parte componentă a Liceului Tehnologic «Vasile Sav» Roman. În momentul de faţă, cursurile se desfăşoară în două corpuri: Corpul A, unde învaţă elevii claselor I-VIII, iar în Corpul B – grădiniţa şi clasa pregătitoare. În Corpul B sunt trei săli de clasă, o sală cu rol de vestiar şi o baie pentru 80 de copii şi cadre. Din şase toalete, două sunt aproape scoase din uz. Gradul de uzură este ridicat, mereu avem defecţiuni: rezervoarele sunt defecte, se toarnă apa în WC-uri cu ligheanul; colacii de WC sunt degradaţi, instabili; se consumă o cantitate foarte mare de detergenţi, odorizante, fără să se obţină rezultatele dorite; coşurile de la WC sunt deschise, nu au capace şi apare mereu un miros neplăcut; uşile toaletelor sunt din PVC alb, chederele şi bilele care închid uşile s-au stricat. E greu, un copil intră în cabină şi altul ţine uşa închisă. Există patru chiuvete, cu racorduri stricate, picură apa. Bateriile sunt funcţionale, dar vechi şi uzate, există pierderi de apă. Pentru necesarul de consumabile săpun, hârtie igienică, role de prosoape, şerveţele umede, am apelat la părinţi. (…) Doar 30% dintre părinţi lucrează, restul trăiesc din alocaţiille copiilor, ajutoare sociale sau muncind cu ziua. Sunt familii care au câte trei, patru, cinci copii în şcoala noastră. Ponderea de 30-40% de rromi pune semne de întrebare părinţilor, privind riscurile, siguranţa grupurilor sanitare. Înţelegem îngrijorările părinţilor privind microbii, bacteriile, lipsa unor substanţe sigure şi de calitate de dezinfecţie a zonelor folosite în comun, dar şi noi, cadrele didactice, suntem expuşi aceloraşi riscuri. Din motive de igienă, mulţi părinţi preferă să ducă copiii la şcoli mai bine dotate, unde nu sunt expuşi îmbolnăvirilor. Ne înscriem în proiect gândindu-ne că orice ajutor, atât pe achiziţii cât şi pe modernizare, ne-ar fi de folos. Vă pupăm noi, cei care am avut curajul mărturisirii, şi vă dorim sănătate, putere să împărţiţi câte un strop de fericire şi miros de prospeţime tuturor celor care au nevoie. Ne-a plăcut mult când o doamnă doctor pediatru spunea că «Microbii nu sunt mari ca elefanţii, dar asta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm existenţa». Vă multumim respectuos!“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.