Perioada sărbătorilor de iarnă le-a triplat veniturile micilor afacerişti, care au profitat de „înghesuială“ şi făcut încasări cât pentru întreaga lună decembrie a anului trecut. La Crăciun şi Revelion, cei mai mulţi clienţi i-au avut taximetriştii, spălătoriile, frizerii, bişniţarii şi non-stop-urile. În ultima zi din 2015, precum şi în noaptea dintre ani, taxiurile au fost la mare căutare.
„Cu greu am putut face faţă comenzilor. Toate maşinile au fost ocupate, iar la dispecerat telefoanele sunau întruna. La fel am păţit şi în ziua de Crăciun, iar tot aşa se întâmplă în fiecare an“, a declarat dispecera unei firme de taximetrie din municipiul Piatra-Neamţ.
După cum au spus mai mulţi taximetrişti particulari, în seara de Revelion majoritatea solicitărilor au fost pentru trasee în afara oraşului.
„Am lucrat în fiecare an de Revelion, pentru că atunci pot să câştig nişte bănuţi în plus faţă de media zilnică, adică de vreo cinci ori cât îmi iese într-o zi normală. Şi colegii mei au fost foarte aglomeraţi“, a spus Mihai Scutaru.
Cereri mari de taxiuri au fost, în noaptea de 31 decembrie 2015 spre 1 ianuarie 2016, dar şi în primele două zile ale acestui an, atât în oraşele Bicaz, Târgu-Neamţ cât şi în municipiul Roman. „A fost şi frigul ăsta, ce-i drept, că nu-ţi venea să te duci până la 50 de metri pe jos. Mulţi au mers la petreceri, aveau cadouri cu ei, pe alţii i-am dus la rude, sau i-am adus înapoi în oraş. Am şi clienţi fideli, care îmi ştiu numărul de mobil şi mă sună dacă au o urgenţă. Am fost trimis şi să cumpăr ţigări sau băutură. Îmi convine, mi-au plătit cursa. Plus că sunt şi singur; nevastă-mea e plecată la muncă în Italia, iar copilul a stat la Buhuşi, la nişte prieteni, unde a făcut Revelionul. Ce să fac singur acasă? Am ieşit la treabă. Am avut şi două comenzi pentru Cândeşti, iar alta la Bicaz Chei. A meritat“, a mărturisit Ionuţ P..
Coadă la non-stop
Încasări peste medie au avut, la sfârşitul anului trecut, şi magazinele cu program non-stop. Puţine de altfel (în Piatra-Neamţ doar trei), micile buticuri au făcut vânzări mari îndeosebi la ţigări, băutură, fructe şi… gumă de mestecat.
Aglomeraţie a fost şi la supermarket-urile care au avut deschis în ziua de 31 decembrie 2015; mulţi oameni lăsând pe ultima sută de metri aprovizionarea pentru petrecerea de Crăciun sau Revelion şi „refacerea“ de după.
Mai ales în perioada Crăciunului, retailerii şi-au aranjat strategic produsele, astfel încât să scoată maximum la vânzare. „Mărfurile de bază (alimente, băuturi) pentru perioada sărbătorilor au fost puse în capătul magazinului, după cum vezi. Ca să ajungi acolo ai de trecut pe lângă mai multe rafturi, pline cu alte produse. Coşul e mare, adânc, astfel încât creează senzaţia că trebuie umplut. Parcă te simţi aiurea când te plimbi cu căruciorul în care ai doar un ciorchine de banane şi o sticlă cu vin. Produsele cu reducere sunt aşezate la nivelul ochiului, ca să atragă atenţia, iar la casă avem o grămadă de mărunţişuri la vânzare. Asta e strategia: vii să cumperi două pâini şi un suc şi pleci cu portbagajul plin. Am avut şi două situaţii în care nişte indivizi au încercat să profite de aglomeraţie şi au furat nişte dulciuri plus băutură, dar s-a rezolvat“, a explicat angajatul unui supermarket pietrean.
Programări pentru tuns
Tradiţia spune că nu e bine să intri în noul an oricum, ci trebuie să fii elegant şi aranjat, ca să-ţi meargă bine în conti-nuare. Aşa se face că, de Crăciun şi premergător Revelionului, frizeriile dar şi saloanele de cosmetică au fost foarte aglomerate.
În Ajun, ca să te tunzi, trebuia ori să stai la coadă o oră, ori să ai deja făcută programare la frizer. La saloanele de cosmetică nici nu s-a pus problema de a veni fără programare. „În Ajun am avut 65 de muşterii, faţă de 20 să zicem cât erau într-o zi bună, normală. Pe mulţi a trebuit să-i refuz, pentru că nu aveam timp să mă ocup de ei. Mulţi au avut programare, sunt clienţi fideli, care vin la mine de luni bune. Ba chiar am încasat şi în avans. La fel s-a întâmplat şi pe 30 decembrie, dar şi pe 31 când am ţinut deschis până la ora 16. Fata mea are un salon de manichiură în Mărăţei; avea programări pentru două săptămâni încă înainte de Ajunul Crăciunului“, a deta-liat patronul unei frizerii.
Şi spălătoriile auto au făcut încasări generoase; aglomeraţia fiind cuvântul de ordine. Şi aici, de multe ori, s-a mers tot pe principiul programărilor, mai ales că multe dintre acestea aveau comenzi preluate şi pentru spălarea covoarelor, nu doar a autovehiculelor.
Sărbătorile de iarnă le-au mărit veniturile atât patronilor de localuri în care sunt jocuri electronice de noroc precum şi persoanelor care fac schimb de valută la „negru“. De Crăciun dar şi în ultima zi din an, localurile cu „păcănele“ au avut clienţi cu mult peste media obişnuită, iar rulajul încasărilor s-a văzut şi în marja de câştig (cu cât rulajul este mai mare, cu atât creşte şi rata de plată a jucătorilor; cel puţin la aparatele omologate, cu licenţă).
Financiar au avut de câştigat şi valutiştii pentru că, în perioada la care facem referire, majoritatea caselor de schimb valutar au avut program scurt sau au fost închise. Mulţi pietreni s-au trezit în preajma Crăciunului, ori chiar în noaptea dintre ani, că au rămas fără lichidităţi, aşa că au apelat la bişniţari pentru a face tranzacţii în valută. Una peste alta, cei care şi-au „sacrificat“ sărbătorile (nu doar taximetrişti şi vânzători, cât şi barmani care au lucrat la cumpăna anilor) ca să mai facă un ban în plus au avut de câştigat din plin.
(Mihai SAVA)