Acasă Economic Şanse mari pentru redeschiderea minei de uraniu

Şanse mari pentru redeschiderea minei de uraniu

1561
0
DISTRIBUIȚI

Mina de uraniu din zona Grinţieş – Tulgheş are toate şansele să fie deschisă, în contextul în care un act normativ, ce va trebui promulgat de preşedintele ţării, obligă Nuclearelectrica să cumpere combustibil (pulbere de dioxid de uraniu) numai de la Compania Naţională a Uraniului (CNU).

Din 2015, Nuclearelectrica importă uraniu din Canada, deoarece este mult mai ieftin decât zăcământul extras din ţara noastră, după ce Compania Naţională a Uraniului a fost obligată de Curtea de Conturi să majoreze preţul cu 76 la sută, această situaţie ducând la rezilierea contractului cu Nuclearelectrica.

Recent, actul normativ adoptat de deputaţi va acorda Companiei Naţionale a Uraniului şi un drept exclusiv de a depozita şi procesa uraniul pe teritorul ţării. Practic, CNU va trebui să asigure uraniul pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă, astfel că va fi nevoită să deschidă mina de la Grinţieş – Tulgheş pentru a asigura combustibilul necesar. Şi asta pentru că uraniul din subteranul localităţilor Grinţieş şi Tulgheş va rămâne singura sursă de materie primă din ţară.

„În vederea menţinerii ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu sunt produse pe teritoriul României de către Compania Naţională a Uraniului SA. (…)  Compania Naţională a Uraniului are un drept exclusiv de a presta servicii de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu pe terito-riul României. (…) Principiile reglementate prin prezenta lege cu privire la menţinerea unui ciclu integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România vor fi prio-ritare faţă de oricare alte prevederi legale aplicabile la achiziţionarea de combustibil nuclear de către operatorul CNE Cernavodă“, potrivit legii pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naţionale a României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionarii unităţilor de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.

Mina nu a fost deschisă din cauza lipsei banilor

Mina de uraniu de la Grinţieş, cea care va furniza materie primă pentru reactoarele de la Cernavodă, nu a fost deschisă din cauza lipsei banilor, dar şi a faptului că Nuclearelectrica şi-a îndreptat atenţia spre canadieni după uraniu mai ieftin. Acest lucru se întâmplă în contextul în care zăcământul de uraniu de la Crucea – Botuşana (judeţul Suceava) este în curs de epuizare, în martie 2020 expirându-i licenţa de exploatare.

Minereul uranifer extras din subteranul localităţilor Grinţieş – Tulgheş ar urma să fie prelucrat pe platforma de la Feldioara (Braşov), iar investiţia din Grinţieş şi Tulgheş presupune şi construirea a două uzine, dar şi crearea a 550 de locuri de muncă.

În perimetrul Grinţieş – Tulgheş, primele anomalii radioactive de natură uranică au fost descoperite în anul 1963, prin prospecţiune geologo-geofizică. După prospectarea întregii zone şi după stabilirea perimetrelor favorabile acumulării uraniului, s-a trecut la explorarea zăcământului prin galerii de coastă şi prin foraje executate la suprafaţă şi în subteran. Lucrările de cercetare geologică au fost sistate în anul 1998, oprirea lucrărilor făcându-se nu din cauza finalizării cercetării, ci din cauza opririi finanţării de la buget.

Pentru atragerea în circuitul industrial a zăcământului din perimetrul Tulgheş – Grinţieş, pe data de 1 februarie 1997 activitatea minieră a fost preluată de către unitatea de exploatare a minera-lizaţiei de uraniu din zonă, respectiv Mina Crucea (Suceava). În perioada 1995 – 1997, în perimetrul Primatar I – II a avut loc cercetarea cu abataj exterimental pentru definirea condiţiilor geo-miniere complexe şi stabilirea modului de comportare geo-minieră. Ca urmare a acestor rezultate s-a evaluat din nou zăcământul la data de 1 ianuarie 1999, când Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a dispus reevaluarea la 1 ianuarie 2000. Activitatea Minieră din perimetru a fost sistată în octombrie 2001, din cauza nealocării fondurilor de investiţii, fapt ce a dus la neîndeplinirea cerinţelor emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Agenţia de Mediu.

Valoarea totală a investiţiei din cele două localităţi din judeţul nostru şi Harghita este de 407,331 mi-lioane de lei, capacitatea de exploatare medie anuală de minereu de uraniu – de 124.000 de tone, iar durata de realizare a investiţiei – de 108 luni.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.