Acasă Administratie Rujeola, în pixul funcţionarilor din Sănătate

Rujeola, în pixul funcţionarilor din Sănătate

2226
0
DISTRIBUIȚI

Campanii peste campanii pentru imunizarea copiilor, „alba neagra“ cu stocurile de vaccinuri şi cifre sumbre care aruncă România în topul ţărilor europene cu cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă, iar lista poate continua. Rezumat în câteva cuvinte, efortul autorităţilor centrale şi locale în încercarea de a stăvili răspândirea rujeolei nu a adus schimbări radicale de un an încoace. Cel puţin asta se poate constata din calculele matematice. Totuşi, numărul impresionant de cazuri confirmate cu rujeolă în România este cel real? Este o întrebare pertinentă, care pleacă de la ultima informarea a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) care arată că „în săptămâna 2-9 august au fost raportate încă 70 de cazuri nou confirmate, în 16 judeţe şi în municipiul Bucureşti“. Pe locul I, în acest clasament oficial se află judeţul Iaşi, cu 24 de cazuri, urmat de judeţul Neamţ – cu 16 cazuri.

Ştirea ar fi trecut neobservată dacă nu am fi întrebat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în legătură cu acest subiect, în ce localităţi au fost confirmate îmbolnăvirile. Într-o săptămână, 16 cazuri de rujeolă, într-un judeţ ca al nostru, înseamnă cel puţin un focar de rujeolă. Răspunsul reprezentanţilor DSP dă peste cap calculele făcute de CNSCBT şi prezentate public. Aşa cum a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP, în perioada amintită, la nivelul judeţului a fost confirmat un singur caz de rujeolă. „Nu ştiu cum s-a ajuns la această cifră. Poate -s-a raportat din urmă. Noi, în perioada 2-9 august, am înregistrat un singur caz de rujeolă, în supraveghere. Alte 16 cazuri de rujeolă au fost înregistrate în toată luna iulie, dar numai 6 au fost confirmate“, a explicat dr. Grădinaru.

Potrivit datelor furnizate de DSP, în luna iulie au fost catagrafiaţi, din evidenţele prezentate de medicii de familie, 5.632 de copii, la toate grupele de vârstă. Dintre aceştia, vaccinaţi au fost doar 860 (adică 15,17%). Refuzuri au fost înregistrate 1.904, ceea ce reprezintă 33,81% din totalul copiilor, iar negăsiţi la domiciliu au fost 1.455. La aceştia se adaugă încă 911 (16,8%) copii plecaţi în străinătate. Contraindicaţie definitivă de vaccinare au 82 de copii, iar temporară, încă 520, reprezentând 5,23%. Ne-prezentaţi la vaccinare au fost număraţi 821, adică 14,8%. (T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.