Acasă Social Rezultate mai slabe ca anul trecut

Rezultate mai slabe ca anul trecut

926
0
DISTRIBUIȚI

Ieri, în ziua anunţării rezultatelor provizorii ale Bacalaureatului, prin liceele în care s-au desfăşurat probele scrise a fost mare forfotă – cu toate că rezultatele fuseseră afişate pe internet cu vreo jumătate de oră mai devreme. Pironiţi în faţa avizerelor la care au fost postate listele cu rezultate, candidaţii nemţeni au făcut feţe-feţe. Unii galbene cu broboane de sudoare, alţii – roşii de fericire. Însă, cu toţii au pus mâna pe telefoane pentru a-şi anunţa rubedeniile şi prietenii despre reuşite ori nereuşite. La un moment dat, erau atât de multe telefoane pornite, că lejer s-ar fi putut face popcorn de la radiaţii. Mai apoi, reţelele de socializare au fost bombardate cu mesaje, un fel de telefon fără fir prin care absolvenţii s-au anunţat unii pe alţii că „s-au pus rezultatele“. Facebook-ul s-a umplut de interjecţii şi emoticoane trădând bucuria, tristeţea sau frustrarea – după caz.

Liceeni de 10

Dacă anul trecut nu au fost obţinute medii perfecte la Bacalaureat, actuala sesiune se remarcă prin patru medii de zece. De altfel, acesta ar fi cam singurul plus faţă de 2017…

Trei dintre cele patru medii de 10 aparţin unor absolvente ale Colegiului Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (liceu care are şi cele mai bune rezultate, per ansamblu): Elena Nicoleta Balan, Anda Ciocoiu şi Teofana Verşanu. Cea de-a patra medie maximă a fost reuşită de un seminarist pietrean: Antonio Andrei Mihai.

Top trei medii este completat de Narcisa Andra Panaite (Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ – 9,96, şi de alte două absolvente ale Colegiului Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ: Maria Drelciuc şi Ruxandra Maria Negruş – ambele cu media 9,95.

La o sutime de fericire

La Bacalaureat au participat 3.399 de candidaţi, dintre care 2.301 au fost declaraţi admişi – cu medii peste 6. Procentul reuşiţilor este, înainte de contestaţii, de 67,66 – în scădere cu şapte procente faţă de anul trecut.

Statistic, 454 de candidaţi au medii între 6 şi 6,99; 799 – între 7 şi 7,99; 668 – între 8 şi 8,99; 551 – între 9 şi 10.

La nivel de judeţ, doi candidaţi au fost eliminaţi din examen (unul pentru „port“ de telefon,  celălalt – pentru semne particulare pe teza la Matematică), iar 1.098 au obţinut medii sub 6 şi au fost declaraţi respinşi.

Dintre picaţi, patru au media 5,98 – adică cu numai două sutimi mai puţin faţă de pragul promovării. Dacă mediile acestora ar fi „ieşit“ 5,99, atunci, potrivit regulamentului, le-ar fi fost acordată câte o sutime din oficiu şi, implicit, diplomele de bacalaureat.

Şase licee cu promovabilitate peste 90%

Şase dintre cele 36 de licee nemţene intrate în competiţia neoficială a examenului de Bacalaureat au promovabilitate de invidiat – peste 90%, raportată la numărul candidaţilor prezenţi la examen.

În fruntea clasamentului la nivel de judeţ se află Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (99,45%; un singur picat, din 183 de absolvenţi!); urmează, în ordine descrescătoare, Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (97,35%), Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş„ Piatra-Neamţ (96,25%), Colegiul „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ (93,65%), Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamţ (92,6%) şi Seminarul Teologic „Sf. Francisc de Assisi“ Roman (92,3%).

Foarte aproape de aceeaşi performanţă este şi Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, cu o rată de reuşită de 89,6%.

Căderi mari înregistrează Seminarul „Cuvioasa Parascheva“ Agapia (77,7% faţă de 95,5% în 2017) şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ (83,9%, faţă de 91,7% în 2017).

Liceele zero

Spre deosebire de anul trecut, când niciun liceu din Neamţ nu a reuşit contraperformanţa de a avea zero promovaţi, în acest an… situaţia a revenit la normal.

Vedete sunt fascinantul liceu de la Horia (niciun promovat dintre cei şase candidaţi prezenţi la toate probele; 12 absolvenţi ai acestui liceu nici măcar nu au participat la examen), care la fiecare doi-trei ani are parte de câte o generaţie de aur, precum şi un nou-venit: Liceul Pipirig (zero promovaţi din nouă candidaţi; la fel ca şi la Horia, două treimi dintre absolvenţi nu s-au prezentat la examen). Având în vedere rezultatele obţinute în acest an şi de absolvenţii de clasa a  VIII-a din zonă, potenţiali elevi ai aceluiaşi liceu, este de aşteptat că peste patru ani vom vorbi cam în aceiaşi termeni despre unitatea de învăţământ din Pipirig.

Nu foarte departe de liceele din coada listei se regăsesc Colegiul Tehnic de Transporturi Auto (un admis din 24 de candidaţi, plus 12 absenţi) şi Liceul Tehnologic Nisiporeşti (un admis din patru candidaţi, plus 20 de neprezentaţi).

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.