Acasă Administratie Primăria taie copacii de pe Cozla pentru că-s în pericol să se...

Primăria taie copacii de pe Cozla pentru că-s în pericol să se usuce

618
0
DISTRIBUIȚI

l cetăţenii din zonă se tem că aceste defrişări vor provoca noi alunecări de teren

De vreo câteva zile, pietrenii care locuiesc la baza dealului Cozla şi prin apropiere tot aud zgomote suspecte de drujbă în pădure. Drujbele nu prididesc din treabă cât e ziua de lungă, dar de fapt nimeni nu taie ilegal vreun arbore de pe Cozla. Autorităţile locale au dat directivă clară silvicultorilor să îndepărteze arborii uscaţi şi bolnavi, ce pun în pericol restul copacilor crescuţi pe deal. În urma unor verificări făcute de specialişti în urbanism şi silvicultură, s-a observat că pădurea de pe Cozla este atacată de o boală ce face ca arborii să se usuce în picioare. Boala e contagioasă şi în câţiva ani, fără vreo intervenţie, există riscul să dispară întreaga pădure ce mai rămăsese pe deal. Din acest motiv, reprezentanţii Primăriei Piatra-Neamţ au discutat cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Neamţ şi au stabilit, de comun acord, că vor fi retezaţi arbori în cantitate de 200 metri cubi, ceea ce nu e chiar mult şi nu afectează în niciun fel stabilitatea solului. Oricum, când condiţiile o vor permite, autorităţile locale vor iniţia noi împăduriri pe locul ras.

„Există o comandă dată de primărie către Direcţia Silvică Neamţ pentru tăierea a aproximativ 200 metri cubi de arbori care sunt uscaţi şi pot reprezenta pericol pentru arborele din jur. Ştiu că a fost un asemenea caz pe la Botoşani, parcă, şi s-au uscat hectare întregi de arbori. Noi riscăm să pierdem tot arborele din pădurea de pe Cozla dacă nu intervenim să-i înlăturăm pe cei bolnavi. Copacii care vor fi tăiaţi au fost marcaţi de Direcţia Silvică, vor fi depozitaţi şi apoi valorificaţi. Acţiunea a început la 1 septembrie şi va continua până se va termina de tăiat şi ultimul copac uscat. Astfel prevenim transmiterea bolii la ceilalţi arbori“, a declarat viceprimarul Dragoş Chitic.

Localnicii se tem de noi alunecări de teren

Sunt cunoscute problemele cauzate de alunecările de teren de pe Cozla, apărute din cauza defrişărilor făcute şi a lucrărilor de investiţii operate pe deal. Aproape an de an, în condiţii de ploi abundente, în unele locaţii de pe Cozla se reactivează alunecări de teren mai noi sau mai vechi, se scurg aluviuni pe străzile alăturate dealului şi îi sperie pe cei ce locuiesc în apropiere, de teama că se vor trezi vreodată cu casele îngropate sub pământ.

Din acest motiv, de cum au auzit zgomotul unor drujbe în pădurea de pe Cozla, oamenii s-au întrebat intrigaţi despre ce poate să fie vorba, ştiind că acolo mai degrabă sunt necesare lucrări de reînţelenire a solului prin împăduriri şi nicidecum noi tăieri de arbori. Dar problemele existente pe Cozla sunt cunoscute de mai mult timp la primărie, care a iniţiat mai multe proceduri de împăduri şi chiar încearcă obţinerea de fonduri europene pentru proiecte de consolidare a versantului Cozla.

Sute de arbori uscaţi pe Cozla

Trunchiuri jupuite, crengi dezgolite, arse parcă de suflul unei explozii, sute de conifere fără pic de coroană verde, ci doar cu crengi golaşe şi trunchiuri cenuşii, din care s-a scurs viaţa. Aşa arată arborii de pe Cozla, infectaţi. Dar astfel de probleme s-au semnalat nu doar la Piatra-Neamţ ci în mai toate pădurile judeţului, unde blestemul s-a abătut asupra lor sub forma unui mic gândac de scoarţă, dar cu foame imensă în a distruge arborii ce-i ies în cale. Mandibulele larvelor acestui gândac rod tot lemnul ce le iese în cale, producând în final uscarea şi moartea copacului. Singura soluţie pentru evitarea contaminării tuturor copacilor din pădure e eliminarea celor bolnavi şi tratatea celor sănătoşi împotriva dăunătorilor de acest fel şi a ciupercilor parazite.

(Ioana CALIŢCHO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.