Acasă Administratie Primăria taie castanii bătrâni din oraş

Primăria taie castanii bătrâni din oraş

893
0
DISTRIBUIȚI

Aşa cum anunţa în urmă cu câteva luni, începând din această săptămână Primăria Piatra-Neamţ a dat startul tăierii a 57 de castani bătrâni amplasaţi de-a lungul Bulevardului Republicii (22) şi a străzilor Ştefan cel Mare şi Eroilor (35). Acţiunea vine ca urmare a evaluării stării de sănătate a arborilor de către Ocolul Silvic Vaduri, specialiştii în domeniu stabilind că aceşti castani sunt bătrâni şi pot afecta siguranţa pietonilor şi a şoferilor aflaţi în tra-fic. Echipele CMI Urban au început tăierile pe bulevardul Republicii – luni, 16 aprilie, urmând ca în câteva zile întreaga operaţiune să fie terminată.

„Municipalitatea pietreană efectuează tăierea exclusiv a castanilor uscaţi, în curs de uscare şi a celor care pot afecta siguranţa traficului pietonal şi rutier amplasaţi în aliniamentele bulevardului Republicii, străzii Ştefan cel Mare şi străzii Eroilor. Luând în considerare vârsta maximă de 150 de  ani, la care poate ajunge un castan în condiţii ideale, anul plantării lor (în jur de 1895), acţiunile paraziţilor (înroşirea frunzelor şi infestării cu acarieni-boli cu o frecvenţă foarte mare în SE Europei după anii 2000), în anul 2011 instituţia noastră a luat decizia plantării în aliniamentul bulevardului Republicii (între castanii existenţi) a unui număr de 124 de platani, care s-au dezvoltat sub protecţia castanilor bătrâni.

La această dată, o parte din platanii existenţi au început să sufere şi să aibă creşteri neregulate din cauza umbririi excesive a castanilor existenţi. Pentru dezvoltarea corectă şi sănătoasă a platanilor se impune rărirea castanilor existenţi prin tăierea definitivă a unora dintre ei şi punerea în lumină a plantaţiei rea-lizată în anul 2011“, se arată într-un comunicat al Primăriei Piatra-Neamţ.

Potrivit autorităţilor, specia de platan (Platanus hybrida) a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: bolile sunt cu o frecvenţă mai redusă, au o rezistenţă mare la poluare, ritmul de creştere este mare, au o înrădăcinare puternică, aspectul decorativ este plăcut şi specia se adaptează uşor la condiţiile climatice actuale. Nu în ultimul rând s-a avut în vedere experimentul reuşit din anul 2007 când s-a înfiinţat aliniamentul stradal plantat cu platani pe bulevardul Decebal – zona Mioriţa.(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.