Acasă Eveniment Poliţist condamnat pentru neglijenţă criminală

Poliţist condamnat pentru neglijenţă criminală

2442
0
DISTRIBUIȚI

Subofiţerul Liviu Mun-teanu, de la Secţia de Poliţie Rurală Oniceni, a fost condamnat, ieri, de Judecătoria Roman, la şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunea de „lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în dificultate“. Aplicarea pedepsei a fost amânată pentru o perioadă de doi ani, interval în care poliţistul nu are voie să facă nicio greşeală. Agentul, care are o vechime de aproape 15 ani, a primit pedeapsa într-un dosar legat de uciderea unui romaşcan, faptă petrecută în ianuarie 2013.

Aşa cum se arată în actul de acuzare, în urma unui conflict între rude la Iucşa (comuna Bozieni), Munteanu, însoţit de o colegă de serviciu au ajuns la faţa locului ca să tempereze scandalul. Acolo Vasile Fundăcescu, de 41 de ani, venise băut la casa fostei consoarte, iar concubinul acesteia şi un cumnat l-au bătut, l-au imobilizat şi l-au legat în picioare de un copac. Chiar şi aşa, Fundăcescu nu s-a potolit, drept pentru care au fost chemate în ajutor forţele de ordine. Cei doi oameni ai legii au găsit victima legată de copac şi le-a spus agresorilor (Gheorghe Corbu, în vârstă de 58 de ani, din Drobeta Turnu Severin şi Gelu Ungureanu, de 57 de ani, din Roman) să-l elibereze pe Fundăcescu.

Poliţiştii nu s-au asigurat că victima a fost dezlegată şi au intrat în casă pentru a continua cercetările. La o oră după ce au ieşit au constatat că Fundăcescu era mort. Abia atunci l-au eliberat şi au anunţat Ambulanţa. Până la venirea echipei de criminalişti de la judeţ, Munteanu a cerut colegei şi martorilor să declare că a luat declaraţii doar vreo 15 minute, că victima era legată numai de mâini nu şi de mijloc şi că Fundăcescu ar fi fost dezlegat la intervenţia agenţilor, după care ar fi leşinat.

În primă fază, martorii au declarat cum voia Munteanu, însă la necropsie s-a văzut că moartea victimei a fost violentă, agresorii au primit pedepse cu închisoarea, iar Munteanu a fost acuzat de: „neîndeplinirea din culpă a îndatoririlor de serviciu care-i reveneau în cadrul evenimentelor din noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2013, omisiune prin care a produs vătămarea importantă a unor drepturi fundamentale şi interese legitime ale victimei, precum şi determinarea agentului de a da declaraţii mincinoase referitoare la împrejurări esenţiale“.

Colega lui Munteanu a fost ulterior scoasă de sub urmărire penală, fiindcă era stagiară şi, în cele din urmă, a spus adevărul.

Sentinţa de condamnare a agentului Munteanu nu este definitivă.

(Mihai SAVA)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.