Pietrenii sunt printre românii care cheltuie cei mai mulţi bani pentru a trăi. Municipiul Piatra-Neamţ apare într-un top al celor mai scumpe oraşe de reşedinţă din ţară în ceea ce priveşte costul vieţii, fiind pe primele locuri în acest clasament. Piatra-Neamţ devansează la acest capitol oraşe precum Bacău, Iaşi sau Miercurea-Ciuc. Topul, realizat de Numbeo.com, cea mai mare bază de date din lume în ceea ce priveşte indicatorii economico-sociali pe plan mondial, reliefează preţurile mari pe care comercianţii le practică, în comparaţie cu salariile mici pe care angajaţii le primesc aici, în Piatra-Neamţ. În realizarea acestui clasament au fost luate în calcul preţurile din restaurante, magazine, utilităţi, transport local, îmbrăcăminte şi încălţăminte, sport, în raport cu salariul mediu net lunar.
Mâncarea ne lasă lefteri
Potrivit topului, Piatra-Neamţ se numără printre oraşele reşedinţă de judeţ cu cel mai ridicat cost al vieţii. O cină la restaurant, cumpărăturile în magazine, alimentele, utilităţile, practicarea unui sport şi chiriile, toate sunt mai scumpe comparativ cu multe dintre oraşele importante din ţară. La începutul acestei luni, o masă la un restaurant din Piatra-Neamţ (meniul zilei) costa, în medie, 19,50 de lei, un meniu McMeal de la McDonalds ajungea, în medie, la 18 lei, o bere autohtonă la halbă de 0,50 ml costa 4,5 lei, iar o bere din import de 0,33 ml – 5 lei. Un capuccino costa, la începutul lunii, în restaurante 5 lei, o Coca Cola de 0,33 ml – 5 lei, iar 0,33 ml de apă plată avea preţul de 3 lei. Produsele alimentare erau şi ele mai scumpe comparativ cu preţurile practicate în marile oraşe. În Piatra-Neamţ, la magazin, un litru de lapte costa 3,63 de lei, o pâine albă (500 g) – 2 lei, un kilogram de orez – 4,33 lei, 12 ouă – 6 lei. De asemenea, un kilogram de brânză produsă în România era vândut 23,75 de lei, un kilogram de piept de pui dezosat – 17,87 lei, un kilogram de mere – 3,40 lei, unul de portocale – 4,38 lei, roşiile – 4,25 lei, cartofii – 2 lei pe kilogram, salata – 2,50 de lei, apă de 1,5 litri – 2,33 de lei, o sticlă de vin – 15 lei şi un pachet de ţigări (Marlboro) – 15 lei.
Costuri mari, salarii mici
Un pietrean cheltuie pentru o călătorie locală cu un mijloc de transport în comun 2 lei pe bilet, pe abonamentul lunar – 60 de lei, iar cu taxiul – 2 lei pe kilometru (pornirea), plus 19 lei ora de aşteptare. Un Volkswagen Golf (ori echivalentul unei maşini noi), în Piatra-Neamţ, este vândut cu 69.250 de lei. Pentru utilităţi (electricitate, încălzire, apă, salubritate) aferente unui apartament cu două camere, un locuitor al municipiului achită, în medie, 385 de lei. Şi practicarea unui sport este mai scumpă la noi unde un abonament lunar de fitness pentru un adult costă 103 lei, iar o oră de tenis în week-end – 20 de lei. Costuri mai mari sunt suportate de pietreni şi în ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi încălţămintea. Astfel, o pereche de blugi de firmă costă 200 de lei, o rochie de vară de firmă – 134 de lei, o pereche de pantofi sport Nike – 233 de lei, iar o pereche de pantofi de piele pentru bărbaţi – 250 de lei. Şi chiriile sunt foarte scumpe la noi, platforma Numbeo reţinând că închirierea unui apartament cu o cameră în centrul oraşului Piatra-Neamţ costă 400 de lei, iar al unei locuinţe cu 3 camere – 900 de lei. Sala-riul mediu net pe care un salariat din Piatra-Neamţ îl primeşte lunar este de 1.556 de lei, asta însemnând că au fost scăzute toate taxele, impozitele şi contribuţiile datorate.
Preţurile chiriilor, mai mari cu aproape 50 la sută faţă de Miercurea-Ciuc
Comparativ cu alte oraşe reşedinţă de judeţ din Moldova sau de la vecinii noştri din Harghita, costul vieţii este mai scump la noi. Spre exemplu, pu-terea de cumpărare locală la Piatra-Neamţ este mai scăzută cu 36,32 la sută faţă de cea a băcăuanilor, iar preţurile de consum în Piatra-Neamţ sunt cu numai 0,68 la sută mai mici comparativ cu cele din Bacău, oraş în care salariul mediu net este de 2.564 de lei. Faţă de Iaşi, în Piatra-Neamţ preţurile alimentelor sunt mai mari cu 2,68 la sută, iar preţurile de consum sunt mai mari cu 2,44 la sută, salariul mediu net fiind aici de 1.709 de lei.
Dacă este să facem o comparaţie cu Miercurea-Ciuc, atunci suntem perdanţi din start. Faţă de acest oraş, la noi preţul chiriilor este mai mare cu 49,70 la sută faţă de cele practicate în Miercurea-Ciuc, iar preţurile mâncărurilor din restaurante cu 17,23 la sută, salariul mediu net cifrându-se la 2.000 de lei.
(Natalia RÎŞTEI)
Nu-i adevarat, platim mult dar avem si datorii, din rautate am putea privi spre prosperitatea in vile si promisiuni a liderilor politici (si de tot neamul) locali – toti is dedicati trup si suflet (creaza locuri de munca, fac parcuri industriale, autostrazi … – nu le prea reusesc … decat vilele), apoi nici noi nu suntem rautaciosi.