Acasă Economic Pe urmele familiei Sturdza: DNA verifică retrocedările din Neamţ

Pe urmele familiei Sturdza: DNA verifică retrocedările din Neamţ

3809
1
DISTRIBUIȚI

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat instituţiilor competente, în special Prefecturii Neamţ, toate documentele care au stat la baza retrocedărilor a mii de hectare moştenitorilor familiei Sturdza.

Mai întâi a fost o cerere în 2013, din partea DNA Bacău. Apoi în octombrie 2014, DNA Bucureşti a solicitat, din nou, toate documentele referitoare la emiterea titlurilor de proprietate de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar de la Neamţ pe numele de Sturdza. Procurorii DNA au solicitat şi copie după Hotărârea nr. 4773/15.05.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar prin care s-a stabilit dreptul de proprietate în cazul moştenitorilor familiei Sturdza asupra a 26.100 de hectare de pădure. „Noi am trimis toate documentele solicitate încă din luna octombrie 2014. Am tri-mis hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar şi deciziile civile în procesele pe care le-au avut moştenitorii la diferite instanţe nemţene“, a declarat prefectul Vlad Angheluţă.

Documente au fost cerute şi de la Direcţia Silvică Neamţ – cele depuse de moştenitorii familiei Sturdza prin care arătau că au deţinut aceste terenuri până în anul 1948.

Sturdza a primit 26.100 de hectare de pădure

Procedurile demarate de moştenitorii familiei Sturdza pentru a-şi primi terenurile înapoi au fost făcute în anul 2005, atunci când au prezentat actele de proprietate. Atunci, moştenitorii fostului principe au revendicat 27.143 de hectare în judeţul Neamţ, în zona Bicaz – Ceahlău -Grinţieş – Hangu, din care 26.100 pădure, 139 de hectare de poieni şi 904 hectare de goluri de munte. La vremea cu pricina, odată cu taxarea succesiunii a fost evaluată şi inventariată întreaga avere a lui Mihail Sturdza: 5.309  hectare în masivul Ceahlău – pe versanţii de sud ai muntelui Ceahlău, 2.512  hectare în masivul Râul Doamnei, 4.563 în masivul Grinţieşul, 2.563 de hectare în masivul Stejarul, 4.866 de hectare în masivul Bistricioara (Măgura), 3.397 de hectare în masivul Schitului, 1.064 de hectare în masivul Bistra şi 2.909 de hectare în masivul Hangu.

În Comisia judeţeană de fond funciar de la acea vreme, Direcţia Silvică a susţinut, cu acte, că moştenitorii pot primi doar 16.000 de hectare, în anul 2006 existând şi o hotărâre a Judecătoriei Bicaz în acest sens.

Ulterior, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a emis titlu de proprietate pe o suprafaţă de 26.100 de hectare. Direcţia Silvică a atacat actul emis de comisie în instanţă, la Tribunalul Neamţ, dar în decembrie 2006 acţiunea a fost respinsă.

Odată cu decizia Comisiei Judeţene de Fond Funciar, prin restituirea în natură a celor 26.100 de hectare de pădure s-a epuizat tot fondul forestier a două comune, Ceahlău şi Grinţieş.

De la promisiuni de investiţii în turism, la vânzări masive de lemn

Imediat după ce au primit terenurile înapoi, reprezentanţii familiei Sturdza vorbeau despre locuri de muncă, turism, ocoale private în care se vor face tăieri ca la carte şi întreţinere.

Gheorghe Sturdza, împreună cu Eric şi Dimitrie au format un ocol silvic privat pe care îl administrează în continuare, în timp ce rudele lor (Mihai şi Elena Sturdza) de la Bucureşti au vândut, în 2010, cele 13.000 de hectare care li se cuvineau din moştenire. Suprafeţele de teren se aflau în comuna Ceahlău şi pe Valea Bistriţei.

Astfel, din suprafaţa vândută, 5.000 de hectare au ajuns la firma Holzindustrie Schweighofer al cărei principal obiect de activitate este exploatarea lemnului. Restul de 8.000 de hectare au fost achiziţionate de către un fond de investiţii din Germania.

Preţul estimat pentru aceste vânzări a fost de peste 52 de mi-lioane de euro.

(Alex NECHITA)

1 COMENTARIU

  1. colaborarea s-a produs la tribunalul neamt unde prefectura si directia silvica neamt nu au facut aparare corecta.sa nu uitam ca este vorba de jaful pdl care folosindu-se la legea 247/2005 asumata de guvernul boc ia dat mana libera lui flutur sa dispuna de retrocedarea padurilor.niciodata sturza -propietarul nu a vandut direct padurea ci pri omul lui flutur fost sef de ocol la suceava.directia silvica neamt a mimat respectarea legii iar maftei si marea jurista pdl nu au formulat nici o cale extraordinara de atac sau contestatie la punerea in posesie.sotul marei juriste era lider al pdl si isi facea ucenicia in marele gasti pdl-iste,avand nevoie de bani la vestel.pacat ca modestul judecator de la bicaz a zis pas ofertei facute.fostul deputat pnl bujor de roman este marele administrator al domeniului sturza sau ce o mai fi ramas.in aceasta mare frauda silvica hrebenciuc nu a mai incaput din cauza lui flutur.prima vanzare pe hartie a padurilor retrocedate lui sturza(familiei)s-a facut cu omul lui flutur care nu vroia sa piarda nimic din acea afacere.la p.neamtNEGOCIERILE S-AU FACUT SI LA HOTELUL TRANZITUR CANTOREANU FIIND UN CUNOSCUT AL ING,DE LA SV..LUCRURILE SE STIU FOARTE BINE ESTE VORBA DE VOINTA CELOR IN DREPT SA APLICE LEGEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.