Acasă Economic O nouă zi dedicată artei spectacolului: „Ai mei erau super“ şi „N(aum)“...

O nouă zi dedicată artei spectacolului: „Ai mei erau super“ şi „N(aum)“ pe scena Teatrului Tineretului

1530
1
DISTRIBUIȚI

După ce ieri, în deschiderea celei de-a XXVII-a ediţii a Festivalul Naţional de Teatru „Pledez pentru tine(ri), Horaţiu Mălăele şi Ion Caramitru au oferit spectatorilor o demonstraţie extraodinară de vorbe alese şi umor fin, astăzi, 12 octombrie, continuă seria reprezentaţiilor de marcă.

În cadrul concursului, de la ora 16.00, în sala mare este programat spectacolul „Ai mei erau super“ în interpretarea actorilor de la Teatrul Clasic „Ion Slavici“ din Arad“. Pe scenă vor urca: Alina Danciu, Carmen Vlaga – Bogdan, Roxana Sabău – Nica, Robert Pavicsits şi Ştefan Statnic. Reprezentaţia este construită pe un scenariu colectiv, bazat pe întâmplări reale ale actorilor trupei, iar ideea aparţine regizorului Cristian Ban şi vine de la numele unui blog unde oamenii trimiteau fotografii făcute, cu părinţii lor atunci cand aceştia erau foarte tineri. Spectacolul are la bază poveştile părinţilor actorilor. „Totul a început de la zero. Întâi au apărut pozele cu părinţii actorilor, apoi poveştile lor, obiectele lor, muzica lor. «Ai mei erau super» e un spectacol bazat pe poveşti, născut din amintirile noastre sau din ceea ce ne imaginam că erau părinţii noştri înainte ca ei să fie părinţi“, a declarat Cristian Ban. Jocul actorilor ne va dezvălui o parte din năzbâtiile copilăriei, obiceiurile generaţiilor din vremurile comuniste, dificultăţile traiului de atunci, dar şi picanteriile din tinereţea unor oameni care aveau aceleaşi nevoi, dorinţe, bucurii şi decepţii.

De la ora 21.00, pe scena Teatrului Tineretului vor urca Oana Pellea (actriţă a Teatrului Tineretului în perioada 1984 -1987) şi Cristina Casian, care vor prezenta spectacolul „N(aum)“, construit din universul poetului, eseistului şi dramatugului Gellu Naum, în regia Marianei Cămărăşan. „Iubite, iubite om ! Tu, cel care eşti alături de mine! Îţi doresc un singur lucru: puterea de a mă crede, curajul de a te crede, tăria de a fi convins că nu-ţi ascund nimic, că tu ştii toate astea, că nu-i nimic de înţeles conştient aici, că miracolul existenţei noastre neîntrerupte, al existenţei noastre de mii de ani, din prima clipă, stă în această caldă, totală, înţelegere pierdută, înăbuşită sub formele conştientului. Dacă simţi căldura inimii mele, lasă-te înduioşat, iubeşte-mă cu aceeaşi linişte, cu aceeaşi încredere cu care te iubesc eu, necunoscutule atât de cunoscut – şi fii sigur că astfel ai intrat pe marea poartă. Cheia e în iubire, desigur. Simplu, pentru asta atât de greu de văzut. Să închidem ochii atunci şi să ne legăm pentru o clipă pe care aş dori-o veşnică, cu adevăratele noastre legături“ (Gellu Naum). Cei care încă nu cunosc opera lui Gellu Naum, cu siguranţă după acest spectacol îşi vor dori să o descopere.

Prin intermediul acestor două reprezentaţii se conturează o nouă zi de festival de teatru, o nouă zi dedicată artei spectacolului scenic. (Sabina DAMIAN)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.