Acasă Eveniment Nemţean mutilat în explozia de la Asău

Nemţean mutilat în explozia de la Asău

1105
1
DISTRIBUIȚI

Una dintre victimele exploziei de la Asău (judeţul Bacău), eveniment petrecut în după-amiaza de 28 mai, în localitatea Ciobănuş, este un bărbat din judeţul nostru. Costel O., în vârstă de 38 de ani, are braţul stâng retezat complet, după ce a lovit cu ciocanul un proiectil neexplodat, la cel drept nu mai are degete şi prezintă mai multe plăgi de la schije. El a fost transportat în stare gravă, cu un elicopter SMURD, la Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi, fiind imediat băgat în sala de operaţie. Celălalt mun-citor rănit (Daniel S., de 26 de ani) este din Bacău şi are plăgi în zona picioarelor şi a toracelui, fiind de asemenea internat într-o unitate medicală. Starea acestuia din urmă era, ieri, stabilă.

„A fost ventilat mecanic, pentru că se afla sub stare de şoc, şoc volemic din cauza hemoragiilor multiple, şi şoc hipotermic. Din câte am înţeles, imediat după explozie, în primele momente a fost conştient şi a decis să se arunce într-un pârâu alăturat. El este şi hipotermic şi are leziuni traumatice multiple de tip deschis, plăgi inghino-scrotal, plăgi la nivelul membrelor inferioare, la nivelul toracelui şi amputaţie de mâini. Una din mâini, cea stângă, pare că e amputată aproape complet. Se va decide în sala de operaţie ce se va putea face pentru refacerea degetelor de la mâna dreaptă. Va fi internat în Clinica de Chirurgie. Deocamdată efectuăm examen computer tomografic pentru că vrem să aflăm care sunt leziunile la nivelul toracelui, unde există poartă de intrare pentru proiectile. Nu ştim cât de penetrante au fost aceste proiectile. Pacientul este în grija întregii echipe de gardă din Spitalul «Sf. Spiridon». Deocamdată prognosticul este rezervat, dar toată lumea se va lupta pentru a-i salva viaţa şi refacerea a cât se poate din funcţionalitatea organelor, membrelor şi sistemelor“, a declarat doctorul Diana Cimpoieşu – coordonatorul SMURD Iaşi.

Filmul tragediei

Nenorocirea de la Asău, soldată şi cu moartea unui muncitor băcăuan de 27 de ani (Ionuţ A.), s-a întâmplat după ce Costel O. a găsit în pădurea unde lucrau un proiectil din al II-lea Război Mondial, pe care l-a lovit cu un ciocan (vrând să scoată pulberea din acesta). Explozia s-a produs în zona în care muncitorii luau masa, iar victimele munceau la o firmă de exploatare forestiră din Comăneşti, care avea lucrări la Asău.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului materialelor explozive, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. În urma investigaţiilor urmează să se stabilească dacă muncitorul care a lovit proiectilul cu un ciocan a făcut-o intenţionat, sau din greşeală. În acest sens, există mărturii cum că tânărul a găsit proiectilul, l-a arătat unor colegi şi le-a spus că vrea să-l taie. O parte din colegi   l-ar fi sfătuit să se potolească, după care au părăsit zona, iar ulterior s-a petrecut deflagraţia.

În acest context, sublocotenentul Adrian Rotaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ reaminteşte câteva din re-gulile de protecţie ce trebuie respectate la găsirea muniţiilor neexplodate: „Anunţaţi de urgenţă descoperirea de muniţii neexplodate; nu mişcaţi de pe loc muniţiile în cauză; nu dezmembraţi ori nu predaţi muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice; nu folosiţi muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive! De asemenea, nu loviţi, tăiaţi sau demontaţi muniţiile şi nu aprindeţi focul în apropierea acestora!“.

(Mihai SAVA)

1 COMENTARIU

  1. Trei necalificati din care unul de 27 ani si altul de 26 ani – care mai mult ca sigur NU au efectuat stagiul militar obligatoriu, asa cum a fost el in trecut – au gasit un proiectil si s-au gandit ca ar fi bine sa-l loveasca cu un ciocan pentru a scoate pulberea…..

    Cam de cata prostie este nevoie pentru a face asa ceva?

    Stau si ma intreb: Data fiind particularitatea locului de munca, persoana care a efetuat instructajul SSM in acest caz cam ce ar avea de spus?

    Acum intelegeti de ce stagiul militar obligatoriu (asa invechit cum era el) avea si partile sale bune?!?! In momentul care gasesti un element de munitie nu de apuci sa-l lovesti.

    Sau daca cineva iti pune o arma in brate, nu te uiti in teava sa vezi daca are gont pe ea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.