Acasă Economic Moldova strânge semnături pentru autostradă

Moldova strânge semnături pentru autostradă

1380
1
DISTRIBUIȚI

Dacă guvernanţii nu vor construi autostrăzile A8 şi A7 din proprie iniţiativă, le vor construi constrânşi de voinţa cetăţenilor. Aceasta pare să fie ideea care stă la baza celei mai noi iniţiative a ONG-urilor ce susţin scoaterea Moldovei din izolare. Asociaţiile „Împreună pentru A8“ şi „Moldova vrea autostradă“ au lansat zilele trecute o campanie civică de strângere de semnături în acest sens. “Vom merge din oraş în oraş, şi din sat în sat. Vom străbate regiunea de la Nord la Sud şi de la Est la Vest. Presiunea pe decidenţi trebuie să crească. Noi vrem autostrăzi în Moldova acum, nu peste o sută de ani“, a afirmat Ionel Apostol, preşedintele asociaţiei „Împreună pentru A8“. Iniţiatorii au mai spus că această campanie va fi împărţită în două etape, a câte trei luni fiecare. „În funcţie de rezultate, acţiunea se va desfăşura pe durata a trei sau şase luni“, a mai declarat Apostol.

În prezent semnăturile se strâng deja în Iaşi, după care, potrivit ONG-iştilor, campania se va extinde treptat şi în celelalte judeţe ale Moldovei.

Termene fixe de finalizare

Reprezentanţii celor două asociaţii au conceput şi o listă de priorităţi pe care o vor prezenta ori de câte ori va fi nevoie în timpul campaniei de strângere de semnături. Potrivit acesteia, construirea Autostrăzii A8 – Ungheni – Iaşi – Paşcani – Târgu Neamţ – Ditrău – Târgu Mureş trebuie realizată cu fonduri europene (nu prin parteneriat public-privat) şi finalizată până la 1 decembrie 2026, pe etape: tronsonul Ungheni – Iaşi – Paşcani – Târgu-Neamţ – finalizare la 1 Decembrie 2024; tronsonul Târgu-Neamţ – Ditrău – finalizare la 1 decembrie 2026; şi tronsonul Ditrău-Târgu-Mureş – finalizare la 1 decembrie 2026.

Iniţiatorii campaniei susţin, de asemenea, şi construirea Autostrăzii A7, Siret – Suceava – Paşcani – Bacău – Focşani – Buzău – Ploieşti, iar termenul de finalizare propus este 1 decembrie 2025.

Un alt obiectiv pe care îl consideră important cei care vor să „forţeze mâna“ guvernanţilor constă în stabilirea unui dialog operaţional, a unui contact permanent între decidenţii politici şi societatea civilă, prin cele două asociaţii civice – „Împreună pentru A8“ şi „Moldova Vrea Autostradă“, rpecum şi a unei comisii de monitorizare a proiectelor A8 şi A7.

(Roxana C.)

1 COMENTARIU

  1. Cat de naiv poti sa fii sa mai crezi in aceste povesti cu asociatiile si obligarea guvernului.Da, asi fi de acord intr-o democratie normala dar nu in plina dictatura DRAGNEA.Nici confidentul sau Arsenie nu la putut indupleca pe dictator.Mai degraba la acceptat pe naivul de Andrusca ministru decat sa fie de acord cu autostrada.Ia vandut gogosi cu parteneriatul public-privat si a dat ca sigur ca ii face tronsonul pana la TG.Neamt.Povesti, fiindca nu exista nici studiul de fezabilitate.De aceea va rog domnilor propagandisti nu ne mai ametiti cu povestile voastre sforaitoare.Nu mai plimbati oamenii pe drumuri fiindca si asa sunt istoviti de viata grea.Mai bine mobilizati-va si cereti democratie in romania si nu dictatura.Mai avem un pacalici la justitie care ne ameteste cu povesti de aproape doi ani in schimb primeste oug in plic de la Dragnea noaptea si le trece prin guvern.Trebuie sa recunoastem ca polul saraciei este in Moldova si aici va ramane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.