Acasă Administratie Mii de manuale cu erori au ajuns în judeţ

Mii de manuale cu erori au ajuns în judeţ

1118
2
DISTRIBUIȚI

Mii de manuale pentru elevii de clasa a VI-a, conţinând erori grosolane de conţinut şi de redactare, au ajuns şi în depoziul de carte şcolară al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Şi, deocamdată, stau acolo. Potrivit şefului respectivului depozit – Ni-ulai Cireş, încă nu s-a primit vreo clarificare în ceea ce priveşte manualele de Geografie, Istorie sau Biologie.

Şapte din cincisprezece

„Am primit, de la Editura Didactică şi Pedagogică, câte 3.950 de manuale de clasa a VI-a, la fiecare dintre cele trei discipline. Am auzit că manualele de Geografie vor fi retipărite şi înlocuite, dar nu ni s-a cerut să le returnăm pe cele cu greşeli de conţinut. În ceea ce priveşte manualele de Istorie, am înţeles că vom primi nişte erate care vor fi ataşate cărţilor. Despre manualele de Biologie (care şi acestea conţin greşeli – n.r.) nu am nicio veste“, a precizat Niculai Cireş.

Pentru elevii de clasa a VI-a, cu câteva zile înainte de începerea cursurilor, veştile privind manualele nu sunt deloc bune. Numai şapte dintre cele 15 manuale, pentru tot atâtea discipline, fuseseră livrate până ieri.

La fel de îngrijorătoare sunt şi veştile care-i interesează pe părinţii copiilor din clasele I şi a II-a. Din depozitul de carte al ISJ lipsesc manualele de Română, Mate-matică şi limbi străine pentru ambii ani de studiu. În total, cam 24.000 de cărţi.

O generaţie vitregită

Despre copiii care au trecut în clasa a VI-a se poate spune că fac parte dintr-o generaţie de elevi de sacrificiu. Şi asta deoarece aceştia nu au avut parte de toate manualele în niciun an şcolar, începând din clasa I; în plus, ei au fost primii care au experimentat clasa pregătitoare introdusă în anul şcolar 2012-2013.

Necazurile au început încă din clasa I. Dat fiind că ar fi trebuit să înveţe după o nouă programă şcolară nu au avut deloc manuale noi în clasa I, în clasa a II-a au primit cărţile şcolare abia în al doilea semestru, prin lunile februarie-martie, iar într-a III-a nu au avut asigurate fix manualele la Matematică şi Limba română.

An de an, copiii au învăţat din cărţile recuperate de la promoţiile anterioare, chit că o parte din conţinut nu mai corespundea cu noua programă şcolară. Drept urmare, în scenă au intrat fişele xeroxate şi cărţile de specialitate (cunoscute drept „auxiliare“), care erau adaptate noii programe.

Sincopele au culminat anul trecut, când elevii au învăţat un semestru din celebrele „compendii“ pentru clasa a V-a, în fapt nişte pseudo-manuale conţinând frânturi de materie pentru nu mai puţin de 15 discipline: Limba şi literatura română, Limba engleză, Limba franceză, Limba germană, Matematică, Biologie, Om şi so-cietate, Istorie, Geo-grafie, Religie, Arte – educaţie plastică, edu-caţie muzicală, Educaţie tehnolo-gică, Informa-tică, Consiliere şi dezvoltare personală.

(Liviu ILIE)

2 COMENTARII

 1. Puteți asculta acest mesaj cu un clic pe http://www.manuale.gratis/asculta.mp3
  Ne place sau nu, inteligenţa artificială şi robotica vor pătrunde şi-n şcolile româneşti. http://www.manuale.gratis conține manualele de pe manuale.edu.ro, adaptate pentru telefonul mobil. Manualele pot fi citite și ascultate oriunde, oricând de către elevi, profesori și părinți.
  Cel mai bun sintetizator vocal pentru limba română, gen Sophia, citește lecțiile din manual. Fiecare manual are și o listă audio cu pronunțarea numelor proprii străine, dar și o listă cu erori găsite cu ajutorul inteligenței artificiale.
  Potrivit reprezentanților ARACIP, “mai mult de jumătate din copiii de 15 ani au analfabetism funcțional”. manuale.gratis îi va ajuta pe acești copii să înțeleagă ce citesc.
  Următorul nivel este profesorul virtual: https://www.youtube.com/watch?v=sAUpfYsrSb4
  Mulțumim pentru eventualele sugestii pe care le puteți face și telefonic la 0720501201 sau prin email la contact@manuale.gratis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.