Acasă Eveniment Măcelarul de la Agapia a fost prins

Măcelarul de la Agapia a fost prins

1165
0
DISTRIBUIȚI

Răducu Bălţătescu, individul în vârstă de 43 de ani, din satul Filioara (al comunei Agapia), cel care în după-amiaza de 21 mai şi-a înjunghiat soţia şi socrii, a fost capturat ieri dimineaţă, în preajma locuinţei sale.

Bărbatul, care a stat ascuns prin pădurile din preajma localităţii până acum şi s-a hrănit cu bureţi, venise să-şi ia nişte haine de schimb şi să mănânce. Poliţiştii, care în paralel cu verificările din teren supra-

vegheau şi casa acestuia, l-au imobilizat imediat ce şi-a făcut apariţia. Când a fost încătuşat, Bălţătescu nu a opus rezistenţă şi a spus că oricum avea de gând să se ducă singur la Poliţie.

Voia să se predea

În faţa anchetatorilor, Bălţătescu a spus că a găsit un mesaj în telefonul mobil al nevestei care ar fi fost trimis de ea altui bărbat cu care îl înşela. Aceasta s-a întâmplat în urmă cu o săptămână înainte de atac, iar până la criza de violenţă el a băut continuu, ori la cârciumă, ori acasă unde îşi făcea singur rachiu. Tot înainte de ziua atacului, bărbatul s-a dus la socri şi

le-a spus că nevasta îl înşeală, punându-le în vedere să ia măsuri. Numai că socrii i-au spus femeii să-şi ia copiii şi să vină la ei, fapt care l-a scos din minţi pe Bălţătescu.

„Autorul tentativei de omor calificat de la Agapia a fost reţinut în această dimineaţă (24 mai – n.r.), pe la ora 9. El venise acasă pentru că voia să-şi ia nişte lucruri, să se schimbe, iar motivaţia lui a fost că voia să se predea. Din declaraţiile lui rezultă foarte clar că a fugit în pădure, a stat ascuns zilele acestea, şi abia după aceea a realizat gravitatea faptelor săvârşite, ajungând la concluzia că este mai bine să se predea, pentru că altă soluţie nu exista. A recunoscut faptele şi a spus că au fost certuri şi conflicte mai vechi pe o presupusă relaţie extraconjugală a soţiei lui. Numai că relaţia extraconjugală la care a făcut referire nu există, pentru că femeia pleca dimineaţa la serviciu, la ora 16 îşi lua copilul de la grădiniţă şi apoi venea direct acasă. Gelozia l-ar fi determinat să facă acest lucru. Şi mai erau certuri şi cu socrii; relaţiile dintre ei deteriorându-se mult în ultima perioadă. Avem şi constatările medico-legale a două dintre victime, soţia şi socrul autorului, iar în cazul celei de-a treia (soacra) urmează să primit rezultatele, în condiţiile în care victima este internată la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi. Făptaşul urmează să fie prezentat mâine (astăzi – n.r.) instanţei, cu pro-punerea de arestare preventivă“, a declarat procurorul criminalist Stelian Olteanu, cel care a coordonat ancheta în acest caz.

Ordin de protecţie emis mult prea târziu

În altă ordine de idei, cu o zi înainte de prinderea atacatorului, Judecătoria Târgu-Neamţ a soluţionat cererea de emitere a unui ordin de protecţie, făcută de Elena Bălţătescu împotriva soţului ei, cu puţin timp înaintea masacrului. În acest sens, chiar dacă acum nu îşi mai are rostul (în condiţiile în care agresorul este după gratii), instanţa de lângă Ozana a admis solicitarea femeii şi a dispus următoarele: „Admite cererea formulată de reclamanţii Bălţătescu Elena, Bălţătescu Andrei Alin, şi Bălţătescu Ioana, în contradictoriu cu pârâtul Bălţătescu Răducu, şi în consecinţă, emite ordin de protecţie, pe o perioadă de şase luni, cu obligarea pârâtului la respectarea următoarelor măsuri: obligă pârâtul să păstreze o distanta minimă de cinci metri faţă de reclamanţi şi faţă de locuinţa din Agapia, strada Nicolae Grigorescu, numărul 123, la familia Strugariu Aglaia unde locuiesc reclamanţii. Interzice pârâtului orice contact, fizic sau verbal cu reclamanţii. Obligă pârâtul să permită reclamanţilor să-şi ia din locuinţa comună din satul Filioara bunurile personale“.

Filmul masacrului

Reamintim că, în după-amiaza de 21 mai, Răducu Bălţătescu i-a înjunghiat cu un cuţit, de mai multe ori, pe socrii săi şi pe soţie. Atacul a avut loc la o zi după ce individul făcuse un scandal de pomină, orbit de gelozie şi alcool. El i-a reproşat nevestei că îl înşeală, ea a plecat de acasă la părinţi, iar bărbatul s-a dus la socri şi s-a certat cu aceştia, moment în care bătrânii au sunat la 112. A venit Poliţia, Bălţătescu a fost amendat, a doua zi (de Sfinţii Împăraţi „Constantin şi Elena“) s-a dus la Post, şi-a cerut scuze, a spus că se va potoli şi va achita sancţiunea primită, după care a plecat direct la cârciumă. A băut în neştire până la ora 16, iar din bar a mers direct la locuinţa socrilor. Acolo a reînceput cearta şi, după câteva schimburi de replici, a luat de pe masă un cuţit, l-a înjunghiat pe socru, apoi pe soacră şi în cele din urmă pe nevastă. Ultimele lovituri, care au vizat inima, au fost atât de puternice încât cuţitul a rămas înfipt în pieptul femeii. Victimele au fost ulterior preluate de ambulanţe şi duse la spital.

După înjunghierea celor trei, Bălţătescu a fugit, aruncându-şi telefonul mobil, şi s-a ascuns timp de trei zile în Pădurea de Argint. A fost căutat de zeci de poliţişti, cu câini de urmă, însă nu a fost prins decât ieri, când a venit acasă, în plină zi, cu gândul de a se preda. El riscă între 15 şi 25 de ani de puşcărie.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.