Acasă Economic Luna trecută, Cetăţenii au asaltat băncile în goana după împrumuturi

Luna trecută, Cetăţenii au asaltat băncile în goana după împrumuturi

1826
0
DISTRIBUIȚI

Apetitul cetăţenilor pentru împrumuturile bancare a crescut considerabil în a cincea lună a acestui an. Populaţia judeţului a continuat să contracteze credite într-un ritm alert, în timp ce companiile au fost ceva mai reţinute, contractând credite pentru nevoile curente. Băncile au avut din nou clienţi siguri luna trecută, produsele de creditare în lei fiind cele mai căutate de către cetăţeni. Agenţii economici s-au împrumutat atât în lei cât şi în valută, moneda străină nefiind pe placul populaţiei. Cei care au accesat împrumuturi în monedă autohtonă şi-au mai achitat din datorii, în timp ce alţii, cu credite în valută, au omis să-şi achite ratele.

26 de milioane de lei împrumutate în numai o lună

Judeţul Neamţ s-a caracterizat, luna trecută, printr-o creştere semnificativă a valorii creditelor în lei, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), depăsind 1,330 miliarde de lei, cu 22 milioane de lei mai mult faţă de aprilie. Agenţii economici au împrumutat de la bănci, în mai, suma de 4 milioane de lei şi au ajuns ca, în total, să fie datori băncilor, în urma contractării creditelor, cu 619 milioane de lei. Populaţia s-a aruncat şi mai tare în vâltoarea creditării, împrumutând luna trecută suma de 18 milioane de lei. În total, cetăţenii aveau de rambursat băncilor suma de 776 milioane de lei. Creditele pentru consum contractate de populaţie au însumat 12 milioane de lei, la finalul lunii mai, acestea totalizând 519 milioane de lei. Multe locuinţe au fost cumpărate cu credite ipotecare, cetăţenii împrumutând de la bănci pentru tranzacţiile imobiliare suma de 7 milioane de lei, iar în total aveau de înapoiat instituţiilor bancare suma de 234 milioane de lei. O creştere cu 200.000 de lei faţă de aprilie a fost înregistrată şi în ceea ce priveşte valoarea restanţelor la creditelor în monedă autohtonă.

Firmele au luat şi credite în valută

Cetăţenii s-au avântat la împrumuturile în lei, însă nu şi la cele în euro. Singurii care au accesat produsele de creditare în monedă străină au fost agenţii economici. Luna trecută, judeţul Neamţ figura în evidenţele BNR cu credite în valută de 651 milioane de lei, cu 6 milioane de lei în plus comparativ cu aprilie. Această sumă de 6 milioane de lei a fost împrumutată de companii, care mai aveau împrumutaţi de la bănci 254 milioane de lei. Populaţia a achitat numai 3 milioane de lei, din cele 451 milioane de lei pe care le avea de restituit băncilor, însă a rămas cu o „coadă“ de 448 milioane de lei. Împrumuturile pentru consum în valută contractate de populaţie au scăzut cu 2 milioane de lei, ajungând la 205 milioane de lei, iar cele pentru cumpărarea de case au rămas la aceeaşi valoare de 239 milioane de lei. Restanţele la creditele în monedă străină s-au cifrat, la finele lunii mai, la 60,7 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai puţin faţă de aprilie. (Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.