Acasă Social Laboratorul de la Sanepid asaltat de copii pentru analize

Laboratorul de la Sanepid asaltat de copii pentru analize

2663
0
DISTRIBUIȚI

Deşi analizele la intrarea în colectivitate nu mai sunt obligatorii din acest an, managerii creşelor nu au renunţat la avizele medicale, ca măsură de precauţie, tocmai ca micuţii să fie în siguranţă.De vreo două zile, pe holul laboratorului de la Sanepid e plin de părinţi care şi-au adus copiii pentru efectuarea analizelor care depistează cele mai frecvente boli în rândul copiilor. După primirea rezultatelor de laborator, cu adeverinţa de la medicul de familie, părinţii vor putea merge liniştiţi cu prichindeii la creşe. „Conducerile creşelor au reguli foarte stricte la intrarea copiilor în colectivitate, chiar dacă legea nu mai prevede obli-gativitatea acestor analize. În ultimele două zile s-au prezentat mai mulţi părinţi cu copii pentru efectuarea analizelor medicale necesare la înscrierea la creşă. Astfel, copiii pot face ana-lize în cadrul laboratorului nostru, gratuit, mă refer la analize de coprocultură, exudat faringian şi parazitologicul, doar dacă au bilet de trimitere“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt. Cei care vin fără trimitere de la medic vor achita analizele; o analiză de coprocultură costă 35 de lei, exudatul faringian – 25 lei, iar parazitologicul – 12 lei.

La aglomeraţia din aceste zile la laboratorul DSP, medicii au şi o explicaţie: numărul prezentărilor a crescut cu două sau trei zile de dinaintea începerii anului şcolar pentru că analizele medicale au o anumită valabilitate. Înscrierea la creşă necesită un adevărat dosar medical. Pe lângă fişa de vaccinări şi avizul de la medicul de familie pentru intrare în colectivitate, părinţii au avut de făcut în această perioadă şi acest set de analize, deşi oficialii MS au anunţat că au elaborat un ordin care să regleze situaţia şi să nu-i mai trimită pe copii să facă analize inutile.

„Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev are sau nu are semne şi simptome sugestive de boală transmisibilă.

În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea unor ana-lize, precum exudatul faringian sau coprocultura, întrucât suspectează o anumită boală, acesta va trimite copilul să facă ana-lizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate“, au anunţat oficialii Sănătăţii printr-un comunicat.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.