Acasă Social Intervenţii dificile în munţii Neamţului

Intervenţii dificile în munţii Neamţului

880
0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat de 70 de ani, din Iaşi, aflat în drumeţie pe Ceahlău sâmbăta trecută, a solicitat ajutorul echipelor de salvamontişti din cauza epuizării. Acesta urcase împreună cu familia până la cota cea mai înaltă şi, din cauză că au decis să coboare în aceeaşi zi, efortul s-a dovedit prea mare, astfel că după ce a ajuns aproape de cabana Fântânele organismul i-a cedat.

„Sâmbătă, în jurul orei 18, echipa de intervenţie din Baza Salvamont Durău a fost solicitată prin 112 şi Dispeceratul Salvamont să se deplaseze la Cabana Fântânele din Masivul Ceahlău pentru evacuarea unei persoane în vârstă, care se afla în stare avansată de epuizare şi avea blocaje musculare la membrele inferioare. Bărbatul de 70 de ani din Iaşi urcase de dimineaţă spre Vârful Toaca şi la coborâre i s-a făcut rău“, au transmis reprezentanţii Salvamont. Victima a fost coborâtă în staţiune pe targă, întreaga operaţiune de salvare finalizându-se în jurul orei 20.30.

La câteva ore după această intervenţie, salvamontiştii nemţeni au fost solicitaţi din nou, în masivul Hăşmaşul Mare, unde un turist a alunecat pe o pantă cu grohotiş şi a suferit mai multe traumatisme, în zona capului, la mâini şi picioare. Operaţiunea de localizare şi salvare s-a finalizat după şapte ore, timp în care salvatorii au orbecăit la propriu prin partea de munte în care li se indicase prezenţa victimei, una „deosebit de sălbatică, lipsită de trasee turistice şi cu semnal de telefonie mobilă doar pe alocuri“, după cum au descris şefii Serviciului Salvamont.

După ce a fost găsit şi coborât în cătunul Trei Fântâni bărbatul a fost preluat de ambulanţă în jurul orei 22 şi transportat la spital pentru a i se acorda îngrijiri medicale.

(R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.