Acasă Social Înşelaţi de agenţia turistică

Înşelaţi de agenţia turistică

2191
0
DISTRIBUIȚI

O familie din Piatra-Neamţ îi acuză pe reprezentanţii unei agenţii de turism din municipiu că au înşelat-o cu excursii în Grecia şi Elveţia, iar acum, în loc de vizite în străinătate va trebui să apeleze la justiţie pentru a-şi recupera banii.

Soţii Bratu susţin că, împreună cu alte cinci persoane din Bucureşti, au cumpărat, în luna iunie a anului trecut, pachete turistice, care cuprindeau două circuite în Grecia şi Elveţia, de la agenţia de turism Promo Holidays România din Piatra-Neamţ, pe care au cheltuit peste 4.000 de euro. Anul acesta, în iunie, cele şapte persoane trebuiau să plece în excursia de nouă zile în Grecia, urmând ca în excursia din Elveţia, de zece zile, să plece în luna iulie.

„Toţi şapte am pierdut 4.200 de euro“

Soţii Bratu susţin că au achitat pachetele turistice integral şi, din când în când, ţineau legătura cu reprezentanţii agenţiei pentru a vedea dacă nu au intervenit modificări în vacanţele lor de peste hotare. „În primăvară, am achitat integral pachete turistice pentru noi şi alte cinci persoane din Bucureşti. Am plătit 4.233 de euro. Eu cu soţia am achitat 394 de euro, circuit cu autocarul şi masă, în Grecia, iar pentru Elveţia am dat 870 de euro, pentru două persoane, care conţinea un circuit de zece zile şi transportul cu avionul. Nu era prima oară când apelam la Promo Holidays şi nu ne-am făcut griji nicio clipă. Am recomandat-o şi prietenilor, le-am adus clienţi. Aşa că aşteptam liniştiţi să plecăm în excursii“, a declarat Jănică Bratu.

După ceva vreme, pietreanul spune că a fost „convocat“ de reprezentanţii agenţiei de turism la sediu, împreună cu ceilalţi clienţi. Acolo, juristul firmei le-a transmis că excu-rsiile nu mai pot avea loc deoarece compania cu care cola-bora agenţia Promo Holidays, Omnia Turism, a intrat în faliment şi că se va încerca o compensare cu alte pachete turistice sau li se vor restitui banii. „Ei au spus că pachetele tu-ristice sunt contractate cu Omnia Turism, însă patronul   s-a sinucis, iar firma a intrat în faliment şi că ne va tri-mite, în compensare, în alte excursii, ori ne va da banii înapoi. După ceva vreme, unii dintre colegii noştri, care erau în aceeaşi situaţie, au acceptat compensările, adică au plecat în excursii. Noi şi cele cinci persoane de la Bucureşti, nu. M-am interesat din nou să văd ce se întâmplă şi ni s-a spus că nu mai sunt fonduri, nu mai sunt bani şi pentru noi, şi că putem să-i dăm în judecată, să facem plângeri unde vrem, că în excursii nu mai plecăm iar bani înapoi nu mai primim. Toţi şapte am pierdut peste 4.200 de euro. Mi se pare total nelalocul ei atitudinea reprezentanţilor agenţiei turistice de aici. Eu n-am încheiat contract cu Omnia Turism, ci cu Orion MD SRL, agenţia de turism Promo Holidays România din Piatra-Neamţ. De ce să mă îndrept împotriva Omnia Turism când eu n-am nicio treabă cu această firmă? Vreau să trag un semnal de alarmă, ca alte persoane să nu ajungă în situaţia de a fi înşelaţi. O să îi dau în judecată, pentru că nu am altă soluţie“, a adăugat Jănică Bratu.

„Dau numai cui am eu chef!“

Directorul companiei Orion, Daniel Lepădatu, cel care ne-a fost indicat ca fiind reprezentantul Promo Holidays, ne-a declarat că de agenţia de turism a Orion MD SRL se ocupă nora lui, însă aceasta este plecată în Grecia. Cunoştea însă situaţia în care se află soţii Bratu şi prietenii acestora. „Firma asta de turism nu este a mea. Nu mă ocup eu, sunt directorul Orion SA, nu la Orion MD, acolo este nora mea. Momentan este în Grecia, lipseşte până săptămâna viitoare. Dar să vă spun, în mare, despre ce este vorba. Sunt nişte excursii luate de la agenţia asta care face, practic, numai vânzare de bilete pe comision la firmele mari. Firma mare din Bucureşti a dat faliment şi nu a onorat toate contractele, iar responsabilitatea firmei mici, vânzătoare de aici, este până în momentul în care, în maxim două zile de la primirea banilor, îi virează către firma mare. Oamenii ar trebui să se îndrepte către firma mare, dar este pe lichidator şi nu cred că vor apuca să ia, pentru că la nivel de ţară au fost sume mari. Ministerul Turismului va acoperi pierderile astea sau cel puţin o parte din ele“,  a declarat Daniel Lepădatu.

Acesta a admis că unii dintre clienţii păgubiţi şi-au recuperat banii. Ne-a precizat însă că era vorba despre prieteni de-ai săi, şi că le-a dat bani „din propriul buzunar“. Cât despre ceilalţi păgubiţi – „dau numai cui am eu chef!“: „Unora dintre cei care au vrut să meargă în acea excursie le-am dat eu înapoi bani din buzunar şi au făcut o altă excursie, asta pentru că-mi erau amici. Au rămas două persoane care au de recuperat, atâta tot. Nu sunt prieteni de-ai mei! Şi-au permis să mă ameninţe şi le-am spus, ok, faceţi acţiune în instanţă, este problema voastră, nu a mea. Este foarte corect din moment ce eu dau din banii mei, aşa că dau numai cui am eu chef! Despre celelalte persoane din Bucureşti, nu ştiu dacă sunt pe această firmă“.

Când a plecat din redacţie, păgubitul Jenică Bratu era decis să se adreseze Protecţiei Consumatorului. Avea totuşi o reţinere: „E un oraş mic, toţi sunt prieteni şi nu ştiu dacă se va rezolva ceva“, a spus Bratu. Rămâne de văzut ce răspuns va primi.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.