Acasă Sport Înot / Adina Nastasă, Cea mai valoroasă înotătoare nemţeană a momentului a...

Înot / Adina Nastasă, Cea mai valoroasă înotătoare nemţeană a momentului a renunţat la performanţă

2414
0
DISTRIBUIȚI

Adina Nastasă, sportivă devenită drept cea mai valoroasă înotătoare a judeţului la nivel de performanţă, a decis să renunţe la tot ceea ce ţine de activitatea competiţională: pregătire, program, antrenamente şi participare în concursurile oficiale. Decizia Adinei datează de acum două săptămâni, iar odată concretizat, faptul i-a luat prin surprindere pe toţi colegii ei. Reprezentanţii grupării pietrene de înot Sporting Club se văd nevoiţi acum să-şi reorganizeze, din mers, echipele înscrise în competiţiile importante rămase de desfăşurat în ultima parte a sezonului competiţional 2015.

„Pur şi simplu a hotărât, singură, că a venit momentul să se retragă! Prea multe explicaţii nu au fost. Sunt foarte dezamăgit, chiar derutat de această veste. Credeam că abia de-acum începem să clădim noi succese în această carieră frumoasă, dar la momentul de faţă nu pot decât să-i respect decizia. Este o pierdere importantă nu doar pentru clubul nostru, ci poate pentru înotul românesc“, a declarat profesorul Ovidiu Găleată. Acesta i-a fost antrenor Adinei în toţi cei şapte ani la nivel de performanţă şi a stat în spatele tuturor reuşitelor sportivei.

Programul încărcat şi examenele importante imediate au convins-o

La rândul ei, Adina Nastasă susţine că a trebuit să aleagă între performanţă şi o viitoare carieră profesională. Programul zilnic (care-i devenise mult mai încărcat), dar şi examenele imediate ce se anunţă în viaţă au convins-o să se retragă din antrenamentele la înot. „Nu mi-a fost deloc uşor să iau această decizie pe care sper să nu o regret, vreodată. Sunt convinsă că voi mai practica sportul, dar nu la nivel de performanţă“, completează Adina. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra-Neamţ (dirigintă Sonia Iacoban), Adina lasă de înţeles că până să se decidă asupra unei cariere profesionale, intenţionează să se înscrie la examenul de admitere în cadrul Academiei de Poliţie.

Şi până la momentul deciziei de acum, sportiva a mai avut două tentative de a-şi anunţa antrenorul asupra intenţiei de a renunţa la performanţă. „Prima dată s-a întâmplat după admiterea la liceu, însă am considerat că este timp destul atât pentru învăţat, cât şi pentru sport“. „Iar a doua intenţia mi-a prezentat-o chiar anul trecut, în luna decembrie, însă am convins-o să renunţe la idee“, a adăugat profesorul Ovi-diu Găleată. Părinţii au sfătuit-o mereu să aleagă deciziile pe care singură le considera cele mai bune. „Şi acum, cred că ar fi dorit să mai continui cu performanţa, cel puţin încă o perioadă, dar…“.

Ultimele medalii obţinute sunt şi cele mai preţuite

Pentru Adina Nastasă, cele mai importante rezultate ale carierei scurte la nivel de performanţă sunt considerate (chiar de ea), medaliile obţinute în cadrul Campionatelor Internaţionale ale României. Concursul s-a desfăşurat chiar în această vară, în luna iulie la Bucureşti, în bazinul de la CS Dinamo. Acolo, pietreanca a câştigat o medalie de argint la proba de 50 metri fluture şi o medalie de bronz la 50 metri liber. În plus, propriul palmares mai include zece (!) titluri de campioană naţională, alte 12 medalii de argint şi 15 de bronz, toate adjudecate tot în cadrul campionatelor naţionale.

Participantă la Jocurile Olimpice de Tineret şi în Concursul Ţărilor Central Europene

Cu lotul naţional de junioare, Adina Nastasă a concurat la Belgrad (Serbia), în 2013, în cadrul Concursului Ţărilor Central Europene, competiţie unde a avut un parcurs onorabil: un loc VI la individual şi un loc V cu ştafeta de 4X100 metri). Tot în 2013, înotătoarea de la Sporting Club a fost premiată şi de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Neamţ, ca urmare a meritelor deosebite sportive. În vară, la ediţia anului 2015 a Jocurilor Olimpice pentru Tineret (United World Games) de la Klagenfurt (Austria), Adina şi-a adjudecat toate cele cinci medalii în tot atâtea probe la care a concurat: 50 metri liber, 50 metri fluture, 100 metri liber, 100 metri fluture, respectiv 200 metri liber.

Ar fi vrut un transfer la Dinamo Bucureşti

Până să fie pusă să confirme intenţia plănuită cu mult timp în urmă, înotătoarea Adina Nastasă recunoaşte că a aşteptat mai tot timpul, momentul unui presupus transfer, către un club din capitală, mult mai cunoscut. Dinamo Bucureşti ar fi fost alegerea sportivei noastre, în cazul respectiv. „Nu a existat o ofertă concretă în acest sens, dar mereu mă gândeam «Oare cum ar fi dacă aş ajunge acolo?»“. Despre antrenorul care a ajutat-o să câştige salba de medalii importante, Adina are cuvinte de laudă. „E foarte bun. De fapt, nu cred că mai este altul în oraş, care să poată duce copiii la un nivel atât de ridicat, într-un timp aşa de scurt. Până la urmă însă, totul depinde de sportiv, nu de antrenor“.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.