Acasă Social Gheorghe Ştefan a fost pus în libertate

Gheorghe Ştefan a fost pus în libertate

1102
0
DISTRIBUIȚI

Fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost eliberat din Penitenciarul Ploieşti, joi seara (15 noiembrie), după ce Tribunalul Prahova i-a admis contestaţia făcută împotriva unei sentinţe a Judecătoriei Ploieşti, care-i respinsese cererea de elibe-rare condiţionată. El a executat efectiv 140 de zile, adică mai puţin de cinci luni, dintr-o pedeapsă de trei ani şi nouă luni de închisoare, primită într-un dosar de spălare de bani şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia. El a fost eliberat condiţionat, întrucât are vârsta de peste 65 de ani, a efectuat mai multe munci în detenţie, nu a fost sancţionat şi a executat o parte din pedeapsa primită.

„Admite contestaţia formulată de persoana condamnată Ştefan Gheorghe, în prezent aflat în Penitenciarul Ploieşti, împotriva sentinţei penale nr. 2113/03.10.2018 pronunţată de Judecătoria Ploieşti. Desfiinţează sentinţa contestată şi, în consecinţă (…) admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnat. (…) Dispune punerea în libertate condiţionată a condamnatului Ştefan Gheorghe de sub puterea MEPI nr. 1707/2018 emis de Tribunalul Dâmboviţa, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză“, se arată în sentinţa definitivă a instanţei prahovene.

Pe 29 iunie, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Gheorghe Ştefan la trei ani şi nouă luni de închisoare cu executare, pentru spălare de bani şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Instanţa a mai condamnat patru firme la plata unor amenzi şi interdicţia participării la proceduri de achiziţie publică în următorii doi ani. Astfel, Best GSG SRL a primit o amendă de 30.000 de lei, Giga Star SRL – 30.000 de lei, Sonic Media SRL – 24.000 lei şi Euromedia TV – 20.000 de lei.

Fostul primar de Piatra-Neamţ era acuzat de DNA că, începând cu anul 2009, a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

„Gheorghe Ştefan şi-a asumat rolul de factor de decizie în SC Strong Montaj SA şi s-a implicat în activitatea de administrare a acesteia, a dispus efectuarea de plăţi, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor emise, pentru obţinerea de finanţări de la diferite instituţii publice, pentru restituirea unor garanţii de bună execuţie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut să i se prezinte situaţii contabile, a pus în discuţie evaluarea patrimoniului în vederea unor divizări, a solicitat informaţii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrări, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri în activitatea firmei, şi-a dat acordul pentru obţinerea unui credit bancar şi constituirea unor garanţii, a convins fidejusori să semneze contractul de credit, a identificat şi a discutat oportunităţi de afaceri, a dispus acordarea de împrumuturi unor firme afiliate“, susţineau procurorii DNA. Anchetatorii spuneau că operaţiunile financiare ca acte de comerţ în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra-Neamţ.

O parte dintre lucrările la care fac referire procurorii DNA au fost finanţate din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

Anterior, Gheorghe Ştefan a mai fost condamnat în alte două dosare, primind 6 ani închisoare în dosarul Microsoft şi trei ani în dosarul privind finanţarea PDL. A fost eliberat condiţionat în septembrie 2017.

Aflat acum în libertate, Ştefan mai are două dosare pe rol, unul la Tribunalul de sub Pietricica şi altul la Curtea de Apel Bucureşti (cu termen pe 23 noiembrie). În acesta din urmă se judecă apelul făcut de el împotriva unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti – care l-a condamnat iniţial la opt ani şi trei luni de puşcărie, în dosarul „Poşta“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.