Acasă Eveniment „Famiglia“ silvică – abonată la pădurea statului

„Famiglia“ silvică – abonată la pădurea statului

2022
0
DISTRIBUIȚI

Condamnarea definitivă la închisoare cu suspendare a unui silvicultor, care, alături de şeful său şi alţi trei colegi, a exploatat pădurea pe care o avea în grijă prin intermediul firmelor deţinute de rude, scoate la iveală o practică de fraudare a statului. Cazul de faţă îl priveşte pe inginerul pietrean Constantin Daniel Florescu, taxat de Curtea Supremă cu un an de închisoare, fără privare de libertate, pentru conflict de interese, instigare la fals intelectual şi uz de fals.

Sentinţa definitivă, dată recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), arată că Florescu a exploatat ilegal mai multe parcele ale Ocolului Silvic Vatra Dornei, prin firma administrată de mama lui (Maria Florescu), societate comercială cu sediul în municipiul Piatra-Neamţ. La fel, şeful său şi colegii s-au folosit de firmele altor rude, pentru a face bani, cu drujba, în pădurea statului.

Potrivit judecătorilor, în 2010, Florescu şi „compania“ au achiziţionat diferite suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră (sau numai vegetaţia forestieră în anumite cazuri) pe care le-au exploatat, implicându-se personal în unele dintre demersurile necesare: „Fie au realizat chiar ei marcarea arborilor, fie au întocmit actele de punere în valoare ori au eliberat autorizaţii de exploatare, au predat parchetul spre exploatare, au făcut verificarea exploatării ori acte de constatare a stadiului exploatării sau reprimirea parchetului“. De asemenea, ei au determinat ori chiar un întocmit în fals documentaţia de exploatare pe numele foştilor proprietari de la care au cumpărat suprafeţele de pădure respective. În limbaj juridic, lui Florescu şi celorlalţi li s-a mai imputat că „s-au implicat personal în activităţi şi au îndeplinit acte de exploatare forestieră prin care s-a realizat un folos material pentru rude ale lor sau afini până la gradul II“.

Referindu-ne strict la cazul lui Florescu, ÎCCJ a arătat că acesta a acţionat prin intermediul SC Cosminel Com SRL, firmă înfiinţată, conform Ministerului Finanţelor, în 1992, cu sediul pe strada Ana Ipătescu din Piatra-Neamţ.

La ultimul bilanţ fiscal, societatea, care are ca obiect de activitate „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predilectă de produse nealimentare“, a raportat o cifră de afaceri de 3.105.004 lei, pierderi zero şi profit de 1.054.349 lei.

Acuzaţiile

ÎCCJ a reţinut că Florescu, „având funcţia de inginer silvic si activând în cadrul compartimentul paza si protecţia pădurilor, cunoscând reglementările silvice în vigoare, beneficiind de experienţa si cunoştinţele dobândite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cursul anului 2010, prin două contracte de vânzare-cumpărare, a achiziţionat suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră de la mai multe persoane, (…) a procedat la exploatarea în interes personal a unor cantităţi de masă lemnoasă din respectivele perimetre (cu spriji-nul SC C.C. SRL, societate administrata de numita F. (M.M., mama sa), după ce a efectuat personal (însoţit de pădurarul de canton) controlul exploatării în primul parchet si marcarea arborilor, cu întocmirea carnetului de marcare-inventariere la al doilea“.

De asemenea, conform instanţei supreme, el a cumpărat 74.000 de metri pătraţi de pădure plus alţi 362.800 mp de teren cu vegetaţie forestieră împreună cu un coleg, iar apoi a exploatat 17 parchete prin intermediul SC Cosminel Com SRL.

„Actele îndeplinite de inculpat au contribuit la realizarea unui folos material pentru mama sa“, arată instanţa citată.

În apărarea lui, Florescu a „recunoscut situaţia de fapt, dar a precizat că nu se consideră vinovat de comiterea infracţiunilor, iar cu privire la infracţiunea de conflict de interese a arătat că nu a cunoscut existenţa reglementărilor legale specifice, că şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu în mod corect“, mai este precizat în sentinţa ÎCCJ.

Totodată, judecătorii supremi au stabilit că SC Cosminel Com SRL are cont deschis la BRD, în municipiul Piatra-Neamţ, iar specimen de semnătură pe contul indicat au Maria Florescu şi Constantin Daniel Florescu; acesta din urmă fiind împuternicit notarial să exercite competenţele ce derivă din calitatea mamei lui de asociat unic şi administrator al SC Cosminel Com SRL. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.