Acasă Cultura Expoziţie de pictură, marca Nicolae Milord

Expoziţie de pictură, marca Nicolae Milord

1862
0
DISTRIBUIȚI
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ,  joi, 27 iulie, va avea loc un eveniment de excepţie, aşa cum îl numesc organizatorii. Este vorba despre vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică, semnată de artistul nemţean Nicolae Milord (1909-1988), cuprinzând lucrări din colecţii particulare şi din cea a muzeului. Iniţiativa acestui proiect  aparţine colecţionarului Corneliu Lucian Agăleanu, colaborator al Complexului Muzeal Judeţean.

„Opera lui Nicolae Milord ocupă un loc distinct, bine individualizat, fapt confirmat şi de expoziţia retrospectivă deschisă la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ, în luna septembrie 2001, organizată în colaborare cu prof. Irina Vlad, nepoata artistului şi moştenitoarea unui număr important dintre cele mai valoroase lucrări de pictură şi grafică“, a precizat muzeograf Violeta Dinu.

Născut în Piatra-Neamţ, la 11 noiembrie 1909, Milord a absolvit Academia de Arte Frumoase din Iaşi unde a studiat pictura cu străluciţii profesori Gheorghe Popovici, Octav Băncilă şi Ştefan Dimitrescu. A debutat în expoziţii de grup, în anul 1930, urmând şi alte participări la manifestările artistice din ţară. În oraşul natal a deschis prima expoziţie personală în 1937, prilej cu care pu-blicul nemţean a recunoscut în pictorul Nicolae Milord un artist ce transpune într-un mod personal motive din natură, chipuri de oameni, peisaje, flori – păstrând tradiţia picturii româneşti şi adăugând un plus de sensibilitate, trăire, simţul armoniei cromatice şi al echilibrului compoziţional.

„Expoziţia cuprinde  peste 50 de lucrări de pictură şi de grafică, opere reprezentative pentru creaţia lui Milord şi reactualizează în conştiinţa publicului personalitatea acestui artist sensibil şi generos care în şase decenii de activitate a dăruit oraşului unde a trăit şi creat strălucirea şi nobleţea sufletului său. Predominanta  lirică din lucrările sale atinge uşor chipurile, florile, atmosfera peisajelor fără a pune accente patetice“, a mai spus Violeta Dinu.

Criticul de artă Octavian Barbossa, care a prefaţat catalogul retrospectivei din 2001, aprecia că „Nicolae Milord face parte din categoria acelor artişti care nu strălucesc prin motiv. Motivele în calitatea lor de pretexte figurative – subiecte ale compoziţiilor – devin strălucitoare prin pictura sa“. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 iulie – 25 august, zilnic, între orele 10-18, cu excepţia zilei de luni.

(Marian  TEODOROF)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.