Acasă Social Elevi ai Colegiului „Spiru Haret“ au dezbătut problematica integrării refugiaţilor

Elevi ai Colegiului „Spiru Haret“ au dezbătut problematica integrării refugiaţilor

1037
0
DISTRIBUIȚI

Trei elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ (Ada Mocanu, Loredana Stan şi Matei Irimia), însoţiţi de profesoara Mona Cozma, au mers în Spania, la Valencia, graţie unui proiect Erasmus plus intitulat „Global Education for a Global World“ – proiect care se derulează în parteneriat cu şcoli din Lituania, Polonia, Turcia  şi Spania.

Tema întâlnirii din Spania, una extrem de actuală, a fost „Integrarea refugiaţilor“.

Timp de o săptămână, şcoala gazdă, Florida Secundaria Catarroja, a oferit participanţilor o agendă de lucru extrem de bogată în activităţi de învăţare, predare şi formare.

„Un impact deosebit l-a avut vizita la CEPAIM, un centru umanitar de primire pentru imigranţi aflaţi în situaţii de vulne-rabilitate şi excludere socială. Acolo, elevii au cunoscut imigranţi din Sudan, Venezuela, Senegal, au discutat despre problemele cu care se confruntă ei, atât în Spania, cât şi în ţările de origine. Şi întâlnirea cu Ca-rolyn Phippard, voluntar la Valencia Acull, o asociaţie independentă care lucrează pentru apărarea drepturilor imigran-ţilor, de mai bine de 25 de ani, a stârnit interesul elevilor. În cadrul workshopului condus de aceasta s-a dezbătut problematica integrării refugiaţilor pe teritoriul Spaniei, a rasismului, a xenofobiei şi a excluziunii sociale. Elevii au prezentat câte un material legat de integrarea refugiaţilor în fiecare ţară parteneră. Astfel, s-au analizat şi  discutat datele statistice şi rezultatele studiilor realizate pe acest subiect, elevii putând să identifice barierele ce îngreunează integrarea refugiaţilor şi a migranţilor. La final, elevii şi-au prezentat materialele video, rea-lizate şi editate de ei, pe tema întâlnirii, şi s-au evaluat acti-vităţile proiectului“, a precizat profesoara Mona Cozma.

Frumuseţile Valenciei, dezvă-luite într-un tur pe biciclete, serile culturale şi degustările preparate culinare specifice fiecărei ţări reprezentată în proiect au rămas în memoria elevilor care au fost în Spania.

„Nu am crezut vreodată că voi ajunge să văd Spania, însă iată-mă, acum, cu o nouă experienţă şi amintiri plăcute. Am cunoscut oameni şi culturi noi. De asemenea, am reuşit să trec puţin peste timiditatea mea cu ajutorul persoanelor minunate pe care le-am cunoscut prin intermediul acestui proiect.

Legat de tema acestei mobilităţi, până acum nu am fost prea interesată de integrarea refugiaţilor; consideram că nu mă priveşte această problemă, însă acum am devenit mai conştientă de situaţia acestor persoane şi cred că am învăţat multe din acest proiect“, a spus Loredana Stan.

Colega sa de clasă, Anda Mocanu, a completat: „În această mobilitate am înţeles că problemele noastre cotidiene sunt mici pe lângă cele ale oamenilor care se confruntă cu migraţia ori sunt nevoiţi să migreze. La un moment dat fiecare dintre noi putem fi puşi într-o asemenea situaţie. Trebuie să fim uniţi şi să ne ajutăm semenii la nevoie“.

Al treilea elev prezenta în Spania, Matei Irimia, a conchis: „A fost o experienţă inedită, pe care mi-aş dori să o repet, o experienţă în care s-au legat prietenii. Am avut numai de învăţat şi am rămas cu amintiri frumoase“.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.