Home Economic "Zilele câmpului" la Almos Agrorom Secuieni

"Zilele câmpului" la Almos Agrorom Secuieni

Email Imprimare PDF

 

Societatea Almos Agrorom din Secuieni a dat startul, ieri, manifestării expoziţionale şi demonstrative devenită tradiţie, "Zilele câmpului", care se derulează inclusiv astăzi.

Evenimentul, ajuns la a treia ediţie, a constituit un schimb de experienţă între fermieri cu privire la agrotehnica modernă aplicată de Almos Agrorom pe locurile demonstrative şi ultimele tehnologii în materie de maşini şi utilaje agricole. Manifestarea a fost marcată de prezenţa a autorităţilor judeţene, a oamenilor politici, a sute de fermieri şi studenţi veniţi pentru a vedea "pe viu" potenţialul genetic al fiecărui soi în parte. Reprezentanţii Almos Agrorom au prezentat asistenţei o colecţie de 65 de soiuri de cereale păioase, diferite strategii de protecţie chimică a plantelor şi un adevărat parc de maşini şi utilaje ultraperformante utilizate în agricultură. Manifestarea "Zilele câmpuluui" de la Dulceşti a găzduit reprezentanţi ai marilor firme producătoare de seminţe, utilaje şi maşini agricole din lume. Au fost prezenţi producători din Germania, Austria, Polonia, Finlanda, Franţa, Suedia şi Italia.

 

"Agricultura nu este o meserie pe care o practici de azi pe mâine"

 

Alexandru Molodoi, director al societăţii Almos Agrorom Secuieni: "Îi avem alături de noi pe suprefectul judeţului Neamţ - Vasile Şendrea, pe secretarul de stat în Ministerul Agriculturii - Adrian Rădulescu, pe un fermier venit special din Germania pentru a face agricultură în România - Alfons Mosel, pe profesorul Vasilică Constantin - rector al Institutului Agronomic din Iaşi, prezent la manifestare cu un grup de 100 de studenţi, pe deputatul Ioan Munteanu, pe Liviu Bumbu - directorul Direcţiei Agricole Neamţ şi, nu în ultimul rând, pe Wolfgang Kruger - administratorul societăţii Almos Agrorom, iniţiatorul acestei manifestări după modelul german. Programul manifestării va include demonstraţii în câmp cu utilaje şi maşini agricole şi prezentarea unei colecţii de 65 de soiuri de cereale păioase şi 45 de hibrizi şi soiuri de rapiţă. Agricultura este o meserie pe care nu o practici astăzi pentru mâine. Ea implică foarte multă perseverenţă, sunt încheiate foarte multe contracte de arendă, proiecte în derulare, trebuie făcută cu mult profesionalism. Astăzi vrem să demonstrăm în faţa dumneavoastră că tot ceea ce vedeţi aici, genetică, seminţe, tehnologii performante de erbicidare, de protecţie chimică a culturilor, maşini de mare performanţă, cu toate acestea putem face agricultură modernă. Conform statisticilor, Regiunea de Nord-Est este cea mai săracă din ţară. Cu toate acestea, judeţul Neamţ are un relief foarte bogat, soluri foarte bogate din punct de vedere al conţinutului în humus, avem aşezări monahale foarte frumoase, iar eu sunt mândru că sunt născut în judeţul Neam. Când merg într-o deplasare şi mă recomand că sunt de la Piatra-Neamţ, toţi spun: «Gheorghe Ştefan este un primar foarte bun şi prefectul de asemenea». Vreau să mai adaug că dacă te poartă gândul peste un an atunci seamănă un ogor, dacă te poartă gândul peste 10 ani atunci sădeşte un pom, iar dacă te poartă gândul peste 100 de ani atunci educă oamenii. Semănând ogorul vei recolta o dată, sădind un pom vei recolta de 10 ori, educând oamenii vei recolta de 100 de ori".

 

"Agricultura trebuie făcută intensiv"

 

Wolfgang Kruger, managerul Almos Agrorom: "Stimaţi oaspeţi şi expozanţi! Participaţi astăzi la cea de-a treia ediţie a «Zilelor câmpului» şi veţi vedea tehnologia cultivării seminţelor, mai multe măsuri pentru protecţia plantelor. Noi vrem să vă prezentăm cum funcţionează acestea în agricultură. Sunt de părere că, în agricultura românească, sunt foarte multe rezerve şi se poate face agricultură la cel mai înalt nivel. Agricultura trebuie făcută intensiv şi cu capital pentru utilaje. Avem exploataţii undeva în jur de 7.000 de hectare în judeţul Neamţ, în mai multe comune. Am început cu suprafeţe de 0,5 - 1,2 hectare şi am făcut foarte multe parcele. În ultimul an, am încercat să comasăm toate suprafeţele iar stadiul în care ne aflăm acum este unul foarte bun, stadiu care reprezintă dezvoltarea noastră. Am început cu utilaje la o înălţime mică de lucru, iar acum avem sole care au în jur de 300 de hectare. Azi vă vor fi prezentate loturile demonstrative. În condiţii poate dificile am înfiinţat culturile pe care le vedeţi dumneavoastră aici.  Anul acesta am instalat un nou sistem de fertilizare, într-o situaţie foarte favorabilă pentru că la Săvineşti se produce un îngrăşământ lichid. Am fost foarte convinşi că acţionează foarte rapid şi are un preţ foarte bun. Am trecut total la tehnologia îngrăşământului lichid. Cine se ocupă de îngrăşământul lichid trebuie să deţină toată logistica: transport la fabrică, intermediar, în câmp şi apoi aplicarea lui. Cine vrea să utilizeze îngrăşământ lichid trebuie să ţină cont şi de aplicare, dar totul se învaţă. Anul acesta am reuşit să aplicăm îngrăşământul lichid fără nicio problemă. Vă veţi convinge şi dumneavoastră pentru că pe loturile demonstrative a fost aplicat îngrăşământ lichid. Astăzi vă vom prezenta tehnologiile şi logistica de la fabrica ce produce îngrăşământul lichid şi până la câmp. Noi vrem să vă convingem pe voi fermierii să aplicaţi şi dumneavoastră îngrăşământul lichid, care reduce şi costurile. Sunt expuse şi multe utilaje, puteţi vorbi cu cei mai buni furnizori de pesticide, cu expozanţii, sunt foarte multe de discutat, de învăţat. Vă propun să mergem la soiurile noastre, să vedeţi lucruri interesante la cele de rapiţă. Am semnănat, anul trecut, rapiţa cu tehnologia bob cu bob ca la sfecla de zahăr şi pot spune că este o măsură foarte interesantă, este foarte bine s-o vedeţi".

 

"Mulţumesc domnului Kruger pentru ceea ce face în agricultura nemţeană"

 

 

Vasile Şendrea, suprefectul judeţului Neamţ: "Acum că mai sunt câteva zile până la Sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos, vreau să adresez salutul creştinesc «Hristos a Înviat», tuturor celor prezenţi, organizatorilor şi oaspeţilor care au venit aici la Dulceşti. Îmi face o deosebită plăcere să particip la această grandioasă manifestare. Am mai fost şi la celelalte două precedente acţiuni organizate de domnul Kruger şi ţin să-i mulţumesc în numele instituţiei prefectului pentru tot ceea ce face în agricultura nemţeană. Datorită domniei sale şi datorită altor profesionişti aici de faţă, agricultura judeţului Neamţ este înaintea multor dintre judeţele ţării. Am venit recent din străinătate şi de la intrare din Oradea încoace, pe nicăieri n-am văzut aşa lanuri întinse şi frumoase de culturi agricole de primăvară. Agricultura înseamnă muncă şi mai puţină vorbărie de aceea eu ţin să-i felicit încă o dată pe organizatori pentru această manifestare, pe toţi cei care se implică în agricultură şi care consideră că agricultura poate să aducă României saltul valoric în produsul intern brut care să ne situeze în rândul ţărilor dezvoltate".

 

 

"Agricultura va deveni ramura prioritară a omenirii"

 

 

Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: "Mă bucur că astăzi mă aflu în Europa, în România, în judeţul Neamţ, la Dulceşti. Uitaţi-vă în spatele dumneavoatră; ceea ce nu credeam ca şi fermieri acum 10 - 12 ani, visul nostru a devenit realitate şi poate meritam acest lucru de mult timp. Eu sunt fermier, lucrez şi sunt primul agricultor care a ajuns la Ministerul Agriculturii după 1980. Mă mândresc cu faptul că agricultura este cea care va da viaţă României, care ne va scoate şi din criză şi mă bucur că văd foarte mulţi tineri. Poate că ce-am să spun eu acum nu va mulţumi pe invitaţii mei dar vreau să vorbesc pentru tinerii care sunt aici. Predau şi eu la universitate şi de foarte multe ori vin dezamăgiţi spunând că în agricultură nu se câştigă şi că ei nu au bani să investească. Pentru fiecare tânăr care se va gândi să investească în agricultură eu garantez că se poate, importantă e dorinţa. Să ştiţi că sunt multe programe de dezvoltare şi trebuie să înţelegeţi esenţa esenţelor: agricultura nu e a Guvernului României, nu e a Parlamentului, nu e a politicienilor, agricultura este a dumneavoastră. Politica agricolă este lucrul cel mai mare pe care l-am câştigat, după părerea mea, deşi spun că ne-am grăbit să intrăm în Europa, este cel mai mare câştig pe care îl avem faptul că programul de dezvoltare a tuturor ţărilor din domeniul agriculturii este unul singur, se face la Bruxelles din 7 în 7 ani. Este mai important cum noi de la Bucureşti împreună cu dumneavoastră  vom putea să definim această politică pentru nevoile voastre de aici. Mai mare mândrie decât ceea ce văd aici nu am pentru că nu îmi închipuiam niciodată că acum 10 ani în România se va întâmpla aşa ceva. Chiar dacă mă întorc cu 20 de ani în urmă, vreau să să spun că cea mai mare bucurie pe care am avut-o după 1990, a fost când am reuşit să-mi vând Dacia şi să-mi cumpăr un tractor, un 650. Iar ceea ce văd aici este extraordinar şi vreau să încurajez încă o dată tinerii, viitorul este al vostru, viitorul în agricultură. Agricultura va deveni ramura prioritară a omenirii pentru că omenirea se dezvoltă într-un ritm alert, iar agricultura face paşi mult mai puţini. Noi suntem pregătiţi oricând şi am primit multe critici şi chiar la Neamţ când am făcut o declaraţie în urmă cu două luni. Atunci o firmă din Japonia spunea că în cazul unei crize alimentare, România este a 14-a ţară care va muri de foame. Eu spun că în cazul unei crize alimentare, ultimii care vor muri de foame suntem noi românii. Am foarte multe lucruri de spus la acest capitol. Agricultorii vorbesc cu faptele şi mai puţin cu vorbele. Nu pot decât să-i mulţumesc investitorului de aici pentru că este un imbold şi un exemplu. Iar pentru tineri, cu riscul de a mă repeta, agricultura este şi va fi de mare viitor. Nu puteţi de la început să obţineţi o producţie mare dar puteţi începe cu puţin. Sunt programe mici pentru dezvoltare rurală care oferă multe posibilităţi. Chiar lucrăm la programe speciale şi, în special, pe servicii de mecanizare în agricultură. Încă mă mai doare sufletul când văd oameni cu căruţă şi cal. Bineînţeles că e o plăcere când te uiţi dar eu ştiu ce greu e să lucrezi cu plugul în mână. Tocmai acum am aflat că începând cu data de 1 iunie, România poate trece la taxarea inversă la cereale şi oleaginoase. Ni s-a aprobat pe doi ani acest sistem în care vom practica taxarea inversă lucru pe care îl cerem de aproape un an".

 

"Pe ţăran nu-l poţi convinge cu vorbe"

 

Prof. Vasilică Constantin, rector al Institutului Agronomic Iaşi: "Note în carnetele studenţilor nu am pus decât la vreo 4.800 de ingineri agronomi şi la vreo 1.800 de ingineri horticultori. Am venit astăzi aici ca să văd marea demonstraţie de la «Zilele câmpului» de care am auzit. Pentru toţi cei care lucrează în agricultură, demonstraţiile practice sunt cele mai convingătoare argumente. În urmă cu 150 de ani Ion Ionescu de la Brad spunea că pe ţăran nu-l poţi convinge niciodată cu vorbe, pe cultivatori cu atât mai puţin. Felicit ideea de a organiza acest câmp demonstrativ atât de frumos şi îi felicit pe domnii Molodoi şi Kruger pentru că n-am văzut în toată Europa Centrală şi de Nord câmpuri demonstrative atât de mari şi bine organizate. Îi felicit şi pentru ideea de a aduce la această demonstraţie pe lângă câmpurile demonstrative cu soiuri şi tratamente fitosanitare, îngrăşăminte, utilaje şi pesticide pentru protecţia plantelor ca să fie convinşi participanţii de utilitatea tuturor acestor mijloace tehnice care se folosesc în agricultură. Sunt şi eu de acord cu domnul Kruger că viitorul este al unei agriculturi intensive. Omul a făcut agricultură pe oriunde pentru că sunt tot felul de idei privind sistemul de agricultură practicate de omenire. Dacă omenirea nu va trece pe agricultură dinamico-biologică sau agricultură ecologică s-ar putea să grăbim declanşarea crizei alimentare. Eu consider că apariţia organismelor modificate genetic este a doua mare revoluţie din agricultură. Ţări foarte avansate precum Statele Unite, Brazilia, China cultivă foarte multă soia şi cereale, cultivă soiuri modificate genetic. Deocamdată nu există nicio dovadă certă că produsele de la organismele modificate genetic ar fi dăunătoare sănătăţii omului. Aştept un argument convingător pentru acest lucru ca să renunţ la idee dar până atunci subscriu pentru extinderea organismelor modificate genetic. Cu cât ţările vor întârzia să introducă aceste organisme cu atât vor pierde mai mult".

 

"Terenul judeţului Neamţ este unul bolnăvicios"

 

Liviu Bumbu, directorul Direcţiei Agricole Neamţ: "Apreciez că această manifestare se întâreşte de la an la an atât prin puterea exemplului, prin prezenţa input-uturilor dar şi a oaspeţilor şi lansez numai un mesaj: judeţul Neamţ este un judeţ cu probleme din punct de vedere al terenurilor. Peste 70 la sută din teren este bolnav de diferite boli, diferite suferinţe, ori aciditate în exces, ori exces de umiditate, ori alunecări de teren, eroziuni, teren în pantă. Acestea pot să fie atentuate. Am făcut o intervenţie la minister şi sperăm că noul buget de anul viitor să fie cuprinse fonduri şi pentru administrarea amendamentelor. Agricultorii să aibă grijă să nu înfiinţeze niciun hectar de teren fără să facă analiza chimică a solului şi să facă un plan de fertilizare. Avem 45 de localităţi în care există exces de nitraţi. Administrarea de îngrăşăminte chimice fără o analiză agrochimică a solului înseamnă să ne batem joc de bani, să ne batem joc de teren şi, în ultimă instanţă, de noi. Orice investitor trebuie să îşi asigure culturile pentru că în fiecare an suntem supuşi intemperiilor".

 

 

 

Nou ! Cititi zilnic

Nume:

Email:

Termeni si Conditii


Cine e online

Avem 100 vizitatori online
Banner
Banner
Banner
Banner