Acasă Social După gratii, pentru că şi-a bătut iubita

După gratii, pentru că şi-a bătut iubita

733
0
DISTRIBUIȚI

Poliţiştii l-au reţinut, în ziua de 2 septembrie, pe un bărbat în vârstă de 43 de ani, din munici-piul Roman, care şi-a bătut prietena (28 de ani). Agresiunea s-a petrecut în apartamentul în care stăteau cei doi. Ei s-au luat la ceartă, iar bărbatul a lovit-o cu pumnii şi picioarele. Vecinii, auzind scandal, au sunat la 112. Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, iar agresorul – băgat după gratii. El urmează să fie prezentat Parchetului cu propunere de arestare preventivă.

Codul Penal tratează în mod expres violenţa în familie. Astfel, la articolul 199 se arată că pedeapsa aplicată pentru un agresor, în cazul în care victima infracţiunii de omor, lovire sau vătămare corporală este un membru de familie, se majo-rează cu o pătrime faţă de pedepsele aplicate în mod obişnuit, pentru acele infracţiuni.

În Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată şi completată, se arată ce se înţelege prin membru de familie: ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude; soţul/soţia şi/sau fostul soţ/fosta soţie; persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc; tutorele sau altă persoană care exercită în fapt sau în drept drepturile faţă de persoana copilului şi reprezentantul legal sau altă persoană care îngrijeşte persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală sau handicap fizic, cu excepţia celor care îndeplinesc aceste atribuţii în exercitarea sarcinilor profesionale.

Cu titlu de exemplu, în ultimii ani, instanţa romaşcană a aplicat următoarele pedepse pentru violenţă în familie: Mihai Hălănduţ – un an şi trei luni cu suspendare şi obligaţia de a presta 60 de zile de muncă (neremunerată) în folosul comunităţii; Petrică Mareş – aceeaşi pedeapsă; Petre Mic (din comuna Ion Creangă) – un an fără executare, două luni de muncă şi 4.000 de lei daune şi Sandu Mărtin (din Doljeşti) – doi ani cu suspendare, 120 de zile de muncă plus 2.400 de lei despăgubiri. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.