Acasă Social Dosarul primarului Chitic ajunge la Curtea Constituţională

Dosarul primarului Chitic ajunge la Curtea Constituţională

1407
0
DISTRIBUIȚI

Imediat ce au primit decizia Curţii de Apel Bacău prin care s-a dispus trimiterea în judecată a primarului de Piatra-Neamţ (Dragoş Chitic) şi a altor cinci persoane, o parte din inculpaţi au atacat-o, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Printre cei care au contestat rechizitoriul, considerându-l nelegal, este şi notarul Alexandru Casapu. La termenul de joi (24 mai), Curtea Supremă a admis o solicitare a acestuia şi a hotărât sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la mai multe articole de lege care se referă la verificarea actelor de urmărire penală în faza premergătoare judecăţii.

Astfel, ÎCCJ a hotărât următoarele: „Admite cererea formulată de contestatorul inculpat Casapu Alexandru şi dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 342 Cod procedură penală şi ale art. 347, alineatul 3, teza finală, raportate la art. 345, alin. 3, şi art. 346, alin. 3 şi 4 Cod procedură penală. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpat împotriva încheierii numărul 7, din 5 aprilie 2018, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bacău – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie“.

La respectivul termen, Casapu şi ceilalţi inculpaţi din dosar au avut avocaţi din oficiu.

Reamintim că primarul de Piatra-Neamţ  este acuzat de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit“, faptă petrecută în 2010, când Chitic era viceprimar. De asemenea, mai sunt învinuiţi, de abuz în serviciu Vasile Vişan (fost secretar al municipiului), iar de complicitate la această infracţiune următorii: Marin Bordei – la data faptei şef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul primăriei, Vasile Zăpor – expert evaluator, notarul Alexandru Casapu şi omul de afaceri Mihai Apopii. Primarului şi celorlalţi din dosar li se impută că, în urmă cu vreo opt ani, au perfectat un schimb de terenuri, între Apopii (care avea pământ în zona Cimitirului Pietricica) şi municipalitate; terenul lui Apopii fiind supraevaluat, iar el primind la schimb cinci loturi într-o zonă bună, subevaluate, plus o diferenţă în bani. Afacerea s-ar fi făcut pe motiv că primăria voia să extindă Cimitirul Pietricica şi ar fi avut nevoie de terenul respectiv. Prin rechizitoriul în cauză, DNA a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Chitic, Vişan, Casapu şi Bordei.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.