Acasă Politica Criza guvernamentală: Astăzi, consultări la Cotroceni

Criza guvernamentală: Astăzi, consultări la Cotroceni

1437
0
DISTRIBUIȚI

Demisia forţată a lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului a readus instabilitatea politică în România, la doar câteva luni de la precedenta. Pentru că ţara are nevoie de un prim-ministru, ieri în jurul prânzului, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier interimar pe Mihai Fifor, la propunerea PSD. Situaţia va dura până la finalizarea consultărilor cu partidele parlamentare şi desemnarea unui prim-ministru care să-şi contureze un cabinet stabil, aşa cum prevăd procedurile în astfel de situaţii.

Viorica Dăncilă, propusă de PSD

Imediat după aflarea veştii că Mihai Tudose a capitulat, în spaţiul public au fost vehiculate mai multe nume care ar putea reprezenta propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru (vicepremierul Paul Stănescu, Ecaterina Andronescu sau Mihai Fifor). În cele din urmă, liderii partidului au scos-o în prima linie pe Viorica Dăncilă, care deţine în prezent funcţia de europarlamentar. Referitor la trecutul politic, despre Dăncilă putem spune că este un apropiat al lui Liviu Dragnea şi a fost susţinută de acesta pentru poziţia de şef al delegaţiei europarlamentarilor români în Parlamentul European, funcţie pe care o ocupă şi în prezent. Mai mult, Dăncilă vine din judeţul Teleorman, acolo unde a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman şi pe cea de consilier judeţean.

Opoziţia vrea anticipate

Deşi opoziţia a criticat dur în ultimele 24 de ore decizia lide-rilor social-democraţi de a retrage sprijinul politic pentru a doua oară unui premier care „le aparţine“, mai mult decât să cri-tice nu pot face. Totuşi, la consultările cu preşedintele Iohannis au fost invitaţi şi reprezentanţii PNL, USR, PMP ori ai minorităţilor (care, este ştiut, susţin propunerea PSD).

În ceea ce-i priveşte pe liderii PNL, aceştia au spus că vor merge pe varianta alegerilor anticipate, Ludovic Orban declarând că Viorica Dăncilă este „o marionetă docilă“ a lui Liviu Dragnea. În acelaşi timp, reprezentanţii USR au opinat că vor susţine orice variantă care va duce PSD în opoziţie, iar popularii lui Traian Băsescu au precizat că vor veni şi ei cu o pro-punere de prim-ministru la preşedintele Iohannis.

Acestea fiind spuse, consultările programate pentru ziua de astăzi se anunţă mai degrabă negocieri intense precum cele din iarmaroc, decizia numelui viitorului şef de Guvern stând în cele din urmă în mâna preşedintelui. Dar, dacă acesta nu va avea dintre cine alege, se va repeta scenariul din urmă cu şapte luni: PSD îşi va impune persoana agreată, care are toate şansele să fie pusă pe făraş curând (în cazul în care nu va da ascultare şefilor de partid) precum Grindeanu şi Tudose.

Arsene transmite felicitări

După nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru ocuparea fotoliului de prim-ministru, şeful social-democraţilor de la Neamţ, Ionel Arsene, a ieşit în spaţiul public cu felicitări la adresa colegei de partid. Ştiută fiind apropierea acestuia de Liviu Dragnea, dar şi parcursul din ultimul timp spre vârful ierarhiei din PSD (făcând parte din Comitetul Executiv Naţional) reacţia preşedintelui nemţean era, spunem noi, previzibilă.

„O felicit pe colega mea Viorica Dăncilă pentru nominalizarea primită din partea Comitetului Executiv al PSD. Doresc să o asigur de tot sprijinul meu. O cunosc de mult timp pe Vio-rica Dăncilă şi consider că întruneşte calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de prim-mi-nistru. Este o femeie cu o mare capacitate de a colabora cu ceilalţi, nefiind conflictuală, extrem de apreciată în partid, dar şi în afara lui“, a spus Arsene.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.