Acasă Economic A crescut plafonul pentru acordarea ajutorului la încălzire

A crescut plafonul pentru acordarea ajutorului la încălzire

2035
1
DISTRIBUIȚI

Limita maximă până la care cetăţenii pot solicita ajutoare pentru încălzirea locuinţelor a fost majorată, de luna aceasta, la 750 de lei (de la 615 lei, în decembrie 2018), aşa încât de aceste subvenţii vor putea fi accesate de mai multe familii din judeţ.

Măsura îi vizează atât pe cei care îşi încălzesc locuinţele cu sobe pe lemne, cât şi pe cei care utilizează pentru încălzire gazul metan (centrale de apartament) ori energia electrică (reşouri, calorifere electrice sau panouri radiante).

Ajutoarele la încălzire se cuvin pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie 2019, iar în acest sens solicitanţii care se încadrează în noua grilă de venituri trebuie să depună o cerere, precum şi o serie de acte doveditoare privind familia, veniturile şi locuinţa. Este vorba, în esenţă, despre actele de identitate ale membrilor familiei şi documentele din care să reiasă veniturile acestora  (adeverinţe de salarii eliberate de angajatori, adeverinţe de venituri de la Fisc, cupoane de pensie, mandate de plată ale unor drepturi sociale etc.); acte privind locuinţa (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor, alte documente ce atestă forma de deţinere/utilizare a locuinţei).

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţelor cu centrale termice indivi-duale ori cu sobe care funcţionează pe bază de gaz metan sunt de 262 de lei pe lună – în cazul celor cu venituri lunare de până la 155 de lei; pentru cei ale căror venituri sunt cuprinse între 156 şi 200 de lei, subvenţia este de 190 de lei. În cazul celor cu venituri cuprinse între 541 şi 750 de lei, subvenţia este de numai 20 de lei pe lună.

Vor beneficia de subvenţii pentru încălzirea locuinţei cu echipamente care funcţionează pe bază de energie electrică doar familiile ale căror venituri nete lunare pe membru/ persoanele singure ale căror venituri nete lunare nu depăşesc 750 de lei. Subvenţiile lunare pornesc de la 20 de lei/lună (în cazul unor venituri nete realizate cuprinse între 541 şi 750 de lei) şi ajung până la 240 de lei pe lună (în cazul unor venituri nete lunare realizate de cel mult 155 de lei).

Cât îi priveşte pe nemţenii din mediul rural sau mic urban, care îşi încălzesc locuinţele cu sobe pe lemne sau cărbuni, subvenţia este cuprinsă între 54 de lei pe lună în cazul unor venituri nete lunare realizate de cel mult 155 de lei, şi 20 de lei pe lună în cazul unor venituri nete realizate cuprinse între 541 şi 750 de lei.

(R.C. şi L.I.)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.