Acasă Eveniment Copil rănit grav pe pârtia din Durău, transferat la Iaşi

Copil rănit grav pe pârtia din Durău, transferat la Iaşi

2039
0
DISTRIBUIȚI

Un copil, în vârstă de 4 ani, s-a lovit grav la cap în timp ce, joi, 7 februarie, se afla la săniuş pe pârtia din Durău. Acesta a fost dus spre Spitalul Târgu-Neamţ, însă cum acolo nu era posibil să i se facă o tomografie, pacientul a fost direcţionat către Spitalul Judeţean. După investigaţii, a fost trimis cu ambulanţa la Iaşi, nu înainte de a se solicitata intervenţia unui elicopter SMURD, aşa cum a precizat medicul Codruţ Munteanu, managerul Spitalului Jude-ţean. În total, aşa cum a mărturisit tatăl copilului, de la momentul accidentului şi până la intervenţia medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, s-au scurs aproximativ 6 ore. Serviciul de Ambulanţă Judeţean a transmis că „în 7 februarie, la ora 11:36, în Durău, s-a intervenit la un pacient de sex masculin, în vârstă de 4 ani. Acesta a fost diagnosticat cu: hemoragie subarahnoidiană, contuzie hemoragică; preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat echipajului cu medic; pacientul a fost transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Jude-ţean de Urgenţă Piatra-Neamt; din UPU a fost preluat de un echipaj cu medic în vederea efectuării transferului interclinic la Iaşi. Transferul copilului de la spitalul din Piatra Neamţ spre clinica din Iaşi s-a făcut cu ambulanţa, la ora 15.47”.

Medicul Munteanu a explicat că pacientul a fost ţinut aproximativ patru ore la Spitalul Judeţean deoarece a fost nevoie de investigaţie CT. „Copilul avea un politraumatism cranio-facial, cranio-cerebral, destul de serios. Era o situaţie pe care pe noi ne depăşea, cu modificări serioase la nivelul cutiei craniene şi atunci s-a decis transferul la Neurochirgie la Iaşi. Noi am solicitat elicopter, însă nu a putut veni. A fost dus cu ambulanţa, iar eu am ţinut legătura cu ambulanţa până când copilul a fost preluat la Neurochirurgie. Trebuia să facem un CT şi să avem nişte elemente de diagnostic, ca să fundamentăm transferul. Situaţia era gravă. A impus şi o sedare, pentru că copilul se agita foarte tare“, a relatat doctorul.

Medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul şef UPU-SMURD Iaşi, a precizat că solicitarea pentru elicopter nu s-a facut la Iaşi şi chiar dacă  s-ar fi făcut acolo tot nu ar fi fost posibil să fie trimis un elicopter deoarece acesta era în revizie la Braşov. Pe de altă parte, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat că în cazul solicitărilor din judeţul nostru, un elicopterul SMURD nu mai poate ateriza pe timp de noapte, din cauză că nu avem platforme autorizate.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.