Acasă Administratie Controale în trafic la brazii de Crăciun

Controale în trafic la brazii de Crăciun

1147
0
DISTRIBUIȚI

Ţinând cont de specificul perioadei şi apropierea sărbătorii Crăciunului, poliţiştii îşi intensifică activităţile de control pentru asigurarea legalităţii depozitării, transportului şi comercializării pomilor de iarnă. Pe această cale, oamenii legii atrag încă o dată atenţia cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul silvic şi le solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic şi să sune la 112 atunci când iau la cunoştinţă despre acte ilicite în ceea ce priveşte exploatarea, transportul, depozitarea sau comercializarea de material lemnos de orice natură, în special a brazilor de Crăciun. În acest sens, poliţiştii prezintă câteva repere legislative spre informare dar şi în scopul descurajării celor pretabili la activităţi ilicite asociate delictelor silvice.

Astfel, este bine de ştiut că, potrivit legii, arborii şi arbuştii ornamentali precum şi pomii de Crăciun sunt definiţi ca „materiale lemnoase“, iar legislaţia reinterează faptul că pomii de Crăciun fac parte din categoria „materialelor lemnoase“; transportul acestora se face în baza avizelor de însoţire. Documentul de însoţire a materialelor lemnoase este avizul de însoţire, care poate fi aviz de însoţire primar/secundar, în funcţie de locul de unde acestea sunt expediate. Transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoţire prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă şi confiscarea bunurilor în cauză. „Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 până la 5.000 de lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoţire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare“, se arată în lege.

Pe aceeaşi linie, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) anunţă că, în primele 11 luni ale anului, agenţii de ordine publică împreună cu specialiştii Biroul de Combatere a Delictelor Silvice au  luat măsura confiscării a peste 5.200 de metri cubi de materiale lemnoase, din care 3.400 mc lemn de lucru, 340 mc de cherestea şi 1.460 mc de lemn de foc. Valoarea totală a volumului de materiale lemnoase confiscate este de  peste 1.670.000 de lei. În cadrul activităţilor au mai fost confiscate şapte autovehicule şi zece atelaje hipo care au fost folosite la comiterea de infracţiuni şi contravenţii la regimul silvic.

„Achiziţionarea pomilor de Crăciun se face numai de la agenţi economici ce sunt atestaţi pentru efectuarea de tranzacţii cu materiale lemnoase, pe baza bonurilor fiscale eliberate. În cazul achiziţionării, deţinerii, transportului , de către o singură persoană  a mai mult de zece pomi de Crăciun, aceştia vor trebui însoţiţi obligatoriu de documente cu regim special. În cazul achiziţionării pomilor de Crăciun ce provin din fondul forestier naţional, aceştia trebuie în mod obligatoriu să prezinte pe secţiunea de tăiere amprenta specifică ciocanului silvic de marcat. Inexistenţa acestei mărci pe pomii de Crăciun achiziţionaţi poate conduce la sancţionarea deţinătorului cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei“, atenţionează IJP.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.