Acasă Administratie Clubul Copiilor Bicaz – periferia învăţământului

Clubul Copiilor Bicaz – periferia învăţământului

1755
0
DISTRIBUIȚI

Copiii bicăjenilor reprezintă pentru decidenţii învăţământului nemţean doar nişte cifre, statistici sau, ca să folosim o expresie uzitată de sistem, nişte „per capita“. Acest lucru se poate deduce foarte uşor dacă cineva îndrăzneşte să-şi arunce privirea spre Clubul Copiilor Bicaz. Oficial el este deschis, are o activitate „prodigioasă“, are copii înscrişi, iar cadrele didactice sunt fericite până la cer şi înapoi de adresabilitatea consistentă arătată activităţii extraşcolare cu care se ocupă această instituţie. În realitate, acest Club al Copiilor a intrat pe mâna unor adulţi cărora nu le pasă despre soarta lui şi implicit a elevilor care ar putea să-i calce pragul. Clubul este închis, copiii care merg acolo (dacă merg) pot fi număraţi pe degetele de la o mână, iar condiţiile în care funcţionează sfidează noţiunea de normalitate.

Imaginile care duhnesc

Clubul se află la etajul întâi al unei clădiri alăturate parcului de joacă, din cartierul Mărceni. Imobil prins într-un litigiu şi la parterul căruia mai multe persoane locuiesc fără forme legale, în condiţii greu de descris. Aceleaşi condiţii de care au parte elevii, părinţii acestora şi profesorii care urcă la etaj, în sălile unde se desfăşoară acti-vităţile.

În ziua în care am ajuns la Club, adică joi, 4 octombrie, pe scările ce duc la etajul superior, am fost întâmpinaţi de  hârtii îmbibate cu sânge şi aruncate la întâmplare printre alte gunoaie, de pereţii scorojiţi acoperiţi aproape în tota-litate de mucegai şi pânză de păianjen, la care s-a adăugat un puternic miros de excremente. Este greu de crezut că un părinte îşi poate lăsa copilul, cu inima împăcată, în acel loc.

Am găsit uşa spaţiului deschisă, dar am fost informaţi de către o persoană care se afla acolo că cea care este cordonatoarea Clubului, Mirela Pricop, este plecată la o şedinţă în Piatra-Neamţ. Ceilalţi profesori nu erau nici ei, motivul fiind acela că cel mai probabil sunt prin şcoli pentru a face înscrieri.

Am coborât scările cu aceeaşi neplăcere cu care le-am urcat şi ne-am îndreptat către Primăria Bicaz, cea care din 2012 a purtat corespondenţe cu toate instituţiile posibile şi imposibile pe seama acestui subiect.

Autorităţile care văd, dar uită

Clubul Copiilor are un istoric foarte frumos, care se opreşte abrupt în 2016, moment în care fostul sediu al acestuia, o casă ce fusese renovată complet şi care adăpostea 13 cercuri de activităţi, a fost revendicat de moştenitorii fostului proprietar, Constantin Sion. Clădirea a fost evacuată în fugă. Primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, a povestit că la acea vreme autorităţile administraţiei publice au căutat soluţii de moment pentru a nu pune în perciol existenţa Clubului. „Într-o adresă, din 2017, trimisă Instituţiei Prefectului, am explicat că deşi obligaţiile legale de asigurare a spaţiului reveneau în condiţiile existente Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în scopul de a nu se închide această activitate extraşcolară, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care s-a dat în folosinţă gratuită pe termen limitat Clubul Copiilor Bicaz spaţiul actual situat în incinta blocului din  Aleea Teilor nr. 9“, a spus Sălăgean.

Din cauza litigiului în care se află clădirea, autorităţile au încercat negocierea cumpărării clădirii (fostul spaţiu) de la moştenitorii proprietarului, dar discuţiile nu au dus la nicio soluţie agreată de ambele părţi. Autorităţile locale au căutat alte variante, dar şi acestea au căzut pe rând. „Am identificat o construcţie lăsată nefinalizată – fosta cantină socială, pentru a cărei funcţionalitate era necesară o serie de investiţii, urmând să negociem sprijinul financiar pe care îl poate oferi Inspectoratul Şcolar Judeţean. În acest sens, încă din luna septembrie 2012 s-au făcut intervenţii la Ministerul Educaţiei pentru a se primi sprijinul necesar în vederea construirii unui sediu adecvat în care să funcţioneze Clubul Copiilor. Ministerul ne-a răspuns că nu au fonduri. Apoi, am solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne restituirea în proprietate a imobilului în care a funcţionat Poliţia oraşului Bicaz. În urma acestui demers, autorităţile administraţiei  publice locale au fost acţionate în instanţă, cerându-se revocarea Hotărârii Consiliului Local“, a mai spus primarul, citând din documentul trimis la Prefectură.

Ce a făcut, din 2012 şi până acum, Inspectoratul Şcolar? A luat la cunoştinţă, a inventariat şi, după caz, a raportat mai departe pe cale ierarhică. Pantofii inspectorilor şcolari nu au fost văzuţi în această clădire unde se află Clubul, cum nici paşii Direcţiei de Sănătate Publică nu au putut fi număraţi pe holurile clădirii infecte. Ce a făcut Prefectura? A luat la cunoştinţă şi a mimat că-i pasă de soarta Clubului, punând întrebări şi… cam atât. De aproximativ 10 ani, acest club a fost ţinut cu bună ştiinţă la periferia învăţământului nemţean.

Încăpăţânarea Ministerului Tineretului  şi Sportului

Edilul Bicazului a mai explicat că o soluţie alternativă optimă pentru activitatea Clubului ar fi relocarea la cele două etaje superioare ale clădirii în care funcţionează internatul Liceului „Carol I“ Bicaz şi care, în prezent, sunt date în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret. Numai că, de-acum, pe aceeaşi linie a imposibilului, Ministerul Tineretului şi Sportului a întors şi el spatele. „Au fost întreprinse de mai multe ori solicitări către ministerele de resort, dar din păcate interesul acestora în a soluţiona problema noastră fiind vădit dezinteresat deşi scopul pentru care imobilele au fost transmise, adică organizarea de tabere şcolare, nu s-a mai realizat de o foarte lungă perioadă de timp. Practic sunt două etaje încuiate, în care nu există activitate şi care, în timp, se degradează. Acolo ar putea funcţiona Clubul, deoarece sunt suficiente încăperi, sunt grupuri sanitare. Ar mai trebui nişte renovări“, a spus Sălăgean. Ministerul Tineretului şi Sportului nu a investit acolo şi nici nu şi-a anunţat intenţia de a o face în viitorul apropriat, dar ţine la cele două etaje din cauza a ceea ce pare mai degrabă o încăpăţânare fără temei. Între timp, Clubul Copiilor Bicaz a rămas fără personalitate juridică şi a fost trecut în subordinea Palatului Copiilor Piatra-Neamţ. I s-au tăiat din norme, iar puţinii coordonatori care au mai rămas se tem că în orice moment vor fi transferaţi la Piatra-Neamţ, sau în alte zone, urmând astfel închiderea definitivă a acestui Club. Copiii bicăjenilor sunt duşi, de părinţii care-şi permit financiar, către cluburi private care funcţionează în alte localităţi, iar cei care ar trebui să beneficieze gratuit de activităţile extraşcolare sunt ţinuţi cu forţa departe de ceea ce ce ar trebui să însemne învăţământ de calitate şi grija faţă de ceea ce avem pretenţia să numim generaţia de mâine. Am încercat în mai multe rânduri să luăm legătura cu Mirela Pricop, coordonatoarea Clubului Copiilor Bicaz, dar nu ne-a răspuns la telefon. Directorul Palatului Copiilor Piatra-Neamţ, prof. Viorel Ciurlea, a refuzat orice dialog telefonic pe acest subiect. (T. MARIAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.