Acasă Administratie Cine mai poartă grija pietonilor?

Cine mai poartă grija pietonilor?

2083
1
DISTRIBUIȚI

În urmă cu peste un an, atrăgeam atenţia autorităţilor locale asupra jalnicelor trotuare pe care pietrenii, care preferă sau sunt nevoiţi să meargă pe jos, calcă zilnic. Atrăgeam atenţia, sperând că reprezentanţii Primăriei Piatra-Neamţ vor îndrepta situaţia, astfel încât trotuarele din Piatra-Neamţ să nu mai fie adevărate pericole pentru pietoni, mulţi dintre neatenţi ajungând la spital.

A trecut atâta timp şi Primăria Piatra-Neamţ nu a mişcat un deget în acest sens. De acolo, din primărie, nu se văd, e adevărat!

De ceva vreme, pedeştrii sunt forţaţi să folosească şi mai mult nenorocitele de trotuare din cauza amenajării sensurilor giratorii. Au desfiinţat câteva treceri de pietoni, au trasat altele la distanţe consi-derabile una de cealaltă, de trotuare tot nu s-a mai ocupat nimeni.

Lăsând la o parte mizeria care se întinde în întregul oraş, trotuarele din Piatra-Neamţ se întind ca nişte capcane, gata să-i înhaţe pe cei care nu sunt atenţi pe unde merg. Mulţi au devenit  rapid „clienţii“ Spitalului Judeţean, alţii, mai norocoşi, au scăpat cu o entorsă. Aşa că, atenţie!

Puţine sunt trotuarele din oraş pe care pietonul să calce în voie, să se plimbe, să meargă dintr-un capăt în celălalt al străzilor, fără să fie nevoie să stea cu ochii în patru la porţiunea pe care păşeşte. Mamele cu copii mici cară cărucioarele mai mult în spate pentru că trotuarele devin, pe alocuri, inaccesibile sau impracticabile. La fel şi cetăţenii cu dizabilităţi. Rampele pentru persoanele cu handicap sunt amenajate în bătaie de joc. În prea multe cazuri aceste rampe sunt inaccesibile acestor persoane. Trotuarele sunt pline de denivelări, gropi, de pavele sărite sau sparte. În unele zone ale oraşului, trotuarele s-au rupt în două, iar cetăţenilor nu le rămâne decât să calce pe jumătatea rămasă. Din altele, au dispărut bordurile.

Culmea este că trotuare stricate sunt chiar sub nasul celor care ar trebui să fie preocupaţi de acest aspect. Aproape de Primăria Piatra-Neamţ, vizavi de Consiliul Judeţean, trecătorii păşesc pe pavelele aşezate fără nicio logică, ocolesc gropile, cască ochii la denivelările din ce în ce mai evidente, ca nu cumva să păşească în gol.

(Natalia RÎŞTEI)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.