Acasă Administratie Cinci licee devin şcoli profesionale, unul se desfiinţează

Cinci licee devin şcoli profesionale, unul se desfiinţează

2511
0
DISTRIBUIȚI

Directiva ministerială care bulversează complet planul de şcolarizare propus pentru anul şcolar 2019-2020, în sensul că liceele tehnologice sunt obligate să dubleze numărul claselor a IX-a de profesională, în detrimentul claselor de liceu pe filieră tehnologică, a provocat o reacţie în lanţ în reţeaua şcolară din Neamţ.

Oficial, nu doar de facto, cum anticipam noi, cinci dintre liceele tehnologice din mediul rural se vor numi, de la toamnă, „şcoală profesională’’. Este vorba despre unităţile de învăţământ din Adjudeni/Tămăşeni, Oglinzi/Răuceşti, Petricani, Valeau Ursului şi Ştefan cel Mare (singurul liceu special din judeţ redevine, astfel, şcoală profesională – cum a fost până în 2009, sub denumirea „şcoala de arte şi meserii’’).

O soartă şi mai ingrată are Liceul Tehnologic Dămuc. Apărut în peisaj, în 2007, ca şcoală de arte şi meserii, şi rebotezat liceu tehnologic doi ani mai târziu („reforma Andronescu“), liceul din Dămuc îşi trăieşte ultimele luni. De la toamnă, dat fiind faptul că oricum funcţionează cu o singură clasă de profesională, iar numărul de elevi este tot mai mic, unitatea de învăţământ va redeveni şcoală gimnazială cu personalitate juridică, în componenţa căreia va rămâne şcoala din satul Huisurez.

Pe de altă parte impunerea unui număr mult mai mare de clase de profesională nu va produce efecte chiar peste tot. Liceele tehnologice „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ şi „Vasile Conta’’ Târgu-Neamţ nu vor fi obligate să înfiinţeze clase de profesională – decizia fiind luată în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar – deoarece la cele două unităţi de învăţământ, ratele de promovare ale examenului de bacalaureat au fost, în ultimii cinci ani, de peste 90%.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a decis înfiinţarea, de la toamnă, a 59 de clase a IX-a de profesională – pentru a se conforma preve-derii potrivit căreie o treime din clase vor fi dedicate calificării viitorilor meseriaşi ce vor lua calea altor ţări.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.