Acasă Social Bursa durerii în cot

Bursa durerii în cot

1021
0
DISTRIBUIȚI

Ieri dimineaţă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a mai bifat o acţiune din seria „noi vă ajutăm să vă găsiţi de lucru, voi faceţi cum credeţi“ – Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Pe o vreme propice plimbărilor în aer liber, Bursa s-a derulat în inima naturii. Cel puţin, la Piatra-Neamţ. La Roman şi Târgu-Neamţ – printre betoane. Tot degeaba…

Start întârziat

La Piatra-Neamţ acţiunea s-a desfăşurat la Rubik Hub, taman în Ştrandul Municipal. De prisos să spunem că locaţia aleasă a reprezentat mană cerească pentru taximetrişti. La ora 9.30, în faţa centrului de afaceri nu erau mai mult de 100 de persoane – majoritatea tineri  absolvenţi de toate cele. Plus câteva persoane ceva mai coapte. Discută şi fumează. Ora 9.45. „Bursierii“ încep să-şi piardă răbdarea. Nu sunt lăsaţi în sală, pentru că „încă mai aşteptăm reprezentanţi ai angajatorilor. N-au ajuns toţi. Este în interesul tinerilor să fie cât mai multe oferte“, ne-a explicat una dintre reprezentantele AJOFM.  Problema este că situaţia asta, cu întârziatul, se repetă an de an, bursă după bursă…

Ca la muzeu

Ora 9.50. În sfârşit, primele „10-15 persoane, ca să aveţi timp să studiaţi în tihnă ofertele“ intră în centrul de afaceri. Primesc câteva indicaţii scurte, plus câte un formular de completat „la ieşire“ – un soi de chestionar de satisfacţie. Şi apoi încep periplul prin faţa măsuţelor la care aşteptau trimişii angajatorilor, dispuse în careu pe toate laturile sălii. De fapt, periplu este mult spus. Mai degrabă un soi de marş forţat, cam aşa cum trec vizitatorii grăbiţi prin faţa exponatelor dintr-un muzeu. Cu teama că nu le va ajunge timpul alocat. Doar câteva minute le-a luat primilor vizitatori să treacă prin faţa tu-tu-ror „standurilor“. Nu chiar tuturor, dar majorităţii. Apoi, s-au dus întins către ieşire. „Nu uitaţi să completaţi chestionarele“, li s-a atras atenţia. S-au conformat.

Alţii, cei puţini, chiar au zăbovit şi au discutat cu reprezentanţii firmelor – fiecare după calificarea lui. Ori după interesul pe care una sau alta dintre oferte i    l-a stârnit.

Rezultate

La terminarea Bursei, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă ne-a transmis următorul comunicat: „Au participat 76 de agenţi economici (32 la Piatra-Neamţ, 32 la Roman şi 12 la Târgu-Neamţ), care au oferit 686 de locuri de muncă vacante. Principalele ramuri de activitate în care au fost oferite locurile de muncă sunt: fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, servicii (în meserii ca vânzător, ospătar, barman, patiser, bucătar, şofer), asigurări, construcţii şi industria mobilei.

Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în municipiul Piatra-Neamţ (308), următorul fiind municipiul Roman (289) şi orasul Târgu-Neamţ (89).

Au participat 536 de persoane – 237 la Piatra-Neamţ, 190 la Roman şi 109 la Târgu-Neamţ. Ca urmare a acestei acţiuni, 31 de persoane au fost angajate pe loc şi 192 au fost selectate în ve-derea încadrării’’.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.