Acasă Eveniment Beat la volan, a refuzat stabilirea alcoolemiei

Beat la volan, a refuzat stabilirea alcoolemiei

1882
0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, din comuna Stăniţa, s-a ales cu dosar penal după ce a refuzat să-i fie recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Individul a fost oprit în trafic de poliţiştii Secţiei Rurale 4 Miroslava, în ziua de 13 februarie, când conducea un tractor pe DJ 246, prin localitatea ieşeană Tansa. El a fost verificat cu etilotestul, iar rezultatul a indicat o îmbibaţie alcoolică de 0,40 miligrame/litru, în aerul expirat. Acesta a refuzat să fie condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Din jurisprudenţa instanţelor reiese că, în majoritatea cazurilor, şoferii prinşi băuţi, care refuză să „sufle în fiolă“, ori să le fie prelevate probe biologice, invocă în general motive de sănătate şi motive religioase pentru a-şi justifica refuzul. Cu titlu de exemplu, un pietrean care nu a vrut să sufle în etilotest a spus că este bolnav de plămâni, şi de aceea nu poate sufla.

„Susţinerea inculpatului că nu avea capacitatea pulmonară de a sufla în etilotest deoarece a fost operat la plămâni a fost înlăturată prin concluziile raportului de expertiză medico-legală, în care se arată că «din actele medicale înaintate nu rezultă contraindicaţii absolute sau relative pentru efectuarea testării cu aparatul etilotest, cu atât mai mult cu cât la aproximativ trei săptămâni de la data refuzării testării a efectuat în Ambulatorul Pneumoftiziologic o explorare a funcţiei respiratorii (spirometrie) care presupune o procedură similară testării (pentru determinarea parametrilor funcţiei respiratorii, pacientul este pus să expire forţat printr-un dispozitiv asemănător)»; în consecinţă, testarea cu etilotestul nefiind condiţionată de capacitatea pulmonară a pacientului“, se arată în rechizitoriul prin care pietreanul a fost trimis în judecată.

În acelaşi dosar, procurorii au mai notat şi că „nici apărarea inculpatului că motive de ordin religios l-au împiedicat să se supună recoltării de probe de sânge nu a subzistat, în condiţiile în care din înscrisurile medicale depuse a rezultat că anterior i s-a recoltat sânge pentru efectuarea unor analize medicale“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.