Acasă Social Arsene îşi rezervă dreptul la tăcere în procesul de corupţie

Arsene îşi rezervă dreptul la tăcere în procesul de corupţie

1090
0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului Judeţean (Ionel Arsene) a lipsit, ieri, de la procesul în care este judecat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, trimiţându-şi avocaţii să vorbească cu judecătorul de caz (Constantin Magdalina). Dosarul lui Arsene ar fi trebuit să intre, la primul termen după finalizarea camerei preliminarii, la ora 11, însă a intrat abia pe la 12.30 pentru că, anterior, au fost de audiaţi mai mulţi martori într-un alt proces. Când în sfârşit cauza a ajuns pe masa instanţei, grefiera a strigat inculpatul, constatându-se că nu se afla în sală.

Cei doi avocaţi ai lui Arsene    i-au spus judecătorului că şeful CJ nu doreşte să facă declaraţii şi că nu poate veni la proces, fiind ocupat cu probleme de serviciu foarte importante. Tot avocaţii au anunţat că au contestat întregul material de urmărire penală al Ministerului Public şi au solicitat reaudierea tuturor martorilor din faza de urmărire penală, inclusiv a fostului consilier personal al lui Arsene – Valeriu Andriţa. Cum reprezentanta DNA nu s-a opus, a rămas să se facă citarea lor.

Dat fiind faptul că sunt două acuzaţii diferite, tot la cererea avocaţilor, instanţa a dispus ca primii martori să fie audiaţi în cea de-a doua acuzaţie – trafic de influenţă din 2015, în care are ca-litatea de martor şi fostul secretar de stat Iulian Jugan (ex subprefect şi actual director al Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului). Aceasta se va întâmpla la termenul din data de 13 noiembrie, când vor fi ascultaţi Ioan Careja (director al Hidroconstrucţii Iaşi), alături de Costel Moga (de la aceeaşi firmă). Între timp, se va face un demers prin Agenţia Naţională a Penitenciarelor pentru a se afla unde este „cazat“ acum denunţătorul primei fapte de corupţie, cea din 2013 (Gheorghe Ştefan), după care va fi şi el audiat, în aceeaşi şedinţă cu fiul său şi martora Carmen Pamfil.

„Există vreo explicaţie pentru lipsa inculpatului?“

Constatând că Ionel Arsene nu este în sală, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi la termenul trecut, judecătorul Magdalina i-a întrebat pe apărătorii acestuia dacă „există vreo explicaţie pentru lipsa inculpatului?“. Unul din avocaţi a replicat că „prezenţa acestuia la proces este un drept, nu o obligaţie“, iar celălalt a spus că „activităţile sale profesionale îl împiedică să fie prezent“. Judecătorul le-a explicat avocaţilor că ar fi vrut să-i aducă la cunoştinţă lui Arsene ce drepturi procesuale are, „dar cum inculpatul nu este, să vorbesc la pereţi…“ Avocatul Ciolacu a precizat atunci că şeful CJ a fost informat despre toate drepturile pe care le are.

Aşa cum scrie în procedură, s-a trecut la citirea rechizitoriilor din cele două fapte de trafic de influenţă care i se impută lui Arsene. Avocaţii au încercat să convingă instanţa să nu mai dea citire actelor de acuzare, „doar ştim cu toţii ce conţine rechizitoriul, ce rost ar mai avea?“, însă judecătorul Magdalina a respectat strict legea, spunând că „totuşi, o prezentare rezumativă trebuie să facem“. A durat vreo zece minute înşiruirea acuzaţiilor aduse şefului CJ, timp în care cei doi avocaţi (care au stat în picioare până instanţa le-a spus că pot să ia loc în bancă – „puteţi lua loc, domnilor avocaţi, n-are rost să staţi în picioare“) se jucau pe telefoanele mobile ori îşi şopteau diverse. Când s-a ajuns la descrierea faptelor din dosarul în care denunţător este fostul primar Gheorghe Ştefan, pomenind de arestarea acestuia şi moartea lui Culiţă Tărâţă, judecătorul a făcut o mică pauză, meditând că „a fost un an negru“, după care a continuat prezentarea învinuirilor.

„Inculpatul vrea să dea declaraţii?“, a întrebat instanţa, iar avocaţii au spus că Arsene „îşi rezervă dreptul la tăcere (de a nu face declaraţii în această fază a procesului penal)“. S-a ajuns apoi la probe, moment în care avocaţii au anunţat că ei contestă întregul material probator al DNA în acest dosar şi cer reaudierea martorilor indicaţi de Ministerul Public. Tot ei au spus, referitor la martorul Andriţa – pe care DNA  l-a notat ca nefiind relevant, că ar trebui şi el audiat, întrucât are lucruri importante de spus în aflarea adevărului. Avocaţii au mai spus că nu ştiau că Gheorghe Ştefan este în închisoare, „am aflat din media“, făcându-i să zâmbească pe cei din sală.

La final, a rămas ca primele audieri să fie pe 13 noiembrie („într-o marţi, bine că nu e într-o vineri“, a glumit judecătorul când a dat acelaşi termen în cauza cu Liceul Horia), cu începere de la 11.30. Instanţa a continuat cu celelalte dosare, avocaţii au ieşit zâmbitori din sediul Tribunalului, s-au pupat frăţeşte pe obraz la intersecţie şi fiecare s-a dus în  treaba lui.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.