Acasă Administratie Aroganţă şi sictir în administraţie: Ce aveţi de ascuns?

Aroganţă şi sictir în administraţie: Ce aveţi de ascuns?

1012
0
DISTRIBUIȚI

 

Transparenţa publică şi cea decizională a administraţiei judeţene nemţene s-a opacizat în anul 2012, atunci când noua conducere a acestei instituţii şi-a intrat în „mandat“. Exemplul grăitor pentru modul în care juriştii şi aparatul administrativ al Consiliului Judeţean aleg să se fofilească în faţa opiniei publice şi să închidă uşile în faţa celor interesaţi de activitatea executivului nemţean este trădat de modul extrem de zgârcit şi alambicat în care răspund solicitărilor presei.

Ultima solicitare în conformitate cu legea 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public în care am solicitat mai multe date despre contractele încheiate în anii 2012, 2013 şi primele nouă luni ale anului 2014 a primit un răspuns aiuritor.

Realitatea a solicitat: contractele încheiate între Consiliul Judeţean Neamţ şi SC Drupo SA; plăţile efectuate de către instituţie către SC Drupo SA sau catre alte firme cu acelaşi obiect de activitate (plaţi pentru achiziţie de materiale şi/sau închiriere de utilaje).

Răspunsul a fost acesta: „Toate informaţiile referitoare la contractele încheiate de Consiliul Judeţean Neamţ cu operatori economici (inclusiv S.C. „DRUPO NEAMT“ S.A.) privind contractele de furnizare servicii şi lucrări, conform Ordonanţei nr. 341/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţii publice, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, se regăsesc pe site-ul instituţiei – www.cjneamt.ro.“

Nimic mai fals. Singurul loc care ne-a fost indicat pentru a găsi aceste date este secţiunea de achiziţii publice de pe site-ul menţionat. Doar că acolo se poate vedea Programul de Achiziţii Publice pentru anul 2014 cu necesităţile, sumele alocate şi modalitatea prin care au fost efectuate procedurile.

Niciun cuvânt despre contracte, nimic despre câştigători, nimic despre cei care au efectuat lucrările şi când şi cum s-au recepţionat acestea. Mai mult, pe site se arată doar programul pentru anul 2014.

Concluzia este că ori juriştii Consiliului Judeţean Neamţ nu ştiu să citească o solicitare scrisă, ori nu vor ca aceste contracte să fie făcute publice, asta chiar dacă legislaţia în vigoare prevede foarte clar că astfel de axte, în care se vorbeşte despre banii pu-blici, sunt supuse Legii 544/2001.

Legile uitate de Consiliul Judeţean

Dispreţul pentru lege al celor care conduc instituţia poate fi observat tot pe site-ul www.cjneamt.ro, acolo unde, conform procedurilor neabrogate încă, anual, instituţia trebuie să prezinte rapoarte la aplicarea Legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public, şi la aplicarea Legii 53/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Rapoartele la cele două legi au fost efectuate de specialiştii Consiliului Judeţean Neamţ doar până în 2012, atunci când noua conducere a preluat conducerea, perioadă în care s-a făcut şi schimbul între fostul secretar, Mihaela Ignatovici, prin interimarul Cristina Mititelu, la Daniela Soroceanu, ultima specialistă în materie juridică. Cam de atunci s-au închis şi căile legale de comunicare între presă/public şi instituţia vizată.

(A.N.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.