Home Administratie Spitalul Bisericani aproape în colaps

Spitalul Bisericani aproape în colaps

Email Imprimare PDF

Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun revine în atenţia publică cu problemele ce afectează Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani şi care s-ar putea acutiza în cazul în care autorităţile judeţene sau cele naţionale nu alocă fondurile promise. Rotaru încearcă astfel să transmită un semnal şi consilie-rilor judeţeni care mâine vor discuta bugetul judeţului. În demersul său, primarul i-a avut alături şi pe angajaţii spitalului.

Situaţia nu este deloc roz pentru spital, ultima împărţire a bugetului nefiind de ajutor pentru cei care se ocupă de soarta pacienţilor de la Bisericani. Primarul a început prin a spune că în acest moment, la Spitalul Bisericani există o situaţie „ceva mai aglomerată“ din cauza lucrărilor care nu pot fi finalizate la unul dintre corpurile de clădire, dar şi din cauza faptului că perioada aceasta a anului este una în care bolile se agravează. „În acest moment sunt foarte mulţi oameni în saloane, în unele, în loc de trei paturi fiind câte cinci. Eu am chemat şi reprezentanţii Consiliului Judeţean şi prefectul, dar a venit doar domnul prefect căruia i-am prezentat situaţia“, a declarat Ion Rotaru.

El a amintit că la ultima şedinţă a forului judeţean, i s-au tăiat 500.000 de lei din bugetul iniţial, bani care l-ar fi ajutat să depăşească problema investiţiilor neterminate la spital.

Primarul a explicat că în trecut a făcut demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii în vederea obţinerii de fonduri pentru mai multe componente ce ţin de reabilitarea întregului complex, pornind de la lucrările pentru consolidarea clădirilor pentru seism, până la cele ce ţin de refacerea staţiei de epurare a apelor. „Noi avem nevoie de minim 500.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor la ultimul corp de clădire şi poate alte vreo 200.000 de lei pentru acoperişul ce trebuie montat. Pentru a termina toată investiţia demarată am avea nevoie de aproape 2 mi-lioane de lei. Aproape 500.000 de euro. În plus ar mai fi necesară o investiţie de 110.000 de euro pentru a instala un lift. În acest moment, pacienţii sunt căraţi cu targa pe scări“, a adăugat primarul Ion Rotaru.

Partea medicală şi de servicii - subfinanţată

Emilia Ciobanu, managerul Spitalului de la Bisericani a explicat că în această unitate sanitară nu vine niciun pacient cu medicamente de acasă şi că aceştia beneficiază de cele mai bune consultaţii. „Avem acum şi un doctor specialist de la Iaşi care vine când este necesar, hrana este foarte bună, iar serviciile asigurate sunt doar în beneficiul pacienţilor“, a declarat ma-nagerul.

Directorul medical, doctorul Ecaterina Ganea a explicat că în acest moment, în cele 60 de paturi disponibile sunt „cazate“ aproape 90 de persoane, periodic şi că sunt cazuri în care, în unele seri, unii pacienţi sunt nevoiţi să doarmă câte doi în pat. „Gândiţivă că aceste boli se transmit pe cale aeriană“, a explicat dr. Ganea.

Directorul economic al instituţiei a explicat pe scurt că în acest moment spitalul are un buget lunar asigurat de 850.000 de lei, din care 700.000 de lei reprezintă salarii, 200.000 facturile la utilităţi. „Toate facturile au crescut, în schimb sumele pe care noi le primim de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt aceleaşi ca la nivelul anului 2011“, a conchis managerul Spitalului Bisericani.

 

 

Nou ! Cititi zilnic

Nume:

Email:

Termeni si Conditii


Cine e online

Avem 51 vizitatori online
Banner
Banner
Banner
Banner