Acasă Eveniment Accidente de sezon pe pârtii

Accidente de sezon pe pârtii

1862
0
DISTRIBUIȚI

Cele două pârtii care au fost deschise recent în judeţul nostru (de la Durău şi de la Piatra-Neamţ) au fost luate cu asalt la sfârşitul săptămânii trecute de sute de turişti dornici de distracţie. Aşa cum era de aşteptat, accidentele cauzate de nea-tenţia schiorilor nu au lipsit, astfel că salvamontiştii aflaţi la datorie au avut activitate din plin.

„Sfârşit de săptămână foarte aglomerat, cu sute de turişti dar şi incidente în toate dispozitivele asigurate de salvatorii montani. Sute de schiori au luat cu asalt atât Pârtia Cozla cât şi complexul Durău Ski Park. Încă de la deschidere, la Piatra-Neamţ s-au înregistrat două traumatisme de membre superioare în ziua de vineri, un traumatism cranian acut deschis cu hemoragie nazală, sâmbătă, şi o fractură de membru inferior duminică. În staţiunea Durău, plasele de protecţie au fost greu încercate de cetăţenii Republicii Moldova veniţi să petreacă Anul Nou pe stil vechi“, au transmis reprezentanţii Serviciului Salvamont.

Două dintre accidentele de pe pârtia Cozla au fost cele mai grave din primul weekend de distracţie din acest sezon. Duminică, după lăsarea întunericului, salvamontiştii au intervenit în cazul unei tinere de 16 ani – care şi-a rupt un picior în urma unei căderi; adolescenta a ajuns direct la spital. La câteva ore, alţi doi schiori au avut nevoie de ajutor, după ce s-au ciocnit în timp ce coborau pe pistă.

„Cu puţin timp înainte de închiderea programului, doi schiori s-au ciocnit violent; unul din ei fiind suspect de fracturi la nivelul oaselor bazinului şi/sau fractură coxo-femurală. Echipa salvamont a acordat primul ajutor şi, după un tratament termic şi o imobilizare specială, targa canadiană a fost tractată cu un utilaj şenilat, până la autospeciala SMURD. Acţiunea a fost dificilă, victima – un bărbat din Piatra-Neamţ – acuzând dureri foarte mari şi prezentând simptomele unui început de şoc posttraumatic. Vinovat de accidentul care s-a produs la câţiva metri de unul dintre salvatorii montani care patrula în zonă este victima care ….schia cu spatele… şi nu a văzut celălalt schior care venea cu viteză din lateral“, au transmis reprezentanţii Salvamont.

(R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.